• DOLAR 32.375
  • EURO 34.957
  • ALTIN 2325.76
  • ...

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan aileler, ekmek paralarını kazanmak için yüzlerce kilometre uzaklıktan Diyarbakır'ın Çınar ilçesine gelip hem tarlalarda çalışıyor, hem de kurdukları çadırlarda yaşamlarını sürdürüyor.

Geçimlerini sürdürebilmek için ekim ve hasat zamanı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden eşleri ve çocuklarıyla Diyarbakır'a çalışmaya gelen tarım işçileri, kavurucu güneşte soğan sökerek ekmek mücadelesi veriyor.

Mevsime göre yetişen soğanlar çeşitlerine göre tarladan toplanıyor. İnsan gücü gerektiren soğanın toplanması için gece gündüz çalışıyorlar.

Ekmek paralarını kazanmak için il il dolaşan mevsimlik işçisi Faik Kartaş, "İlkbahardan beri Adana, Eskişehir ve İzmir'e gittik ve şimdide buradayız. Ama ne yapsak etsek bir türlü yevmiyemiz çıkmıyor, günlük 40 TL alıyoruz yeterli olmuyor. Ekinlerin içerisinde yatıyoruz, bu sıcak havada çalıştığımız arazide sıcak su içiyoruz. Yemeğimizi kendimiz yapıyoruz, mutfak malzemelerini şehre veya ilçeye gidip kendimiz alıyoruz. İşlerimiz böyle gidiyor ve 6 kişilik aile olarak çalışmamıza rağmen aldığımız maaş bizlere yetmiyor." dedi.

"Mevsimlik işçilere yönelik bir çalışma yapılması lazım"

Çok zor şartlar altında çalıştıklarını söyleyen Mahmut Kon, "Ailemden 5 kişi geldi. En küçüğümüz 11 yaşında 3 tane öğrencim var. 11 aya kadar çalışıyoruz. Sıkıntımız sabah ezanında kalkıp akşam ezanına kadar çalışmamızdır. Ortalama 35 liraya çalışıyoruz. Suriyelilerin Türkiye girişi bizim mevsimlik işliğimizi bitirdi. Çalışma koşullarımız yattığımız yer, banyo vs. şu anda çocuk 3 yaşında tarlada benimle beraber güneşin altında yanıyor. Biz devletimizden yardım talep ediyoruz. Çocuklarım okul okuması gerekiyor. Derslerinde geri kalması gibi birçok sıkıntı yaşıyoruz. Eşim astım hastası ve kızımda aynı bizde bu toz toprağın içinde mecbur çalışıyoruz. Mevsimlik işçilere göre bir çalışma yapılması gerekir. Sigortam yok, yeşil kartım var. Hastaneye gidiyoruz fiş olamadığı için mağdur oluyoruz. Bu mağduriyetlerin giderilmesini istiyorum. Sağlık konusunda hiçbir şey yok, arazi şartlar zor. Şu anda sadece dayı başlarına çalışıyoruz."  

Soğan üreticileri de dert yandı

Soğan üretiminin bu sene verimsiz olduğunu belirten Timur Kanat, "Soğan üretimi bu sene verimsiz çiftçi hep zararda, işçi bulunmakta zorluklar yaşıyoruz. Çalışan işçilerde işi bırakmak istiyor geçen sene dönüm 8-10 ton arası verirken bu sene 4 ton verdi. Çiftçinin yaptığı masraflar kendisini çıkarmıyor elde ettiği gelirle elektrik parasını zor ödüyor bu sıkıntıların çözülmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

70 bin TL elektrik cezası

Bu yıl dönüm başı 4 ton soğan hasadı yapıldığını ifade eden Recep Kosum da şunları kaydetti:

"Bu sene kuraklık olmasında dolayı dönüm başı 4 ton geliyor. Geçen yılda 10 ton çıkmıştı. Şu anda bana 70 bin TL'lik elektrik cezası geldi. Artık bu işi bırakacağım, ben de işçi olarak çalışacağım. Bölgenin hepsine ceza kesiyorlar. Burada 10-15 tane sondaj var. Önce 15 bin TL'lik fatura, sonra 70 bin TL'lik ceza geliyor. 'Gelin, size yüzde 64 indirim yapalım.' diyorlar. Kesinlikle bunu kabul etmiyoruz. 15-20 bin TL'lik soğan satmışım, 70 bin TL elektrik cezası gelmiş. Mağduruz, bu işi bırakacağız."  (Emrah Deniz-İLKHA)