• DOLAR 32.376
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2325.65
  • ...
`Münbiç yol haritası biran önce hayata geçirilmeli`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı'na ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ele alınan konular ve gündemdeki gelişmelere dair açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, basın mensuplarının sorularını da cevapladı.

Toplantıda 100 günlük eylem programının ilk 50 gününün detaylı bir şekilde ele alındığını söyleyen Kalın, kamuoyuyla paylaşılan projelerin ne aşamada olduğu ile ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından sunum yapıldığını dile getirdi.

Üçüncü havalimanıyla ilgili çalışmaların yüzde 97 oranında tamamlandığını ifade eden Kalın, "29 Ekim günü inşallah üçüncü havalimanına intikal olacak ve orada artık yeni havalimanından ulusal ve uluslararası uçuşlar başlamış olacak. Dolayısıyla oradaki takvimde herhangi bir değişiklik söz konusu değil, bunun özellikle altını çizmek istiyorum." dedi.

İçişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığının güvenlik durumuyla ilgili sunumlarının da olduğunu söyleyen Kalın, hem iç hem dış güvenliği ele alan bu sunumlarda Türkiye'nin ulusal çıkarlarına tehdit teşkil eden bütün terör unsurlarına ve terör yapılanmalarına karşı alınan tedbirlerin detaylı bir şekilde değerlendirildiğine işaret etti.

Kalın, Irak'ta yaşanan siyasi gelişmelerin de toplantıda görüşüldüğünü vurgulayarak, Cumhurbaşkanı seçilen Berhem Salih'in Irak'ın yeni Cumhurbaşkanı olarak seçildiğini hatırlatıp, tebriklerini iletti.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kalın, "Münbiç" ile ilgili soruya ise Münbiç yol haritası hazırlandığında 90 günlük bir takvim ilan edilmesi konusunda mutabık kalındığını bildirdi.

Bu konuda birtakım oyalama taktiklerinin devreye girdiğini üzülerek gördüklerini belirten Kalın, "Bizim her düzeyde Amerikalı mevkidaşlarımıza söylediğimiz, artık bu oyalama taktiklerinin bir kenara bırakılması ve Münbiç yol haritasının planlandığı şekilde hayata geçirilmesi. Şimdi normalde bu eğiticilerin eğitilmesi, ondan sonra sahadakilerin eğitilmesi, ondan sonra ortak devriye süreçlerinin aslında çok önceden tamamlanmış olması gerekiyordu." ifadesini kullandı.

Bir tarih açıkladıklarında şu veya bu gerekçeyle birtakım gecikmeler ve ertelemeler yaşandığına dikkati çeken Kalın, bu yüzden tarih veremediklerini söyledi.

Bunun normalde çok önceden tamamlanması gereken bir süreç olduğuna işaret eden Kalın, şöyle devam etti:

"Dediğim gibi, şu veya bu gerekçeyle bu tarihler hep öteleniyor. Biz artık bunun durmasını istiyoruz. Yani orada madem terör örgütüne karşı bir ortak güvenlik çalışması yapacağız; ortak devriyedir, bölgenin güvenlik altına alınmasıdır, Münbiçlilerin kendi şehirlerine dönmesinin bir an önce sağlanmasıdır, hedefler bunlar. Öyleyse bunu bir an önce yapalım, daha fazla geciktirmenin bizim açımızdan hiç izah edilir bir tarafı söz konusu değil. Dolayısıyla bizim beklentimiz, ilgili birimlerimiz, Milli Savunma Bakanlığımız özellikle bu konuyu muhataplarıyla her gün konuşuyorlar ama bu oyalama taktiği gerçekten büyüyen bir sorun olmaya başladı. Buradan tekrar bu mesajı vermek istiyorum. Yani her düzeyde artık bu Münbiç yol haritasının bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor."

Suriye'nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Kalın, "Bunu gölgeleyecek, bunu sekteye uğratacak bir takım politik tasarruflar, tedbirler, destekler, başka planlar herkesi zora sokar. Bizim de beklentimiz hem Cenevre hem de Astana süreçleri bağlamında Anayasa Komisyonunun çalışmalarını bir an önce tamamlaması ve bir seçim sürecinin artık gündeme alınması. Bu süreçte oldubittilere izin vermemiz elbette mümkün değil. Bunu arka kapıdan dolaştırıp, önümüze başka şekilde koymaya çalışanlar olursa Türkiye'nin tavrının o konuda çok net olacağını bir kez daha ifade etmek isterim." dedi. (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir