• DOLAR 32.548
  • EURO 34.919
  • ALTIN 2430.843
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

Afrika ile ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi stratejisi kapsamında Ticaret Bakanlığı ev sahipliğinde, Afrika Birliği (AU) iş birliğiyle, DEİK ve Türkiye-Afrika İş Konseyleri organizasyonu ile düzenlenen Türkiye- Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nun ikincisi, İstanbul'da başladı.

AFRİKA ÜLKELERİ FİLİSTİN HALKINA VE FİLİSTİN DAVASINA SAHİP ÇIKTI

Türkiye-Afrika II. Ekonomi ve İş Forumu'nun açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle oldu:  

* Afrika kıtasının tamamıyla ilişkilerimizi güçlendirme gayreti içindeyiz. 2 kez Türkiye Afrika ortaklık zirveleri düzenledik. 3. zirveyi İstanbul'da yapmayı planlıyoruz.

* 2 kez Türkiye Afrika ortaklık zirveleri düzenledik. 3. zirveyi 2019'da İstanbul'da yapmayı planlıyoruz.

* Afrika'da her ülkede diplomatik temsilcimiz olacak.

* TİKA Afrika'da 21 koordinasyon ofisiyle tüm kıta genelinde kalkınma yardımı faaliyetleri yürütüyor.

* Türkiye'nin Afrika'daki doğrudan yatırımlarının değeri 6.2 milyar doları geçti.

* 46 Afrika ülkesiyle ticari işbirliği anlaşması imzaladık. Türkiye olarak Afrika kıtası ile iş birliğimize büyük önem veriyoruz.

* Kıta ile ticaretimiz 2017 yılında 20.6 milyar dolara yükseldi.

* 43 Afrika ülkesiyle iş konseyleri tesis edildi.

* En büyük memnuniyet kaynağımız Afrikalı kardeşlerimizin ülkemizin çabalarına gönülden destek olmasıdır.

* Macaristan ile Afrika'da ortak yatırımlara girme kararı aldık. Afrika ülkeleri Filistin halkına ve Filistin davasına sahip çıktı.

* Zengin Batılı devletler mültecileri ölüme mahkum ederken pek çok Afrika ülkesi mültecilere ev sahipliği yapıyor.

ÜLKELERİMİZİ KUR BASKISINDAN KURTARALIM

Türkiye'yi, bilhassa da ticareti döviz kurunun getirdiği risklerden kurtarmak istediklerini ifade eden Erdoğan, "Artık tüm Afrikalı dostlarıma, kardeşlerime söylüyorum; yerli para, milli para ile gelin ortak iş yapalım diyorum. Ülkelerimizi kur baskısından, döviz baskısından kurtaralım diyorum. Bu adımı atmak durumundayız." dedi.

Son haftalarda yaşanan spekülatif saldırılar sonrasında bu meseleyi öncelikle gündemlerine aldıklarını anlatan Erdoğan, Rusya, Çin, İran gibi ülkelerle bir süredir yürüttükleri müzakerelerde belli oranda mesafe kaydettiklerini aktardı. Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

"Biz tüm kıta sathında diplomatik varlığımızı güçlendirirken, Afrika ülkeleri de Türkiye'deki diplomatik temsilciliklerin sayılarını 10'dan 33'e çıkardı. Birleşmiş Milletler, İslam İş birliği Teşkilatı gibi uluslararası platformlarda Türkiye'nin küresel barış ve adaletin tesisi için yürüttüğü haklı mücadeleye Afrikalı dostlarımız güçlü destek verdi. Artık tüm Afrikalı dostlarıma, kardeşlerime söylüyorum; yerli para, milli parayla gelin ortak iş yapalım."

YATIRIMCILARA ETİYOPYA DAVETİ

Forumda konuşan ve Türkiye ile Afrika'nın sürdürülebilir bir geleceği birlikte inşa edeceklerine inandığını ifade eden Etiyopya Cumhurbaşkanı Dr. Mulatu Teshome, " Türkiye şu an Etiyopya'da en büyük 3 yatırımcıdan birisi ve bölgede 2,5 milyar dolarlık Türk yatırımı bulunuyor. Türk iş dünyası, 150 şirket ile 30 bin kişiye istihdam sağlıyor. Türkiye'nin Etiyopya'ya 440 milyon dolarlık ithalatı bulunurken, Etiyopya'nın da Türkiye'ye 36 milyon dolarlık bir ithalatı bulunuyor. Etiyopya olarak doğal enerji kaynaklarımız, 100 milyondan fazla iş gücümüz, güçlü makro ekonomimiz ve istikrarlı yönetimimizle Türk iş insanlarını yeni yatırımları için ülkemize davet ediyoruz. " ifadelerini kullandı.

"AFRİKA'YA BAKIŞIMIZ ‘ORTAK KAZANÇ, BİRLİKTE KALKINMA, BİRBİRİMİZİ TAMAMLAMADIR'"

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan`da yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Afrika'ya sadece bir ‘pazar' ve ‘doğal kaynak' merkezi olarak da bakmadığını vurgulayarak,  "Afrika'da yüzbinlerce kişiye Türk şirketlerinde iş imkânı sağlanıyor. Bugün Afrika'daki Türk yatırımlarının tutarı 6,2 milyar dolara ulaştı. Eximbank'ımız, Afrika'nın kalkınması için projelere finansman sağlıyor. Türkiye olarak bizim Afrika'ya bakışımız ‘ortak kazanç, birlikte kalkınma, birbirimizi tamamlamadır" dedi.

DEİK Başkanı Nail Olpak ise,"Kuralları yeniden şekillenen bu yeni dünyaya hep birlikte hazır olmalı. Sadece hazır olmakla yetinmemeli, yazılan kurallarda payımız olması için çok çalışmalı, daha çok iş birliği ve dayanışma içinde olmalıyız." Dedi.

FORUMUN İÇERİĞİ

Forum, "Tekstil Sektöründe Afrika'da Yatırım Fırsatları ve Moda", "Türkiye ve Afrika Arasında İnşaat, Altyapı ve Enerji Alanlarında İş birliği" ve "Afrika'da Bütünleşme Çabaları ve Türk İş Dünyası için Fırsatlar" başlıklı konularda 3 panel ve ülkelerin sunumlarının yapılacağı B2G toplantıları ile devam edecek.

Forumun ikinci gününde ise "Adil, Serbest, Sürdürülebilir Ticaret; Korumacılığın Afrika için Ortaya Çıkardığı Riskler" konulu Bakanlar Toplantısı gerçekleştirilerek ortak deklarasyonun duyurulacağı basın toplantısı ve imza töreni yapılacak. Bununla birlikte, "Afrika'da Ticaret ve Yatırım Finansmanı" ile "Afrika'da Turizm ve Otel Yatırımları" konularında iki panel gerçekleştirilecek.