• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

 

ŞANLIURFA

Devlet Su İşleri (DSİ) 15. Bölge Müdürlüğü 15. Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe, Fırat Nehri üzerindeki Atatürk Barajı bünyesindeki tesiste yaklaşık 22 yıldır balık üretildiğini söyledi. DSİ olarak, popülasyonu artırmak ve bölge halkına ek gelir sağlamak için yavru balıkları baraj göllerine bıraktıklarını anlatan

Gökçe, şunları kaydetti:” Atatürk Barajı'nda 134 hektar alan üzerine kurulu 32 havuzumuz mevcut, yaklaşık olarak 20 milyon yavru balık üretim kapasitesine sahip. Burada sazan, alabalık, Fırat ve Dicle'nin endemik türü şabut ile farklı türlerde balıklar yetiştiriliyor. 1996 yılından 2017 yılına kadar 111 milyon 635 bin yavru balık üretimi yapılmış. Ürettiğimiz bu balıkları özellikle baraj göllerine bırakıyoruz. Baraj gölleri bunların neslinin devamı için oldukça önemli. Geçen yıl yaklaşık 11 milyon balık ürettik, bunun büyük kısmını Atatürk Barajı'na bıraktık. Ayrıca Pamukçay, Karakaya, Kartalkaya, Menzelet, Kılavuzlu, Keban gibi barajlara da balık bıraktık."

“BALIK, ÜLKE EKONOMİSİNE VE YÖRE İNSANINA KATKI SAĞLIYOR”

Gökçe, Atatürk Barajı'nın ülke ekonomisine ciddi katkı sunduğunu vurgulayarak, "Bu yıl sonuna kadar Atatürk Barajı'ndan 10 milyonun üzerinde balık elde etmeyi hedefliyoruz. Her balık, ülke ekonomisine ve yöre insanına katkı sağlıyor. Balık insanlarımızın kaliteli ve sağlıklı gıda tüketmesi için de son derece önemli. Bölgede birçok kişi burada balık satarak geçimini sağlamaktadır." dedi.

Adıyaman'ın Kahta ve Samsat ilçelerinde 15 yıldır balıkçılık yapan 44 yaşındaki Yılmaz Güneş de bölgede yaklaşık 100 ailenin geçimini DSİ'nin göletlere bıraktığı balıklar sayesinde sağladığını dile getirerek, emeği geçenlere teşekkür etti. Atatürk Baraj göletinde balıkçılık yapan Şanlıurfalı Reşit Karakeçili ise bölgede 14 balıkçının bulunduğunu ve göletlere bırakılan balıklar sayesinde ekmek parası kazandıklarını anlattı.

AA