• DOLAR 32.368
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2324.906
  • ...
"Kapsamlı genel bir af çıkarılmalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kürdistan Özgürlük Partisi'nin (Partîya Azadîya Kurdistanê / PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik, partisinin Batman'daki il binasında basın mensuplarıyla bir araya gelerek, Türkiye'deki ve Güney Kürdistan Bölgesindeki gelişmelere dair açıklamalarda bulundu.

MHP tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan Bazı Suçlarla İlgili Ceza Sürelerinin Şartlı İndirimi ile Tutuklu ve Hükümlülerin Salıverilmesine Dair Kanun Teklifi hakkında konuşan Özçelik, "PAK olarak bizim parti programımızda da güncel talep konusunda yer alıyor. Kapsamlı, öncelikli bir siyasal affa ihtiyaç vardır. Düşüncelerinden, siyasal faaliyetlerinden, görüşlerinden, dini, mezhepsel, etnik kimliklerinden dolayı yargılanan, tutuklanan herkese kapsamlı bir genel affın çıkarılması lazım." dedi.

Kürd meselesine ilişkin de konuşan Özçelik, hiçbir şeyin Kürd halkının haklarını göz ardı etmemesi gerektiğini söyledi.

Yaklaşık bir asırdır Kürdçenin resmi dil kabul edilmediğini anımsatan Özçelik, "Bizim dilimizi, kimliğimizi, varlığımızı ulusal, demokratik hak ve özgürlüklerimizi şiddete veya başka bir şeye endekslemeyin. Biz kendi hak ve özgürlüklerimizi istiyoruz. Ne süren şiddet, ne de başka faktörler hiçbir şekilde bizim bu meşru talebimizi, meşru haklarımızı göz ardı etmenin sebebi yapılamaz. Yıllardır dış mihrak, terör ve benzeri söylemler altında söylenen ve haklarımızın hiçbirini kabul etmeyen bir anlayışla karşı karşıyayız. Düşünün 95 yıldır süren Türkiye Cumhuriyeti Devletinde hâlâ Kürdçe resmi dil olarak kabul edilmemiştir. TRT Kürdi'nin varlığına, üniversitelerdeki Kürdçe bölümlerin varlığına rağmen hâlâ Kürdçe resmi bir dil değildir. Bu anlayışla hiçbir sorun çözümlenmez. Kürd, Kürdistan meselesi milli, siyasal bir meseledir ve şiddete dayalı çözülemeyeceğini 95 yıllık pratik ispatlamıştır." diye konuştu. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA) 






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir