• DOLAR 32.433
  • EURO 35.355
  • ALTIN 2324.91
  • ...
"Türkiye`nin en önemli sermayesi gelişmiş insan gücüdür"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen "Büyükşehir Belediyeleri Genel Sekreterler Tecrübe Paylaşımı" toplantısı Gaziantep'te yapıldı. Toplantıda konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kimlikli şehirler konusunda ellerindeki güçlü unsurun medeniyet olduğunu, Türkiye'nin insan, şehir ve medeniyet konusunda güçlü bir geçmişi olduğunu belirtti.

Bir otelin toplantı salonunda gerçekleşen programda katılımcılara 4,5 yılda yaptığı hizmetleri de bir sunum ile anlatan Şahin, genel sekreterlerle bilgi ve birikimini paylaştı.

Belediyecilikte en önemli konunun, insan, bütçe ve bilgi yönetimi olduğuna dikkat çeken Şahin, bu üç alanın iyi yönetilmemesi durumunda başarının gelmeyeceğini vurguladı.

Birlikten kuvvet doğduğunu, en büyük gücün ise beşeri sermaye denilen insan gücünün olduğunu dile getiren Şahin, belediyelerin artık Avrupa'daki, Çin'deki ve ABD'deki bir belediye ile yarıştığını belirtti.

Dünya ile rekabet edebilmek ve dünyanın da 10'uncu büyük ekonomisi olmak için tek başına çalışmanın mantıklı olamayacağını ifade eden Şahin, 1950-1960'lı yılların belediyecilik anlayışının bittiğini belirtti.

4 yıllık Belediyeler Birliği sürecinde başkanlarla çok çalıştığını ve yaptıkları hizmetlerden dolayı onlara teşekkür eden Şahin, şunları söyledi:

"Şehir bir medeniyettir. İnsan, şehir ilişkisinde, şehri bir vücut olarak ele aldığımızda, vücudun beyni, aklı, sizler çok önemlisiniz. Zor zaman diliminde, kalkınma yerelde başlar anlayışıyla büyük bir yarışın içerisindeyiz. Şehirler artık dünya şehirleriyle yarışıyor. 'Açık toplum olacağız. Bizler dünya ile rekabet edeceğiz. Dünyanın 10'uncu büyük ekonomisi olacağız.' demişiz. Bu hedeflere ulaşma yolunda söylem ve eylem birliği oluşturmamız gerekiyor. Sürdürülebilir kalkınmanın tek başına ekonomik kalkınmanın önemli olmadığı belirtiliyor."

"İdeoloji belediyeciliği bitti"

Artık altyapı ve ideolojik belediyeciliğin bittiğini ve başkanların sosyal belediyecilik üzerinden gitmesi gerektiğini ve şehirleri bir vücuda benzeten Şahin, bu doğrultuda bu belediyeleri yönetenlerin bilgi ve tecrübelerinin çok önemli olduğunu da belirterek, "Yerel seçim sonuçlarını okuduğunuz zaman da kim hizmet veriyorsa onu insanların nasıl ayrıştırdığını görüyoruz. Sandık çok mühim ve halk ne diyorsa o olacak. Halkın verdiği karar, hepimizin başımızın üzerine. Büyük fotoğrafı hiç unutmamamız, gereğini yapmamız gerekiyor. 'Alt yapı, ideoloji belediyecilikleri bitti.' dediğimiz noktada insanı merkeze alan sosyal belediyecilikten çıkardığımız başarı hikâyemiz var. Artık sosyal belediyecilik bizim normal işimiz olup kültürel belediyecilik üzerine her bir şehrimizin artık Anadolu'nun hazinelerini dünyayla yarışıp, yönetmesi gerekiyor. Kimlikli şehirler konusunda elimizdeki güçlü unsur medeniyetimiz. İnsan, şehir ve medeniyet konusunda güçlü bir geçmişimiz var."dedi.

 İbn-İ Haldun'un "Coğrafya Kaderdir" sözünü hatırlatan Şahin, "Bu coğrafya bize daha dirençli olmayı, sorunları daha hızlı çözebilmeyi ve bunun üzerinden yeni bir kalkınma modelini oluşturmayı getiriyor. Böyle bir medeniyetten geldiğinizde, küresel ölçekte şehirlerin yarıştığına baktığımızda artık ne olursa olsun ortak sorunlara ortak çözümler üretmemiz gerekiyor. Bizi üste çıkartacak çalışmalar yapmalıyız. Cumhuriyetin 100'üncü yılında dünyanın en büyük 10'uncu ekonomisi olmalıyız. Olmamız için bizim dünya ile yarışacak söylem ve eylem birliğini de oluşturmamız gerekiyor. Uluslararası kuruluş ne söylüyorsa Anadolu'da bulunan insanlarda aynı dili konuşmalıdır. Bu olmazsa dünya ile rekabeti biz yönetemeyiz.  Belediyeler Birliği de bu noktada önemlidir. Çok fazla bir araya gelmemiz, ürememiz ve çözüm odaklı çalışmamız gerekiyor. Bizler büyük fotoğrafa bakarak, büyük bir hızla sivilleşme ve kalkınma hedefine ulaşmamız gerekiyor. Yapacak çok işimiz var." ifadelerini kullandı.

Bir otelde düzenlenen toplantıya TBB Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, TBB Genel Sekreteri Hayrettin Güngör ile 30 büyükşehir belediyesinin genel sekreterleri ve daire başkanları katıldı.

Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör ise görevde bulundukları süreç içerisinde yaptıkları hizmetleri anlattı.

Türkiye Belediyeler Birliği'nin, belediyelerin haklarını korumayı amaçladığını ve Türkiye'de ise bin 398 belediyenin olduğunu ve tüm belediyelerin de birliğin üyesi olduğunu ifade eden Güngör, "Türkiye Belediyeler Birliği olarak başkanımızın, encümen üyelerimizin göstermiş olduğu politika çerçevesinde, hedefler, kanunla verilen görevler çerçevesinde, görevlerimizi yerine getirmeye çalışıyoruz. Biz kurum olarak iyi bir kadroyla, iyi bir hukuk birimimizle öncelikle belediyelerin hak ve menfaatlerini koruma konusunda iyi bir arşiv iyi bir mekanizma oluşturduğumuzu düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı devam etti. 3 gün boyunca devam edecek toplantının son gününde katılımcılara şehir gezisi düzenleneceği belirtildi.

Toplantıya, Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör ile 30 büyükşehir belediyesinin genel sekreterleri ve daire başkanları katıldı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir