• DOLAR 32.525
  • EURO 34.798
  • ALTIN 2421.415
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

ABD hazine bakanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada Kuzey Kore'nin Moğolistan'da bulunan bir diplomatıyla birlikte SIA Falcon İnternational adlı bir Türkiyeli şirket ile iki yöneticisinin de yaptırım listesine alındığı duyuruldu. Bakanlık, söz konusu kararın alınmasının gerekçesini ise uluslararası yaptırımların ihlal edilmesi ve Kuzey Kore'yle silah ve lüks mal ticaretine girilmesi olarak belirtti.

SİLAH VE LÜKS MAL TİCARETİ SUÇLAMASI

Yaptırıma hedef olan Falcon adlı şirketin; gıda, tarım, savunma, tekstil ve enerji alanlarında faaliyet gösterdiği kaydedildi. Bakanlık, Letonya'da bir şubesi bulunan şirketin Kuzey Kore'ye silah ihraç ettiği için de ayrıca soruşturulacağını belirtti.

Açıklamada şirketin İcra Kurulu Başkanı Erhan Çulha ve Genel Müdürü Hüseyin Şahin'in de isimlerine yer verildi. Kuzey Kore'nin Moğolistan'da bulunan diplomatının ise büyükelçilikte ekonomi ve ticaret danışmanı olarak görev yapan Ri Song Un olduğu öğrenildi.

Yaptırım kararının ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun geçtiğimiz pazar günü Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile Pyongyang'da görüşmesinin ardından açıklanması dikkat çekti.

Hazine Bakanlığı Sekreteri Steven Mnuchin ise SIA Falcon International Grubu ve onun adına hareket eden kişilerin, Kuzey Kore'ye yönelik uzun süredir devam eden silah ve lüks mallarla ilgili uluslararası yaptırımları suistamal ettiklerini söyledi.

Kaynak, euronews