• DOLAR 32.323
  • EURO 35.113
  • ALTIN 2298.801
  • ...
SON DAKİKA
"Dosyaların yeniden ele alınması gerekir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

FETÖ yargısının kumpasları sonucu cezaevine konulan İslami kimlikli mahkûmların aileleri Batman Baro Başkanlığını ziyaret ederek, yaşadıkları hukuksuzluğu ve mağduriyeti anlatıp, destek talebinde bulundu.

90'lardan günümüze çeşitli komplo ve kumpaslarla cezaevine konulan mahkûmların ailelerinin hak arayışı devam ediyor. 28 Şubat ve FETÖ Yargısı Mağduru Aileleri İnisiyatifinden oluşan bir heyet, Batman Baro Başkanlığını ziyaret etti.

İnisiyatif sözcüsü Hüseyin Olam ile 28 Şubat ve FETÖ Yargısı Mağduru aileleri, Batman Baro Başkanı Abdülhamit Çakan makamında ağırladı. FETÖ mağduru aileler, yaşadıkları hukuksuzluğu ve mağduriyeti dile getirerek Çakan'dan destek talebinde bulundu.

28 Şubat ve FETÖ yargısı mağduru mahkûmlar ve ailelerinin mağduriyetlerinin dile getirildiği ziyarette, MHP tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan Bazı Suçlarla İlgili Ceza Sürelerinin Şartlı İndirimi ile Tutuklu ve Hükümlülerin Salıverilmesine Dair Kanun Teklifi konusu konuşuldu.

28 Şubat ve FETÖ yargısı mağduru mahkûmların aileleri, yıllardır kendilerine yaşatılan hukuksuzlukları anlattı.

Yaptıkları tüm çağrılara rağmen komplo ve kumpaslar sonucu cezaevine konulan İslami kimlikli mahkûmların görülmediğini belirten inisiyatif sözcüsü Hüseyin Olam, bunun bir zulüm olduğunu söyledi.

"Herhangi bir adım atılmadı"

Bu mahkûmların yeniden yargılanması gerektiğini ifade eden Olam, "Baro'nun desteğini talep etmek için ziyarette bulunduk. İnisiyatif olarak iki yıldır bu meseleyle alakalı çabalıyoruz. 28 Şubat'ın darbecileri, cuntacıları o dönemde hâkimlere ve savcılara brifinglerle yön veriyorlardı. O dönem FETÖ'nün de talimatlarıyla yön verdiği hâkim ve savcılar vardı. Bunların talimatlarla, brifinglerle yargıladığı insanlara ağır cezalar verildi. Onların zorbaca kararlarıyla yaklaşık 25-27 yıldır cezaevinde tutulan insanlar vardır. Bunların adil bir şekilde yeniden yargılanmaları için çok çalıştık fakat nedense bir türlü bu konuda iktidar tarafından herhangi bir adım atılmadı." diye konuştu.

"Mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz"

Yıllardır haksız yere cezaevinde tutulan mahkûmların mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini vurgulayan Olam, "Bu mahkûmlar bu iktidar döneminde 15-16 yıldır cezaevinde yaşamlarını sürdürüyorlar. Çok çile çekiyorlar. Hak etmedikleri bir cezaya maruz bırakıldılar. Bizler bu mahkûmlar için adalet talebinde bulunuyoruz. Bu mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz. Talebimiz tekrardan bunların durumlarının ele alınıp hukuki bir çözüm getirerek mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz. Bunun için sizlerden de destek bekliyoruz." dedi.

28 Şubat ve FETÖ yargısı mağduru mahkûmların ailelerine adaletin yerini bulması adına destek vereceklerini belirten Baro Başkanı Abdülhamit Çakan, bu mahkûmlara yeniden yargılanma yolunun açılması gerektiğini kaydetti.

"O dönemin cuntası, siyasi ve yargı erki üzerinde ciddi bir etkiye sahipti"

Çakan, "28 Şubat mağdurlarıyla ilgili Batman Barosu olarak daha önce de destek sunacağımızı belirttik. Haklı bir destek... 28 Şubat döneminde, o dönemin cuntası hem siyasi hem de yargı erki üzerinde ciddi bir etkiye sahipti. Dolayısıyla o dönemki yargılamalarda, 'Yargı erkinden bağımsız ve tarafsız hareket ettim, bu insanları adil bir şekilde yargıladım.' diyemez. O dönemin konjonktürü bunun önüne engel olarak çıkıyor." ifadelerini kullandı.

"O dönem yargının bağımsız ve tarafsızlığı kesinlikle tartışılır"

Konuşmasının devamında Çakan, şunları söyledi: "Delillerin yeterince tartışılmaması, özellikle soruşturma aşamasında gözaltındaki şahıslara işkencenin bir vaka olması AİHM kararlarına dahi yansıdı. Yanında avukat olmaksızın günlerce işkence ve gözaltı, sonrasında bir ikrar ve mahkeme bu ikrarı yeterli buldu ve bu insanlara ciddi cezalar verdi. Ama o dönem yargının bağımsız ve tarafsızlığı kesinlikle tartışılır."

"FETÖ yargısı DGM'lerde ve ihtisas ağır cezalarda görev aldı"

15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ yargısının 90'lı yıllarda da çok güçlü olduğunun ortaya çıktığını gördüklerini ifade eden Çakan, "Bugün ortaya çıkan başka bir gerçekliğimiz var. Biz FETÖ yargısının 2000'lerden sonra görünür olduğunu ve 2010'lı yıllarda çok güçlü hale geldiğini gördük; ama şu an öğreniyoruz ki bu FETÖ yargısı öncesinde de güçlüymüş. Yani 2000'nin öncesinde de yargının içinde varmış ve güçlüymüş. FETÖ darbe teşebbüsünden sonra pek çok hâkim ve savcı tutuklandı, meslekten ihraç edildi. Onların kimliğine baktığımız zaman burada DGM'lerde ve ihtisas ağır cezalarda görev aldığını görüyoruz. Dolayısıyla FETÖ yargısının o dönemde işbaşında olduğunu görüyoruz. Talimatla hareket eden bu insanların adil bir yargılama yapmadığı aşikârdır." şeklinde konuştu. 

"Yeniden yargılama yolu açılmalıdır"

O dönem yargılanan, ceza alan, hâlâ mahkûmiyetleri devam eden mahkûmların yeniden dosyalarının ele alınması gerektiğinin elzem olduğunu belirten Çakan, "Bir lütuf istemiyoruz, bir af da istemiyoruz. Başta dindar kesim olmak üzere bizce o dönem yargılanan tüm herkesin dosyalarının yeniden ele alınması, delillerin yeniden değerlendirilmesi elzemdir ve gereklidir. Yeniden yargılama yolu açılmalıdır. Batman Barosu olarak da bu konuda duyarlı meslektaşlarımız var. O dosyalarda görev almış, avukatlık yapmış arkadaşlarımız var. Onlar da bu konuda bir komisyon oluştururlarsa bizler baro olarak destek sunacağız." dedi.(Mehmet Fatih Akgül-İLKHA) 










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir