• DOLAR 32.539
  • EURO 34.81
  • ALTIN 2493.206
  • ...
SON DAKİKA
"Soğuk algınlığına karşı bol sıvı gıda alınmalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde özel bir hastanede görev yapan, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemalettin Kahraman,  son baharın gelmesiyle beraber mevsim değişikliği nedeniyle çocuklarda soğuk algınlığı ve viral enfeksiyonlara dikkat çekerek, ailelere önemli tavsiye ve uyarılarda bulundu.

Çocuklarda mevsimlik olarak oluşan hastalıklar ve bu hastalıklara karşı ailelerin alacağı önlemleri İLKHA'ya anlatan Kahraman, "Ailelerin, herhangi bir uzman görüşü almadan gereksiz ilaç tedavisi ile iyileştirmeye çalıştıkları çocuklarında, ileri yaşlarda yan etkilere bağlı olarak akciğer ve kalp hastalıkları görülmektedir." dedi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıklar Uzmanı Dr. Kemalettin Kahraman, "Çocuklarda özellikle kış aylarında soğuk algınlığı ve öksürük gibi belirtiler ile ortaya çıkan soğuk algınlığının tedavisinde, aileler iyileşme süresini azalttığını düşündüğü antibiyotikleri kullanmayı tercih etmektedir. Oysa gerekli olmayan durumlarda da kullanılan bu ilaçlar, yan etkileri nedeniyle sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Virüslerin neden olduğu hastalıklarda, antibiyotiklerin tedavi edici bir özelliği yoktur. Bu nedenle hastalığın kaynağının belirlenerek, gerektiğinde ilaç tedavisinin buna göre yapılması çok önemlidir. Ailelerin, herhangi bir uzman görüşü almadan gereksiz ilaç tedavisi ile iyileştirmeye çalıştıkları çocuklarında, ileri yaşlarda yan etkilere bağlı olarak akciğer ve kalp hastalıkları görülmektedir." ifadelerini kullandı.

"Doktor önerisi olmadan kullanılan antibiyotikler bakterilerin direnç kazanmasına yol açar"

Kahraman ayrıca, "Soğuk algınlığı döneminde eğer doktor önerisi yoksa antibiyotik kullanımı çocukların normal florasında bulunan bakterilerin direnç kazanmasına yol açar. Bu da tedaviden yanıt alınmamasına neden olur. Çocukta, bakteri kaynaklı bir hastalık ortaya çıktığında ise bu kez gerçekten gerekli olan antibiyotikler, bakterilerin direnci yüzünden yeterli etkiyi gösteremez. Bu durumda doz artırımı söz konusu olur. Yani çocuklarda normalde düşük dozda kullanılması gereken bu ilaçlar, daha önce gerekli olmadığı durumda vücut tarafından tanındığı için etki gösterebilmesi için yüksek dozda kullanım gerekir. Bu da ciddi yan etkileri ortaya çıkarır. Çünkü ilaçlar genellikle böbrekler tarafından atılır. Uzun süreli ve yüksek dozda kullanımları sonrasında karaciğer ve böbrek fonksiyonları olumsuz etkilenebilir. Antibiyotikler, hastalığa göre uygun şekilde kullanılmalıdır. Örneğin; idrar yolu enfeksiyonları için doktor tarafından verilmiş bir antibiyotik, aynı zamanda boğaz enfeksiyonu için kullanılmamalıdır. İshale neden olabilir" diye konuştu.

"37,5-38 derece arası ateş için hemen antibiyotik düşünülmemelidir"

"Antibiyotik kullanan çocukların önemli bir bölümünde ishal ortaya çıkmaktadır." diyen Kahraman, "Yalnızca üst solunum yolu enfeksiyonu bulunan çocukta, doktor önerisi olmadan antibiyotik kullanımı nedeniyle görülen ishal, bağırsak florasını olumsuz etkilemekte, iştah azalması ve vücutta sıvı kaybına da yol açmaktadır. Çocuklar bu nedenle daha bitkin ve halsiz hale gelmektedir. 3 aydan büyük çocuklarda ek başka şikâyet yokken bir ya da 2 gün yaşanan, ateş düşürücü ile düşürülebilen 37,5-38 derece arası ateş için hemen antibiyotik düşünülmemelidir. 3 aydan büyük çocukların genel durumunda ve beslenmesinde bir sıkıntı yoksa panik yapmamak gerekir. Ancak 3 aydan küçük çocukların vakit kaybetmeden bir uzman tarafından değerlendirilmesi, gerekli ise antibiyotik tedavisinin başlanması, yakın takip edilmesi uygundur." şeklinde konuştu.

Soğuk algınlığına karşı bol sıvı gıda alınması gerektiğini söyleyen Kahraman, son olarak şunları söyledi:

"Son baharın gelmesiyle ve kışa yakın olduğumuz bu dönemde soğuk algınlığı çoğalmakta buna karşı hastalarımızın bol sıvı gıda almaları lazım. Küçük bebekler ise gıda alamadığı için annelerin bol bol emzirmeleri lazım. Böyle hasların özellikle öğrenciyse evde yatıp dinlenmeleri ve diğer çocuklara bulaşmaması için evde istirahat etmesi gerektiğini düşünüyorum." (Sabri Acet-İLKHA) 




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir