• DOLAR 32.583
  • EURO 34.761
  • ALTIN 2485.907
  • ...
"İskambo pekmezi kazanlarda kaynamaya başladı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kış mevsiminin vaz geçilmezi, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere birçok önemli faydası olan Siirt'in meşhur İskambo üzüm pekmezi, kazanlarda kaynamaya başladı.

Türkiye'nin dört bir yanında farklı yöntemlerle hazırlanan, böbreklerin temizlenmesi, karaciğer sağlığını koruması ve kan yapıcı etkisi olan İskambo üzüm pekmezi, başta Siirt olmak üzere Türkiye'nin dört bir tarafında sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Yaşlanma etkilerini azalttığı ve yapılan çalışmalara göre ömrü uzattığı bilinen İskambo üzüm pekmezi, Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı İskambo köylüleri tarafından hazırlanıyor. Üzümlerin daha önce hazırlanan bir havuz içerisinde üzerine basılarak sıkılmasıyla elde edilen şıra, yüzyıllardır devam eden geleneksel yöntemlerle pekmez haline getiriliyor. Toplanan üzümler, önce özel olarak hazırlanan çuvallara konuluyor. Daha sonra havuzlarda ezilerek şıraları çıkartılıyor. Kazanlarda kaynatılıp içerisine meşe odunundan elde edilmiş kül atılan şıra, belli bir süre kaynatıldıktan sonra soğuması için bekletiliyor. Tam olarak soğuyan şıra, süzüldükten sonra yeniden ateşte uzun süre kaynatılarak pekmez haline getiriliyor.

Yüz yıllardan bu yana bölgede her sene eylül ayının ortalarında üzümlerin olgunlaşmasıyla başlayan bağ bozumu ve pekmez yapımı telaşı, ekim ayının sonlarına kadar devam ediyor.

Enerji deposu olarak bilinen ve kış aylarında tüketilmek için hazırlanan üzüm pekmezi hem misafirlere ikram ediliyor hem de köylülere geçim kaynağı oluyor.

"Pekmezi bölgemize has Sinciri Üzümü'nden yapıyoruz

Yaklaşık 35 yıldan bu yana pekmez yaptığını söyleyen Salih Üyen, "Yaptığımız iş, babalarımızdan ve dedelerimizden kaldı. Pekmezi yapmak için üzümü birçok aşamadan geçiriyor ve oldukça yüksek ateşte kaynatıyoruz." dedi.

Ormanbağı (İskambo) pekmezinin çok kaliteli bir pekmez olduğunu belirten Nureddin Epsoylu ise "Pekmez yapımına başlamadan önce birçok merhale bulunuyor. İlk önce topladığımız üzümleri bir çuval içerisinde havuzda ezerek şırasını çıkartıyoruz. Ardından büyük bir kazanın içine boşaltıyor ve saf olan suyu ayıklamak için meşe ağacından elde ettiğimiz külleri maya olarak kazanın içine koyuyoruz. Kazan kaynamaya başladıktan sonra yukarıya çıkan atıkları alarak, saf suyu başka kazanın içine boşaltıyoruz ve yaklaşık 1,5-2 saat yüksek ateşte kaynatıyoruz. Böylece istediğimiz pekmezi elde ediyoruz." şeklinde konuştu

"Pekmezimiz tamamen doğal ve organiktir"

Pekmez yapımının dedeleri tarafından bir miras olarak kaldığını ifade eden Epsoylu, yaptıkları pekmezin tamamen doğal ve organik olduğunu söyledi.

Epsoylu, "Pekmez yapımında kullanılan üzüm, bölgemize has ve Sinciri dediğimiz üzümden yapılıyor. Bin 500 yıldan bu yana atalarımız ve dedelerimiz tarafından bizlere bir miras olarak geldi. İskambo'da yetişen üzüm, Çukurova, Antep, Manisa gibi bölgelerde yetişen üzümler gibi değil çünkü o bölgelerde yetişen üzümlerde ilaç kullanılıyor. Bu bölgede ilaç ve kimyasal gübre kullanmadan üzüm yetiştiriyoruz. Pekmezimiz tamamen doğal ve organiktir." ifadelerini kullandı. (Murat Orhan-İLKHA) 










































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir