• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Meğer Coca Cola ‘YERLİ`ymiş
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yerli logo uygulamasıyla yerli üretimi bitiren yabancı markalar, piyasayı daha rahat kontrol etme imkânı buldu. Çok sayıda yabancı markanın yanı sıra vatandaşların sofrasında bulundurmadığı Coca-Cola bile ‘Yerli Üretim` logosuyla market raflarındaki yerini aldı.

Krizi fırsata çeviren bakanlık, ‘Yerli Üretim` logosuyla yabancıya koruma getirdi! Ticaret Bakanlığı`nın Türkiye`de üretilen mallar için etiketlerin üzerine yerli olduğunu belirtir ayırt edici işaret konulması zorunluluğunu getirmesiyle ‘Yerli Üretim` logolu ürünler raflardaki yerini aldı. Ancak ‘Yerli Üretim` logosunun yapıştırıldığı markaların büyük çoğunluğunun yabancı olması tartışmaları da beraberinde getirdi. Bakanlık, ‘Yerli Üretim` logosuyla marka zenginliği hinliği yaparken, diğer yandan ise yabancı markaları bir nevi koruması altına aldı!

Bir taşla iki kuş!

Bilindiği üzere Ticaret Bakanlığı, Türkiye`de üretilen tüm ürünlerin etiketlerinde, tarife ve fiyat listelerinde ‘Yerli Üretim` logosunun bulundurulmasını zorunlu hale getirdi. Bakanlık bu uygulamayla adeta gözlerden iki şeyi kaçırtmayı amaçladı! Birincisi ‘Yerli Üretim` logosuyla Coca-Cola gibi yabancı markaların Türkiye`deki fabrikalarında ürettikleri ürünlere ‘Yerli Üretim` logosu konularak, ‘yerli malı` cambazlığı yapılıyor! İkincisi ise özellikle ABD ile yaşanan gerginlikten dolayı vatandaşların yabancı mallara boykot uygulamasının önüne geçilmiş oldu. Vatandaşın ‘yerli ve milli` duyarlılığını fırsata çeviren Bakanlık, bu yolla yabancı şirketlerin daha fazla satış yapmasını sağlarken, diğer yandan ise ‘yerli malı` ile ‘yerli üretim` kavramları arasındaki karışıklıktan yararlanarak, marka zenginliği hinliği yaptı! 

Yerli üretimde akıllara zarar ilginçlikler!

‘Yerli Üretim` logolu ürünler raflardaki yerini alırken, akıllara zarar ilginçlikler de yaşanıyor! Bir taraftan dünyaca ünlü ABD`li Coca-Cola markasına ‘Yerli Üretim` logosu konulurken, diğer taraftan ise ‘ithal muz` yazan etiketin yanına yine ‘Yerli Üretim` logosu konularak, ne kadar yerli üretim olduğu gözler önüne seriliyor! Coca-Cola`nın ABD`li bir marka olduğunu 7`den 70`e herkes bilirken, ancak Coca-Cola`nın fabrikasının Türkiye`de bulunması bakanlık için ‘yerli üretim` olmasına yetiyor! Yine ithal edilen muzun Türkiye`de sadece paketlenmesinin yapılmasından dolayı ‘Yerli Üretim` logosu vurulması ne yazık ki normal karşılanıyor! İşin aslı bakanlık logo oyunuyla vatandaşları kandırırken, diğer taraftan ise yine yabancı markaları da bir nevi koruması altına aldı!

Kaynak: Millî Gazete

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir