• DOLAR 32.511
  • EURO 34.982
  • ALTIN 2432.432
  • ...

Muş'ta babalarından devraldıkları peynircilik mesleğini devam ettiren Rençber kardeşler,  imal ettikleri tulum peyniri ve eski kaşarı memleketlerinde pazarlayamadıkları için çevre illere gönderdiklerini söylediler.

Muş'ta pazar sıkıntısı yaşadıkları için ürünlerini çevre iller ve İstanbul'a gönderdiklerini söyleyen Hanifi Rençber, İstanbul'da büyük firmalara sattıkları ürünlerinin yurtdışına ihraç edildiğini aktardı.

Bu mesleği 1960'larda bu yana, babalarından devraldıklarını belirten Rençber, "2007 yılında 4 kardeş birlikte bu İşletmeyi kurduk. İşletmemizde eski kaşar ve tulum peyniri üretilmektedir. Ürettiğimiz ürünler genelde dış illere satılıyor. Merkez olarak da İstanbul'a gönderiyoruz. Oradan büyük firmalar tarafından yurtdışına da ihraç edilmekte. Bu ürettiğimiz ürünleri kendi şehrimizde satmakta sıkıntı yaşıyoruz. Genelde çevre illere satıyoruz. Yaptığımız ürünlerin maliyet fiyatları yüksek olduğu için il pazarına fiyat olarak ağır geliyor ama bilindiği gibi kaliteli ürünlerin her zaman maliyeti yüksek olur. Bunu İstanbul piyasası bildiği için biz de genelinde orayı seçiyoruz. Bu yaptığımız ürünlerin ilimizde pazarı yok. Kendi elimizde pazarlayamıyoruz. Çünkü vatandaşlar bizim yaptığımız ürünlerden haberdar değiller." ifadelerini kullandı.

Murat Rençber ise, işletmede tulum ve eski kaşar imal ettiklerini kaydederek "Ürettiğimiz tulum ve kaşarı Muş'ta satamıyoruz. Satamamızın da sebebi ise bu sektörde hile olmasıdır. Bunun içinde memleketimizde pazar alanı bulamıyoruz. Bundan dolayı ürünlerimizi İstanbul'a satıyoruz. Büyük firmalarda oradan yurtdışına ihraç ediyorlar. Biz bunun gururunu yaşıyoruz. Muş'ta pazar alanı oluşturmak istiyoruz ama çevre illerden Muş'a gelen bazı ürünlere lor katıp düşük fiyata satıyorlar. Bu memlekette tulumu kimse bilmezken tulumu biz öğrettik. Şu anda biz ürettiğimiz tulumu satamıyoruz." şeklinde konuştu. (Ayetullah Tarhan-İLKHA)