• DOLAR 32.583
  • EURO 34.999
  • ALTIN 2421.797
  • ...
"Medeniyetler mescitlerden yayıldı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, camilerin İslam'daki yerine dikkat çekerek, medeniyetlerin mescitlerden yayıldığını ifade etti.

Diyanet İşleri Başkanlığının 1-7 Ekim tarihlerini Camiler ve Din Görevlileri Haftası olarak belirlediğini belirten Arvas, camilerin İslam'daki yeri ve önemine dikkat çekmek amacıyla bu kapsamda ülkede çeşitli etkinlikler düzenlendiğini kaydetti.

Cami kelimesinin Arapça bir kelime olup bir araya toplama anlamına geldiğini söyleyen Arvas, "Camiler, çocuk, kadın, erkek, büyük, fakir ve zengin demeden toplumun bütün kesimlerini ibadette bir araya topladığı gibi başka sosyal faaliyetlerde de bir araya topluyor. Bütün bir toplumu, ümmeti bir araya getirdiği için buna "cami" denilmiştir." dedi.

Arvas, "Yeryüzündeki ilk mabet Kâbe-i Muazzamadır ve Hazreti Âdem tarafından temeli atılmıştır. Kur'an-ı Kerim bu hususta yeryüzünde yapılan ilk yapının Mekke-i Mükerreme'deki yapı olduğunu bize bildirmektedir. Hazreti İbrahim ve oğlu Hazreti İsmail peygamber ile birlikte, Hazreti Âdem'in atmış olduğu temel üzerinde Kâbe'yi inşa etmişlerdir. Mekke'de, Kâbe inşa edildikten sonra cami ve mescitler yayılış göstermiştir. Rivayetlere göre, birçok peygamberin kabri de Mekke-i Mükerreme'dedir. Kâbe'ye aynı zamanda Mescid-i Haram da denilir." ifadelerini kullandı.

"Bugün maalesef Mescid-i Aksa kan ağlıyor"

Yeryüzünde inşa edilen ikinci mabed olan Mescid-i Aksa'nın günümüzde kan ağladığını belirten Arvas, şunları söyledi:

"İkinci mescit Mescid-i Aksa ise Hazreti Süleyman tarafından inşa edilmiştir. Bugün maalesef Mescid-i Aksa kan ağlıyor. Mescid-i Aksa'nın etrafındaki insanlar her gün çeşitli zulüm, baskı ve işkenceler altında her türlü kötü muameleye maruz kalmaktadırlar. Mescid-i Aksa, Hazreti Ömer'in bize emanetidir. Hazreti Ömer'in bize emaneti olan bu mescit yine Selahaddin Eyyubi zamanında maksadına uygun halde ibadet edilmesine vesile olmuş ve bir fetihte Selahaddin Eyyubi zamanında gerçekleştirilmiştir."

"Medeniyetler mescitlerden etrafa yayılır"

Yeryüzündeki mescitlerin medeniyetlere ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Arvas, "Peygamber Aleyhisselam Medine'ye hicret ettiğinde tebliğ çalışmalarını daha iyi yürütmek maksadıyla Mescid-i Nebi'yi çok fonksiyonlu olarak inşa etmiştir. Mescidin hemen yanında gölgelik olarak yapılan suffa bölümünde 70'e yakın ashabı kiramın burada barındığını biliyoruz. Mescitler medeniyetlerin merkezidirler ve bütün medeniyetler mescitlerden etrafa yayılır. Peygamber efendimiz, mescidini, Kur'an-ı Kerim ayetlerini tefsir etmek, günlük sohbetlerini yapmak, ashabı kiramın dertlerini ve problemlerini dinleyerek problemlerini çözmek için çok fonksiyonlu bir şekilde ihya etmiştir." şeklinde konuştu.

"Mescitler hem ibadet hem kıraat hem de ilim öğrenme yeridir"

"Müslümanlar gerek hicret ettikleri bölgelerde gerek fetih için gittikleri yerlerde ilk yaptıkları faaliyetlerden biri, peygamber efendimizin örnekliğinden hareketle cami ve mescit inşa etmişlerdir" diyen Arvas, "Fethettiği yerlerde mabetleri asra uygun olarak Allah Teâlâ'ya şirk koşmadan ibadet etmek üzere camiye çevirmişlerdir. Yeryüzünde bütün bölgelerde, bütün kıtalarda mescitler günden güne çoğalmaktadır. Geçen hafta da yine Almanya'da bir mescit açılışı yapıldı. Mescitler hem ibadet yeri hem kıraat yeri hem de ilim öğrenme yerleridir. Müslümanların bir araya gelip problemlerini çözecekleri ortamlardır. İnşallah bu amacına uygun mescitler günden güne daha da faaliyetlerin yürütüldüğü mekânlar olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Camilerimizin en büyük süsü cemaat ve çocuklardır"

Camilerin en büyük süsünün cami cemaati ve çocukları olduğunu söyleyen Arvas, son olarak şunları kaydetti:

"Van ilimizde 84 camimizin inşaatı devam etmektedir. Bu camilerimizin içerisinde 3 büyük cami halen devam ediyor. Bunlardan bir tanesi üniversite yerleşkesinde Tıbbiye Camisi olmakla beraber, diğeri bölge hastanesi yanında temeli atılan Şifahane Camisi ve İstasyon Mahallesi'nde yapımı devam eden Kebir Camisi... Bu camilerimizin hepsi de prestij projelerle projelendirilmiş camilerimizdir. Tabi burada camilerimizin en büyük süsü cemaattir ve camilerimizin cemaatsiz kalmaması için sürekli camilerimizin açık kalması camilerimizin bu hizmeti yerine getirmesinde çok önemlidir. Hep beraber Camilerimize, Kur'an kurslarımıza sahip çıkacağız. Onları cemaatsiz bırakmayacağız! En büyük süsünün ziynetin cemaat olduğunu da unutmayacağız." (Yunus Tuğrul-İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir