• DOLAR 32.52
  • EURO 34.865
  • ALTIN 2476.253
  • ...
Rusya, Çeçen-İnguşları kışkırtıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev – Doğruhaber/Analiz

İki ay önce Rusya`da cezaevinde ölen Yusuf Temirhanov`un cenazesi Çeçen-İnguş halkını bir araya getirmişti. Çeçenistan`dan ve İnguşetya`dan yüzbinler Yusufu son yolculuğuna uğurlamak için bir araya gelerek, bir Rus üst düzey subayını öldüren Yusuf`u milli kahraman ilan etmişti. Bu olay yirmi senedir Kuzey-Kafkasya`da hakimiyetini sağlamak için uğraşan Kremlin`i çok kızdırdı. Kremlin tarafından atanan liderlere ve Kremlin`e boyun eğmiş gözüken Çeçen-İnguş halkı Yusuf`un cenazesinde gerçek yüzünü gösterdi. Yerel yönetimlerin tüm müdahalelerine rağmen Yusuf Temirhanov`un kasabasında yaklaşık 450 bin kişi toplandı. On beş yıl buyunca ilk defa Kremlin`in atadığı yerel Firavunların sözlerine kimse kulak vermedi. Çeçen lideri bizzat kendisi cenazeye gelmek zorunda kaldı. Fakat, alışagelmiş ilgiyi ve tezahüratı göremedi. Kremlin`in adamı Kremlin`den özürdilemek zorunda kaldı. Yerel yönetimler her ne kadar olayı basitleştirmeye çalışsa da mahşer kalabalığına karşı kontrol sağlayamadı. Çeçen-İnguş halkı üç gün boyunca yas tuttu ve her evde taziye için kapılar açıldı. Bu gelişmeleri tüm İslam dünyası da seyretti.

Kremlin ve yerel yönetimler Çeçen-İnguş halkının ayaklanmasından endişe duyarak, güvenlik birimlerini hazır bekletti. Fakat, halk provakasyona gelmeden dağıldı. Ancak, Çeçen-İnguş halkı Kremlin`e ve atadığı Firavunlara boyun eğmediklerini, birlik ve beraberlik içinde vakur bir şekilde bir günü beklediğini göstermiş oldu. Kremlin bir taraftan Ukrayna, bir taraftan Suriye ve bir taraftan ABD ile uğraşırken Kuzey-Kafkasya`da yeniden ciddi bir çatışma endişesine kapıldı. Kendi atadığı liderler derhal huzuruna çağıran Kremlin sahibi, ne pahasına olursa olsun halkın bu birlik ve berbaberliğini bozmaya çağırdı.

İnguşetya lideri Yunusbek Yevkurov daha önce İguşlar`ın toprağını Osetler ve İnguşlar arasında bir çatışma çıkarmak için Osetya`ya bağışlamıştı. Şimdi, Kremlin`in emriyle ta 90`lı yıllarında Auşev ve Dudayev`in belirlediği Çeçenistan ve İnguşetya arasındaki sınırı yeniden gündeme getirerek, Çeçen ve İnguş halklarını karşı karşıya getirmeye çalışıyor. Bir kaç gündür İnguşetya`da Yevkurov ve Kadırov arasında imzalanan sınır anlaşmasına bir takım marjinal gruplar protesto bahanesiyle İnguş halkını toprağa sahip çıkma çağrısında bulunuyor. Sosyal medyada bu olay daha farklı bir biçimde büyütülüyor. Bu olaylara artık yerel müftülükler ve güvenlik birimleri de katılmış durumda. Resmi birimler birbirini suçluyor ve hakaretler yapıyor. Halkı galyana getirmek için her türlü mekanizmaları kullanıyorlar.

Çeçen lideri Kadırov, İnguşlara karşı gerekirse güç kullanmaktan kaçınmayacaklarını söyledi. Normal günlerde küçük bir yalnışlık yapanı bile cezalandıran yerel yönetimler, özellikle İnguş halkını ve İnguş gençlerini küçük düşüren sözlerini tercih ederek konuşma yapan provokatörlere kimse dokunmuyor. Bu yaklaşım ister istemez, bölgede anlaşmalı bir özel operasyonun yürütüldüğünü, akla getiriyor. Kremlin İnguş ve Çeçen kardeşlerin birlik ve beraberliğini bozabilecek mi, ilerleyen günlerde Allah bize ömür verirse hep birlikte göreceğiz.  

Bu haberler de ilginizi çekebilir