• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Suriye Anayasa Komisyonu kuruluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

New York'ta temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib anlaşmasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Başkanı Vladimir Putin'in bir başarısı olduğunu, İran'ın da bu anlaşmaya destek verdiğini söyledi.

Çavuşoğlu, "Bizim amacımız, burada özellikle siyasi sürecin önündeki en büyük engel olan çatışmaları tamamen durdurmak ve insani dramların önüne geçmek. Siyasi süreci hızlandırmak, şimdi bunun için yeni bir fırsat doğdu. Yeni kurulacak anayasa komisyonuna da çok güçlü destek veriyoruz." dedi.

Çavuşoğlu "Anayasa Komisyonu için belirlenen bir takvim olup olmadığı" konusunda ise şunları söyledi:

"Steffan de Mistura takvim belirlemeye çalışıyor. Biliyorsunuz muhalefet adına elli kişilik listeyi biz verdik. Rejim adına da Ruslar verdi. Biraz gecikti. Bir de sivil toplumdan oluşan bir liste var. Bu üç listeden 15'er kişiyi Mistura seçiyor ve bunlardan bir anayasa komisyonu oluşturacak. Sivil toplum örgütünden oluşacak listeyle ilgili biraz tartışmalar var. Biz de burada arabuluculuk yapıyoruz. O meseleyi de kısa sürede hallettikten sonra önümüzdeki ay, en geç bu yıl içinde bu Anayasa Komisyonu'nun kurulup faaliyete geçmesini öngörüyoruz."

BM Güvenlik Konseyi tarafından yapılan ortak açıklamada, "Mısır, Fransa, Almanya, Ürdün, Suudi Arabistan, İngiltere ve ABD dışişleri bakanlarının" Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararı temelinde Birleşmiş Milletlerin Suriye'deki krize siyasi çözüm bulma çabaları çerçevesinde derhal bir anayasa komisyonu kurulmasına destek verdiği ifade edilmişti. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir