• DOLAR 32.468
  • EURO 34.551
  • ALTIN 2474.68
  • ...
İleri yaşın korkulu rüyası: Sarkopeni
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER/SAĞLIK

Memorial Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü`nden Doç. Dr. Şafak Akın, sarkopeni ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Obezite ve insülin direnci olanlar dikkat!

Sarkopeni yani yaşlanmaya bağlı kas erimesi, iskelet kas kitlesi ve gücünün genel ve ilerleyici kaybı ve buna bağlı fiziksel yetersizlik, düşük yaşam kalitesi ve ölüm gibi olumsuz sonuçlara neden olma riskiyle belirlenen bir sendrom olarak tarif edilmektedir. Sarkopeninin yaşla birlikte arttığı ,60-70 yaş arasında %5-13 oranında, 80 yaş ve üzerinde %11-50 oranında görüldüğü bildirilmektedir. İnsülin direnci sonunda kas fonksiyonlarında bozulma gözlenmektedir. Yapılan bir çalışmada 75 yaş üstü ve ağır insülin direnci bulunan hastalarda yeni başlangıçlı Tip 2 diyabetin sarkopeni ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Sarkopenik obez hastalarda kas kütlesi düşük, yağ kütlesi fazladır ve sadece obez veya sadece sarkopenik olan hastalardan daha fazla hareket problemleri yaşarlar ve güçsüzlüğe yatkın olurlar.

EGZERSİZLE KASLARINIZI GÜÇLENDİRİN

Yapılan çalışmalara göre yaşam tarzına yönelik yaklaşımlar, fiziksel aktivite ve beslenme de kas erimesini etkilemektedir. Protein ağırlıklı bir beslenmenin ve direnç egzersizlerinin sarkopeni tedavisinde ve sarkopeniden korunmada etkili olduğu görülmektedir. Ağırlık kaldırma gibi direnç egzersizleri ile kas gücünde ciddi artışlar sağlanabilmektedir.

SAĞLIKLI KASLAR İÇİN PROTEİN VE D VİTAMİNİ ŞART

Sarkopenide azalan kas kütlesinin artması için yeterli protein alımı oldukça önemlidir. Yaşlılarda günlük protein alımı gün başına 1.2-1.3 gram olmalıdır. D vitamini kas ve kemik metabolizmasında önemli rol oynayan bir hormondur. D vitamini takviyesi ile kas gücünün düzeldiği, düşmelerin azaldığı ve kırıkların önlendiği tespit edilmiştir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir