• DOLAR 32.377
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2325.628
  • ...
Amerika`yla dostluk zelil ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AHMET KURT- Doğruhaber

İslam coğrafyasındaki birçok ülkede, halk desteğinden yoksun liderlere sahip çıkan! ve karşılığını fazlasıyla alan Amerika, bu sahiplenmeyi artık sözlü olarak da deklare etmekten çekinmiyor. ABD Başkanı Donald Trump, müttefiki Suudi Arabistan`la ilgili yaptığı açıklamada, Kral Selman`ı sevdiğini ve kendisine bunu bir görüşmede dile getirdiğini belirtti. Trump, Selman`a ayrıca, "Bak Kral, biz seni koruyoruz. Biz olmazsak iki haftaya burada olmayabilirsin. Kendi ordunun bedelini ödemelisin, ödemeye mecbursun." dediğini de ifade etti. Hatırlanacağı üzere Kâbe imamlarından Abdurrahman Sudeysi, geçen sene garip bir açıklama yapmış ve "Bugün Suudi Arabistan ve ABD dünyanın iki kutbu. Allah'a hamdolsun dünyayı birlikte yönetiyorlar" ifadelerini kullanmıştı. Amerika Başkanı`nın son açıklamaları, aslında Suudi yönetiminin, bırakın dünyanın bir kutbu olmayı kendi çıkarlarını koruyacak güçten bile yoksun olduğunu ortaya koydu.

 “TRUMP, SUUDİYİ AŞAĞILIYOR”

Araştırmacı yazar AHMET VAROL, gazetemize yaptığı açıklamada, Trump`ın Suudi hakkındaki açıklamalarının son derece aşağılayıcı olduğunu ve adeta Trump`ın Selman`a bir hizmetçi muamelesi yaptığını belirtti. Amerika`yla yapılan dostlukların ne kadar zelil edici olduğunu belirten Varol, “Trump`ın ‘koruyoruz` diye kastettiği Suudi Arabistan değil, mevcut saltanat rejimi. Aslında oradaki rejim halk desteğinden mahrum. Bu bir bakıma önemli bir gerçeğe işaret etmekte. Trump`ın söylediği bu bakımdan yanlış değil. Orada Amerika ile bir işbirliği olmazsa, sadece halktan gelecek tepkilerle değil saray içerisindeki çekişmelerle de rejim sarsılabilir. Tabi Amerika, yaptığı hiçbir şeyi babasının hayrına yapmıyor. Her işte mutlaka bir karşılık bekliyor. Onun için Suud rejimine diyor ki; ‘Madem bizim sayemizde ayakta duruyorsun, o zaman bunun bedelini ödeyin.` Şimdi halk rejimi istemiyor. Amerika halka rağmen bu rejimi koruyor. Rejim kendisini korumasına karşılık Amerika`ya bedel ödüyor. Bu bedel kimin cebinden çıkıyor; halkın cebinden. Çünkü verilen karşılık oradaki halkın milli geliri.” cümlelerini kullandı.


Araştırmacı yazar AHMET VAROL

“AMERİKAYLA YAPILAN DOSTLUKLAR ZELİL EDİCİ”

Amerika`yla yapılan dostlukların ne kadar zelil edici ve aşağılayıcı olduğuna değinen Varol, şunları kaydetti: “Trump`ın Suudi Arabistan`a böyle çok açık bir dil kullanarak aşağılayıcı bir üslup kullanması aslında Amerika`yla yapılan dostlukların ne kadar zelil edici, ne kadar aşağılayıcı olduğunu göstermesi açısından dikkat çekici. Suudi Arabistan`da Abdurrahman Sudeys diye bir adam var. Mescidi haram imamlığı yapmıştı bir dönem. Bu adam birkaç ay önce İsviçre`de bir camide konuşma yaptı. Demişti ki; ‘Biz Amerika ve Suudi Arabistan dünyanın iki kutbuyuz Elhamdullillah. Amerika`yla birlikte dünyayı yönetiyoruz.` Şimdi burada sanki Amerika`yla, Suudi Arabistan yan yana duruyormuş da birlikte dünyayı yönetiyormuş gibi bir imaj oluşturmaya çalıştı. Oysa Suudi Arabistan`ın şu anda Amerika`nın bir kölesi, bir hizmetçisi olduğu çok açık bir şekilde ortaya çıkmıştır. Trump`ın bu konuşmasından sonra Suudi Arabistan`ın son derece aşağılandığı ve bir hizmetçi olarak kullanıldığı bir uzak karakol olarak kullandığı açık bir şekilde ortaya çıkmıştır. Ama öbür tarafta Suudi Arabistan`da saray uleması olarak nitelendirilen bazı ilim erbabının da rejime yaranmak için saçma iddialarda bulunması da dikkat çekicidir.”

TRUMP SUUDİ ARABİSTAN`IN KENDİ DESTEKLERİYLE AYAKTA KALDIĞINI SÖYLEMİŞTİ

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan`ın kendi destekleriyle ayakta kaldığını ve bunu, Kral Selman bin Abdülaziz'e de ilettiğini belirtmişti. Trump ayrıca Selman`a, bu desteğin bedeli olduğunu da söylediğini bildirmişti.

Mississippi eyaletinde partisinin kongre ara seçimleri için düzenlediği seçim mitinginde konuşan Trump, "Kral Salman'ı severim, ama ona dedim ki, 'Bak Kral, biz seni koruyoruz. Biz olmazsak iki haftaya burada olmayabilirsin. Kendi ordunu kendin ödemelisin, ödemeye mecbursun'." demişti.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir