• DOLAR 32.57
  • EURO 35.009
  • ALTIN 2423.18
  • ...

Adıyaman'da şehrin doğal gaz ihtiyacını karşılamaya yönelik yapılan ihaleyi kazanarak çalışmalara başlayan firmanın hafriyat işini yapan taşeron işçilerin maaşları aylardır ödemediği iddia edildi.

Evlerine ekmek götüremediklerini söyleyerek duruma isyan eden işçiler, mağduriyetlerini dile getirmek için defalarca firmaya gittiklerini, ancak yetkili birisiyle görüşemediklerini ifade ettiler. Ciddi mağduriyetler yaşadıklarını ifade eden işçiler, yetkililerin kendilerine yardım etmesi çağrısında bulundular.

"Mağduriyetimiz 3 aydır devam ediyor"

Mağduriyetlerin giderilmesini isteyen kepçe operatörü Bekir Kılınç, "Bizim mağduriyetimiz 3 aydan bu yana devam etmektedir. Çalışmış olduğumuz müteahhit ile çalışmanızı firma bize söyledi. 'Bu müteahhidi tutmuşuz güvenilir bir insandır, bununla çalışabilirsiniz.' dediler. Bizde güvendik, 'herhangi bir sıkıntı olursa yardımcı oluruz' sözünü de bize verdiler. Bizler de elimizden geldiği kadar onları iş noktasında mağdur etmeye çalıştık, fazlasıyla çalıştık. Ama çalıştığımızın karşılığını alamadık. 5 ay kadar çalıştık, çalıştıktan sonra bize çek verdiler ama çeklerin karşılığı çıkmadı. Birinci çeki yatırdılar, ikinci çekleri karşılıksız çıktı. Bizler müteahhit ile görüştüğümüz zaman müteahhit bize firmadan alacağımız var, firma ise yok diyor. Onlar toplu müteahhide atıyor, müteahhit topu firmaya atıyor." dedi.

"Bizler mağdur olmuşuz"

Mağdur olduklarını ve mağduriyetin giderilmesi için yetkililerden yardım talep eden Kılınç, şunları söyledi: "Bizler şu an firma ile müteahhit arasında eziliyoruz. Bizler iyi niyetliyiz ama bizleri mağdur etmesinler. Bu konuda bizlere yardımcı olsunlar. Bizler başka konulara girmek istemiyoruz, biz bu işin tatlılık ile hal edilmesini istiyoruz. Kiracı arkadaşlarımız var, borcu olan arkadaşlarımız var, çek veriyoruz tekrar bizi arıyorlar çekin karşılığı yok diyorlar. Bu çeklerin karşılığı yok ise firma neden müteahhide güvenip Adıyaman halkını çalıştırdı."

"Çocuklarıma okul harçlığı dahi veremiyorum"

Çalışmanın karşılığı olan ücretini alamadığı için ailece mağdur olduklarını dile getiren İsmail Taşar da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenerek, "4 çocuğum evde aç bekliyor, yazın sıcağında sabahtan akşama kadar güneşin altında çalıştım, fakat ücretimi alamadım, çünkü vermiyorlar. Şirket 'biz batmışız' diyor. Firmaya verdiğimiz teminattan alın diyorlar ama firma  'bugün yarın' diye diye 30 gündür bizi oyalıyorlar.  Eğer bunlarda vicdan, adalet, merhamet varsa bizi mağdur etmezler. Çocuklarım sabah uyandığında 'baba bize para ver, okula gidelim' diyor. Ama yok ki vereyim, niye yok? Çünkü paramı alamamışım, her şeyden mahrum olmuşuz. Su param bin lira gelmiş ödeyemiyorum. Elektriğim aynısı. Özel bir mühendisliğin doğalgaz bölümünde sıhhi tesisatçılık yapıyordum, aldığım malzemenin parasını da kendi cebimden ödedim ama alamadığım mağdurum." dedi.

"Yıllarca biriktirdiğimiz alın terimizi bir gün de aldılar"

Hafriyatçılık yaptığını söyleyen Murat Gökalper ise yıllarca çalışarak biriktirdiklerini bir günde birileri tarafından ellerinden alındığını, bunun kabul edilebilir bir durum olmadığını söyledi.

Mağdur edildiklerini dile getiren Gökalper, "Kepçe ile çalışmışım, malzeme vermişim onlara iş yapmışım, benim gibi mağdur olmuş burada en az 100 arkadaşım var, hepsini en az 20 ile 30 bin lira arası alacağı var. Benim sadec180 bin lira alacağım var. Biz yetkililere diyoruz ki; Allah rızası için bu vatandaşlar mağduriyetini bir an önce gideriniz." diye konuştu.

Doğalgaz firmasının kendilerine "yasal işlemlere başvurun!" dediğini belirten Gökalper, şunları söyledi:

"Burada birçok insan çocuklarını okula gönderiyor, çocuklarına ekmek alıyor. Bizler belki bir şekilde geçimimizi yaparız. Ama bizden daha mağdur olan insanlar var. 9 senedir doğalgaz işi yapıyorum, bunu firmanın müdürü de bilir, 9 senedir firmanın işini yapıyorum, 9 senedir her sene ayrı ayrı müteahhitleri veriyorlar. Farklı farklı müteahhitler gelir bizi dolandırır gider. Biz artık dolandırılmayacağız, hakkımızı arayacağız. Buradan da bütün yetkililere sesleniyorum; Allah rızası için bu garibanları sesini duyun, garibanlara yardımcı olun. Arabamı, kepçemi satıp borcumu ödedim. Akşama kadar çalışıp alın teri dökeyim bir tanesi de gelsin benim alım terimi alıp gitsin, bu Allah'tan reva mıdır? Bizim paramızı vermiyorlarsa da hükümetimiz bunları cezalandırsın ki; bir daha bizim gibi insanlar mağdur olmasın. Burada muhatap olacak kimse bulamıyoruz. Ekmeğimiz için buradayız, alın terimizin karşılığından başka bir şey istemiyoruz. Bu mağduriyetin giderilmesi için rica ediyoruz."

Öte yandan, iddialarla ilgili telefonla aradığımız doğalgaz firması, görüşme talebimize olumlu cevap vermedi. (Cemil Özdaş - İLKHA)