• DOLAR 32.547
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2441.096
  • ...
"Uluslararası Bitlis Tarihi ve İdris-i Bitlisi Sempozyumu" başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ), Türk Tarih Kurumu ve Bitlis ve Yöresi Tarih ve Kültür Araştırma ve Uygulama Merkezi (BİTAM) tarafından organize edilen "Uluslararası Bitlis Tarihi ve İdris-i Bitlisi Sempozyumu başladı.

Bitlis Eren Üniversitesi Rahva Yerleşkesi Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen sempozyuma Bitlis Vali Yardımcısı Tamer Kılıç, Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabir Rüstemli, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, bilim adamları, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldılar.

"Bitlis üreten bir şehirdir"

Bitlis ve Yöresi Tarih ve Kültür Araştırma ve Uygulama Merkezi (BİTAM) Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Gencer, Bitlis'in geçmişte bir ticaret merkezi olduğunu belirterek, "Bitlis ilim merkeziydi. İdris-i Bitlisi, Faki Teyran, Müştak Baba, Sıbğetullah Arvasi, Muhammed Diyauddin, Said-i Nursi, Fuat Sezgin gibi nice ilim adamı ve gönül adamı bu şehirde yetişmiştir. Bitlis üreten bir şehirdir. Bitlisliler ihtiyaç duydukları şeylerin önemli bir kısmını kendileri imal ederlerdi. Şehirleri kendileri gibi güzide olan Bitlisliler, fedakârlıkları ve azimleriyle örnek gösterilmişlerdir. Kadim şehir Bitlis evleri, kaleleri, köprüleri, camileri, medreseleri, kiliseleri, hanları ve hamamları özellikle mezar taşları ile ne denli önemli bir medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Yakın çevresinde bu özellikleri barındıran başka bir yerleşim yeri yoktur. Bu sempozyumun başarılı geçeceğine inanıyor, katkı sunan herkese teşekkür ediyorum." dedi.

"Bitlis, İdris-i Bitlisi gibi şahsiyetlerle ne kadar övünse azdır"

Kısa bir teşekkür konuşmasını yapan Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş ise bu sempozyumun amacının İdris-i Bitlisi bir kez daha anlamak, anlatmak ve bir kez daha tartışmasının önüne geçmek olduğunu ifade ederek şunları söylerdi:

"Uluslararası Bitlis Tarihi ve İdris-i Bitlisi Sempozyumunun ortaya çıkış sebebi, Bitlis'in sahip olduğu tüm değerleri, bu işin uzmanı ve seçkin hocaları tarafından ortaya koymaktır.  İdris-i Bitlisi malumunuz olduğu üzere Osmanlı tarihinde çok önemli bir görev üstlenmiş, Osmanlı gibi bir dünya devleti gibi bir devletin mümtaz şahsiyetlerinden biridir. Bitlis, İdris-i Bitlisi gibi şahsiyetlerle ne kadar övünse azdır. Bu sempozyuma katılan tüm hocalarımıza teşekkür ediyor, sempozyumun hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum."

Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sabir Rüstemli'de, okuduğu şiirin ardından sempozyuma katılanlara teşekkür etti. Rüstemli, Sempozyumun Bitlis'e, ülkemize ve bilim dünyasına hayırlı olmasını diledi.

Programda verilen arada 'Geleneksel Türk Sanatları Karma sergisi' açılışı gerçekleştirildi. Sempozyumun İlk oturumunda, Yavuz Sultan Selim'in Doğu Anadolu Siyaseti ve Bitlis, İdris-i Bitlisî'nin Mezarı Meselesi, İdris-i Bitlisî Heşt Bihişt'inin Kaynak Değeri: Tacü't-tevârîh Örneği, Osmanlı Denizcilik Tarihinin Kaynağı olarak Heşt Behişt, Evliya Çelebi'nin Dicle ve Fırat Haritasında Bitlis ve Çevresi gibi konularda bildirileri sunuldu.

2 gün sürecek olan sempozyum ayrı salonda 76 bilim insanının sunacağı bildirilerle devam edecek. Program sonunda sempozyuma katılanlara Bitlis'in tarihi ve doğa güzelliklerinin gösterileceği bir gezi programı düzenlenecek.(Şükrü Tontaş-İLKHA) 


























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir