• DOLAR 32.579
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2507.537
  • ...
İBB, Nihayet Şehir Tiyatrolarına El Attı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Abdusselam Güneş / İstanbul
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Şehir Tiyatrolarında sergilenen gayri ahlaki ve müstehcen tiyatro oyunlarının sergilenmesine gelen tepkilerin ardından İBB, olumlu bir atım atarak Şehir Tiyatroları Yönetmeliği’ni değiştirdi. Yeni yönetmelikle şimdiye kadar tiyatro adı altında halkın manevi değerlerine hakaret edip, müstehcen oyunların önüne geçilecek. Şimdiye kadar Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni’nin tiyatro oyunları repertuarını oluşturma görevi elinden alındı. Bundan sonra Şehir Tiyatrolarında hangi oyunun sahne alıp hangisinin almayacağına karar vermesi için Sivil Toplum Kuruluşlarının da içinde yer aldığı kurul karar verecek.

REZİLLİĞE DUR DENİLMESİ ZORLARINA GİTTİ
Şehir Tiyatroları Yönetmeliği’nin değiştirilmesinin ardından ahlaksız ve müstehcen tiyatroları savunan sözde tiyatro sanatçıları “Yeni yönetmelik, Şehir Tiyatrosu’nun bir ’sanat kurumu’ olma niteliğini ortadan kaldırmaktadır. Ülkemizin tüm kültür sanat ortamını muhafazakârlaştırma harekâtıdır bu. Bizce muhafaza edilmesi gereken değerlerse açıktır” diye açıklama yaparak adeta “Biz ne güzel ahlaksız şeyleri sergiliyorduk, niye bize engel oluyorsunuz” dediler.

GEÇ DE OLSA OLUMLU BİR ADIM ATILDI

Şehir Tiyatroları Yönetmeliği’nin değiştirilmesinin geç ancak olumlu bir adım olduğunu söyleyen Yönetmen Kenan Korkmaz, Gösterilen tepkilerden anladığımız kadarıyla oradaki kalıplaşmış, demir mengene gibi bir tüzük ve dokunulmazlığı vardı. Şimdi bu dokunulmazlık zırhına el atıldı. Yapılan açıklamalardan onu anlıyoruz” dedi.
Yeni yönetmelikle, Şehir Tiyatroları denetim mekanizmasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin denetim mekanizmasının daha çok ağırlık kazandığını ifade eden Korkmaz, “Repertuvar kurulunda özellikle bazı Sivil Toplum Kuruluşlarından kişiler olacak. Repertuvar seçilirken bunların da görüşlerine başvurulacak. Bu noktada toplumun değer yargılarının daha çok dikkate alınacağını ümit ediyoruz. Geç de olsa böyle bir adımın atılmasını çok olumlu olarak değerlendiriyorum” diye konuştu.

ARTIK İSTEDİKLERİ GİBİ AT KOŞTURAMAYACAKLAR

Dünyanın hiçbir ülkesinde bir devlet tiyatrosunda +16 tiyatro oynatma lüksü olmadığını dile getiren Korkmaz, “Bu kadar tepki gösterenlerin, bundan rahatsız olmalarının nedeni kendi bahçelerini kendi oyun parklarını kurmalarıydı. Orada istedikleri gibi oyun oynuyorlardı ve mahallenin diğer çocuklarını almıyorlardı içlerine. Şimdi bu yönetmelikle burası bir kamu alanıdır. Buradan herkes yararlanabilir sonucu çıktı. Bu onları rahatsız etti. Onlar da “Siz camilere hapsolun orda kalın, sizin buralarda işiniz yok” zihniyeti var” şeklinde konuştu.

YAPTIKLARI AÇIKLAMALAR ART NİYETLERİNİ ORTAYA KOYDU

Özel tiyatrolarda kişi hangi düşünceye sahipse onu anlatabilir. Ama bir kamu kurumunda kimsenin böyle bir şey yapma lüksü yoktur” diyen Korkmaz, “Bilakis böyle yerlerde toplumun değerleriyle örtüşen projelere imza atılması gerekiyor. Onun ayak sesini duydular ve bundan çok ciddi biçimde rahatsız oldular. “Hazreti Ömer’in adaletini oynayacaklar” söylemini tekrarlamaya başladılar. Art niyetlerini toplumun gözü önüne seriyorlar. Biz yıllarca art niyetli çalışmalar olduğunu anlattık, kimse bizi dinlemedi. Şimdi bu olumlu gelişme bizi memnun etti” dedi.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir