• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Norşin Haliliye Medresesi`nde coşkulu icazet merasimi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bitlis'in Güroymak ilçesinde bulunan Haliliye Medresesi'nde ilimlerini tamamlayan 20 talebeye gerçekleştirilen merasimle icazetleri verildi. Düzenlenen icazet programında kasideler okundu, günün anlam ve önemine binaen konuşmalar yapıldı, ikramlarda bulunuldu. Hafız Ömer Faruk Aygül'ün Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın açılış konuşmasını yapan Güroymak İlçe Müftüsü Metin Erten, medreselerin tarihine ve önemine değinerek, programa katılan herkese teşekkür etti.

Programda bir konuşma yapan Bitlis İl Müftsü M. Faysal Geylani, ilk emri "Oku" olan İslam'ın ilim, irfan, teknoloji, adalet, şefkat ve merhamet dini olduğu hatırlatmasında bulunarak ilim tahsil edenlerin bunlarla karşılaşacağını ve yaşayarak amel edeceklerini söyledi.

"Medreselerimizde inşallah ilim öğreniliyor, ilim öğretiliyor"

Geylani, "Mukaddes kitabımız Kur'an-ı Kerim'de Rabbimiz, 'Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?' buyuruyor. Demek ki cahil ile âlim bir değil. Âlim kendini bilir. Nefsini bilen, kendini bilen, Rabbini bilir. İslam ilim dinidir. Medreselerimizde inşallah ilim öğreniliyor, ilim öğretiliyor. Bu medreselerden çıkan öğrencilerimiz, burada icazet aldıktan sonra beyaz sarığı, beyaz cübbeyi, beyaz entariyi giyecek. İslamiyet temizlik dinidir. Çünkü ilk inen ayet ilim, ikinci inen ayet ise temizlik hakkındadır. Başımızdaki sarık beyazdır, leke kabul etmez. Hocalarımızın cübbesi, sarığı, entarisi, beyaz çorapları da bize bunu söylüyor. Rabbim son nefesimizi teslim edinceye kadar öğrendiklerimizle amel etmeyi, hayırlı nesiller yetiştirmeyi cümlemize nasip etsin." dedi.

"Bu millet Kürdüyle, Türküyle, Arabıyla, cepheden cepheye koştu"

İcazet merasim programına katılarak bir konuşma yapan Güroymak İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ufuk Özen Alibeyoğlu ise icazet alan talebelerin vatana ve millete hayırlı hizmetler yapmalarını dileyerek, bin yıllık kardeşliğin dibine dinamitlerin yerleştirildiği bir dönemde, bu tür müesseselerin sesine ve soluğuna bu milletin ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Alibeyoğlu açıklamasında şunları söyledi: "Her taraftan fitne fesat ateşinin tutuşturulduğu, bin yıllık kardeşliğimizin dibine dinamitlerin konulduğu, kardeşliğimizin tarumar edilmeye çalışıldığı bir dönemde, bu tür müesseselerin sesine ve soluğuna bu milletin ihtiyacı var. Her tarafta şeytanların cirit attığı, binlerce, on binlerce ortak noktamıza karşı; birkaç ayrı noktamızı öne çıkarıp bu ülkeyi ateşe vermek isteyen şer şebekelerinin hüküm sürdüğü, cirit attığı bir ortamda, sağduyusuyla, irfanıyla, ilmiyle, imanıyla bu milleti bir daha irşad edecek, bu milleti bir arada tutacak bu seslere ihtiyacımız var. Bu millet Kürdüyle, Türküyle, Arabıyla, cepheden cepheye koştu."

Bu milletin cefakâr, fedakâr ve asırlardır İslam'a hizmet eden bir millet olduğunun altını çizen Alibeyoğlu, "Mazisiyle, köküyle, birikimleriyle ve bağrından çıkardığı âlimlerle bir kez daha dünyaya kendisini ispat edecek, devletler ve milletler muvazenesinde kaybetmiş olduğu yeri bir kez daha ihraz edecektir." dedi.

Konuşmaların ardında, salâvatlar eşliğinde icazet merasimine geçildi. Program, 20 talebeye icazetlerinin verilmesinin ardından verilen yemek ikramıyla sona erdi.

Programa, Bitlis İl Müftüsü M. Faysal Geylani, Güroymak ilçe kaymakamı Ufuk Özen Alibeyoğlu, Nakşibendi şeyhlerinde Şeyh Abdülkerim Çevik, Medreseler ve Âlimler Vakfından Nizamettin Yakışık, İttihad'ul- Ulema'dan Emrullah Uysal, medrese müderrisleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. (Şükrü Tontaş-İLKHA) 


















































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir