• DOLAR 32.475
  • EURO 34.568
  • ALTIN 2477.38
  • ...
Adıyaman`a has tatlı: Şillik
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adıyaman'da gün geçtikçe unutulmaya yüz tutan yöresel tatlısı Şillik, süt ile un karıştırılarak, hamur haline getirilip sıcak tereyağlı sacın üzerinde pişiriliyor.

İsteğe göre fıstık veya ceviz koyularak rulo haline getirilip küçük parçalara bölünüp yenebilen Şillik, üzerine tahin, pekmez veya fıstıklı şerbet dökülerek yemeğe hazır hale getiriliyor.

Adıyaman'da yöresel lezzetlerden "Şillik" tatlısını yaşatmak için mücadele veren Ramazan Sönmez, İkinci Gıda ve Yöresel Ürünler Fuarı'nda stant açarak, tatlıyı gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyor.

Yöresel lezzetin yok olmak üzere olduğuna dikkat çeken Sönmez, İLKHA muhabirine, "Şillik Tatlısı, Adıyaman'a has yöresel bir tatlıdır. Adıyaman'da unutulmaya yüz tutmuştu. Ben tekrardan canlandırmaya çalışıyorum, bundan dolayı 7 yıldır çırpınıyorum. Yüzeye çıkarmak için uğraşıyoruz, başaracağız inşallah." dedi.

"Osmanlı'dan gelen bir tatlı türüdür"

Şillik Tatlı'sının Marka Tescil Belgesi'ni de aldığını söyleyen Sönmez, şunları söyledi:

"Yöremizi, tanıtmak için uğraşıyoruz. Çiğköftemiz nasıl meşhur ise biz de bunu çiğköfte seviyesine getirmeye çalışıyoruz. Şuanda Türkiye'nin yüzde 50'si Adıyaman'ın Şillik tatlısının meşhur olduğunu bilir. O seviyeye getirmişim çok şükür. Tanıtmak için biraz uğraşmak gerekiyor. Bu tarz fuarlara katılarak imkânlarım dâhilinde tanıtmaya çalışıyorum. Tarihten Osmanlı'dan gelen bir tatlı türüdür. Ben bunu biraz geliştirdim. Eskiden atalarımız zamanında şeker yoktu, şerbet, tatlı yok idi. Pekmez ile yaparlardı."

"Değirmen unu ile yapıyoruz"

Şillik tatlısının yapılışı hakkında bilgi veren Sönmez, "En önemli özelliği fabrikalarda hazır gelen un yerine değirmenler de öğütülen az kepekli un ile yapıyoruz. Hamuru sıvı hale getiriyoruz. Sıvı hale getirilen hamurun üzerine süt karıştırıyoruz, isteğe göre cevizli, fıstıklı olacak şekilde pekmez ile karıştırarak hazırlıyoruz. Bunun yanında şeker şerbetlisini, tahin karışımlısı olanı var. Çok lezzetli bir tatlı olan Şillik tatlısının en önemli özelliği de az kepekli olan değirmen unundan yapılıyor olmasıdır. Fabrikasyon değildir, zaten lezzeti de oradan geliyor. Ceviz, fıstık, pekmez, süt, un ve tereyağı birbirini bulunca çok nefis bir lezzet ortaya çıkıyor." Diye konuştu. (Cemil Özdaş - İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir