• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Hazreti Hüseyin ümmeti birleştiren ortak paydadır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP - Gaziantep`te, Mustazaflar Cemiyeti tarafından Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin'in ve 72 yareninin Kerbela'da şehit edilişinin yıldönümü ve Muharrem ayı dolayısıyla “Hazreti Hüseyin'i Anma ve Anlama, Kerbela” konferansı düzenlendi.

Kentteki bir düğün salonunda düzenlenen ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği program, Hamit Kaplan`ın Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Hazreti Hüseyin ve davasını konu alan sinevizyon gösterisi ile devam eden programda İlahiyatçı-Yazar Nezir Tunç, bir konuşma yaptı.

Kerbela`nın bir mektep olduğunun altını çizen Tunç, bu mektebin mualliminin Seyyidi Şüheda Hazreti Hüseyin olduğunu ve tüm ümmetin ise bu mektebin öğrencileri olduğunu söyledi.

“Kerbela bir bir mekteptir”

Muharrem ayında yaşanan önemli hadiselerden biri olan Kerbela olayından derslerin çıkarılması ve Müslümanların birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi gerektiğine vurgu yapan Tunç, “Topluluklar, insanlar matemleri olduğu tarihlerde, taziyelerinin olduğu günlerde, o günleri unutmak isterler ve bir daha hatırlamak istemezler. Oysa biz Hazreti Muhammed`in (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ümmeti her Muharrem ayının onuncu günü bu yasımızı, matemimizi ısrarla dile getiririz, getiriyoruz ve ısrarla da dillendiriyoruz. Bununla ilgili yazılar yazıyoruz, etkinlikler yapıyoruz ve birbirimizi haberdar ediyoruz. Peki neden? Çünkü Kerbela bir mekteptir. Bu mektebin muallimi Seyyidi Şüheda Hazreti Hüseyin Efendimizdir. Bütün ümmet ise bu mektebin öğrencileridir. “dedi.

“Biz Müslümanlar bizi ayrıştıran noktaları gündeme getiremeyiz”

Hazreti Hüseyin`in ümmeti birleştiren ortak payda olduğunu vurgulayan Tunç, “Biz bunu iyi bilmeliyiz. Hazreti Hüseyin Efendimiz sadece Müslümanların bir kısmına ait değildir. Bütün ümmete aittir. Bütün ümmetin ortak paydasıdır ve Hazreti Hüseyin'in kıyam etmesinin temel sebeplerinden bir tanesi ise ümmeti ayrıştırmak isteyen Yezid'e karşı kıyam etmekti. Çünkü Yezit nesepçilik yapmıştı ve Hazreti Hüseyin o ayrıştırmayı yapanlara karşı kıyam etmiştir. Eğer bizler veya İslam aleminde hangi düşünceye sahip olursa olsun Hazreti Hüseyin'i bir kesimin adamı Yezidi de başkalarının adamı olarak düşünürsek bilerek veya bilmeyerek Yezitlerin ekmeğine yağ sürmüş olur. Birileri ‘Ben Hüseyin'im` deyip Hazreti Hüseyin'in şehit olduğu Kerbela`yı ayrıştırmanın sebebi yaparsa Hüseyin`i olduğunu söylese de çağdaş Yezitlerin ekmeğine yağ sürer. Buna dikkat etmemiz gerekiyor. Bunun için kesinlikle biz Müslümanlar bizi ayrıştıran noktaları gündeme getiremeyiz. Mezhepçilik, ırkçılık, tekfircilik bunlara benzer ümmeti ayrıştıran meselelerden uzak durup tarihte çözülmemiş, bu tür meseleleri de ulemaya devredip ortak paydada biz Müslümanlar bir araya gelmeliyiz.”ifadelerini kullandı.

“Hazreti Hüseyin istikametini bozmamıştır, hep muhafaza etmiştir”

“Toplumlar içerisinde birileri kendisi için yaşar ve bazı insanlar da toplumu ihya etmek için yaşarlar” diyen Tunç, Hazreti Hüseyin'in kıyamının iyi anlaşılması gerektiğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hazreti Hüseyin istikametini bozmamıştır. Müslümanlar da istikametini bozmamalıdır. Müslümanlar istikametlerini bozdukları için bugün ümmet bu halde. Müslümanlar bugün istikametlerini bozdukları için İslam coğrafyasında fısk ve fücur ayyuka çıkmış. Müslümanlar istikametini bozduğu için kızlarımız ve kadınlarımız arasında tesettür kalmamıştır. Müslümanlar istikametini bozdukları için her gün farklı İslam coğrafyalarında başımıza bombalar yağıyor. Onun için biz Müslümanlar istikametimizi muhafaza edelim. Bizim mektebimizin muallimi Seyyidi Şüheda Hazreti Hüseyin istikametini muhafaza etmiştir.”

Hazreti Hüseyin`nin zilleti kabul etmediğine dikkat çeken Tunç, “Ne olursa olsun ‘Heyhat mine zille' demiştir. Yani ‘Zillet benden uzaktır` demiştir. Müslümanlarda ne zaman dese ki ‘Zillet bizden uzaktır, biz her şeye rağmen izzetimizi muhafaza edeceğiz` o zaman biz aziz oluruz. Dönemin Yezitleri de zelil olurlar." şeklinde konuştu.

Hüseyinlerin yetişmesi için anne ve babalara çok iş düştüğünü de sözlerine ekleyen Tunç, “Eğer biz çocuğumuzun Hüseyin olmasını istiyorsak, babalar Hazreti Ali'yi, annelerimiz Hazreti Zeynep'i kendilerine örnek alması lazım. Eğer babalar Hazreti Ali`yi, anneler Hazreti Zeynep'i ve Fatma'yı örnek almazlarsa inanın Hüseyinler yetişmez.”

Programda, bir selamlama konuşması Mustazaflar Cemiyeti Gaziantep Şube Başkanı Ekrem Kaplan da Hazreti Hüseyin'in şehadetindeki manayı ve gerçekleştirmiş olduğu kıyamı asla unutmayacaklarını ifade etti.

Program daha sonra Özlem Ajans sanatçılarının Hazreti Hüseyin'i ve Kerbela olayını konu alan ezgi ve mersiyeleri seslendirmesi ile devam etti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir