• DOLAR 32.591
  • EURO 34.825
  • ALTIN 2513.766
  • ...
"Yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı sağlığı etkileyen ciddi bir sorundur"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Saffet Yavuz, vatandaşların antibiyotikte değil, sağlıklarında ısrarcı olmaları gerektiğini belirterek, yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının sağlığı etkileyen ciddi bir sorun olduğuna dikkat çekti.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından Mardin'de, "Akılcı ilaç kullanımı değerlendirme toplantısı" gerçekleştirildi.

Mardin İl Sağlık Müdürlüğü ev sahipliğinde iki oturum şeklinde gerçekleşen eğitim toplantısının ilk oturumunda, birinci basamakta sağlık hizmetleri veren aile hekimleri, diğer oturumda ise ikinci basamakta çalışan uzman hekimler katıldı.

Mardin İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Doktor Hidayet Bakaç'ın yaptığı açılış konuşması ile başlayan toplantı, Mardin İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Saffet Yavuz'un konuşmasıyla devam etti.

Vatandaşların antibiyotikte değil, sağlıklarında ısrarcı olmaları gerektiğine vurgu yapan Yavuz, "Antibiyotik reçetelenmesi konusunda son 3 yıldır yapılan bilgilendirme toplantıları, eğitimler ve birim birim mektup ile hekimlerimize ulaşarak antibiyotik kullanımını azaltmış bulunmaktayız. Dünya Sağlık Örgütünün tahminlerine göre, ilaçların yüzde 50?sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, temin edilmekte veya satılmaktadır. Tüm hastaların yarısı da ilaçlarını doğru şekilde kullanamamaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur." dedi.

Akılcı olmayan ilaç kullanımının hastanın tedaviye uyumunun azalmasına neden olduğunu dile getiren Yavuz, son olarak şunları söyledi: "İlaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, advers olay görülme sıklığının artmasına, tedavi maliyetlerinin artmasına neden olur. Bir endikasyon için uygun ilaç, etkililik, güvenlik, uygunluk ve maliyet kriterleri dikkate alınmışsa akılcı olarak seçilebilir. Akılcı ilaç kullanımının sağlanması konusunda farkındalığın oluşturulması ve toplum bilincinin artırılmasında hekim, eczacı, hemşire, diğer sağlık personeli, hasta ve hasta yakını, sektör, düzenleyici otorite, meslek örgütleri ve diğer medya, akademi gibi gruplar sorumluluk sahibi taraflar olarak sayılabilir.'' (Mehmet Aslan-İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir