• DOLAR 32.549
  • EURO 34.834
  • ALTIN 2431.568
  • ...
SON DAKİKA
Annan`ın Sözcüsü: Suriye`deki Durumu İtiraf Etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BM-Arap Birliği`nin Suriye ortak özel temsilcisi Kofi Annan`ın sözcüsü Ahmed Fevzi, Cenevre`de gazetecilere yaptığı açıklamada, ateşkesin "çok kırılgan" olduğunu vurgulayarak ölümlerin sürdüğünü belirtti.

BM ve Şam yönetiminin, Suriye`ye giden BM gözlemci heyetiyle ilgili kurallar konusunda dün anlaşmaya varmasına ilişkin olarak Fevzi, anlaşma uyarınca gözlemcilerin tam hareket özgürlüğü olacağını ve istedikleri herkesle görüşebileceklerini ifade etti.

Bölgeye ateşkesin durumunu incelemek üzere şimdilik 7 gözlemcinin gönderildiğini, 2 gözlemcinin de Pazartesi Suriye`ye gideceğini belirten Fevzi, diğer gözlemcilerin ise haftaya Suriye`de olmasının beklendiğini vurguladı.

Fevzi, Annan`ın gözlemci sayısını haftaya 30`a çıkarmayı istediğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye`de 300 kişilik BM gözlemci misyonunun kurulmasını istemişti.

Genel Sekreter Ban, BM Güvenlik Konseyi`ne (BMGK) gönderdiği mektupta, BMGK`nın, Suriye`ye öncü gözlemci heyetinin gönderilmesine ilişkin 14 Nisan`da aldığı 2042 sayılı karar gereğince, Suriye`ye ilk etapta 3 aylık bir dönem için 300 kişilik gözlemci misyonunun kurulmasını tavsiye etmişti.

Suriyeli 5 yaralı Lübnan`da tedavi altına alındı

Suriye`deki olaylarda yaralanan 5 kişinin kuzeydoğu sınırından geçerek Lübnan`a giriş yaptığı ve tedavi altına alındığı bildirildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, yaralı Suriyelilerden 4`ünün Trablus Devlet Hastanesi`nde, 1 kişinin de Baalbek kentinde bulunan bir hastanede tedavi gördüğü öğrenildi.

Suriye`deki olayların başladığı 15 Mart 2011`den bu yana Lübnan`a 15 bin civarı Suriyelinin geçiş yaptığı tahmin ediliyor.

Juppe, ``Dünya Suriye konusunda hızlı davranmalı``

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Suriye konusunda dünyanın hızlı davranması gerektiğini söyledi.

BFM televizyon kanalının sorularını yanıtlayan Juppe, uluslararası camianın sorumluluklarını yerine getirmesi ve Annan planının olası başarısızlığı halinde diğer seçenekleri de ciddi bir şekilde gözden geçirmesi gerektiğini savundu.

Juppe, ``Annan planının etkili olmaması halinde, diğer yolları gözden geçirmemiz gerekir`` ifadesini kullandı.

Fransız Bakan, ülkesinin ABD`nin önerdiği silah ambargosu ve diğer yaptırımları BM Güvenlik Konseyi`nde destekleyeceğini söyledi

Annan planını iç savaşın önüne geçilmesi için son şans olarak gören Juppe, ``Bizim oturup bekleme lüksümüz yok`` dedi.

AFAD: ``Bugün itibarıyla Türkiye`de 23 bin 702 Suriyeli bulunuyor``

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) bugün itibarıyla Türkiye`de 23 bin 702 Suriyeli bulunduğunu bildirdi.

AFAD`dan yapılan yazılı açıklamada, bugüne kadar Türkiye`ye toplam 39 bin 441 Suriye vatandaşının giriş yaptığı, bunlardan 15 bin 739`unun ülkesine döndüğü belirtildi.

Türkiye`ye gelen Suriyelilere günlük 3 öğün sıcak yemek verildiği ifade edilen açıklama şöyle:

``Bugün itibariyle Hatay`da 7 bin 271, Gaziantep`te (Nurdağı-İslahiye) 5 bin 695, Kilis`te 9 bin 352 ve Şanlıurfa`da (Ceylanpınar) bin 349 olmak üzere toplam 23 bin 667 Suriye vatandaşı ülkemizde barındırılmaktadır. Ayrıca, 17`si refakatçi, 18`i hasta ve yaralı olmak üzere toplam 35 kişi hastanede bulunmaktadır. Hastanedekilerle birlikte ülkemizde toplam 23 bin 702 Suriye vatandaşı bulunmaktadır.

Hatay`daki çadırkentlerde oluşturulan 35 sınıfta okul çağındaki 420`si kız, 385`i erkek olmak üzere toplam 805 Suriye vatandaşına okul öncesi, ilk ve ortaöğretim eğitimi verilmeye devam edilmektedir. Ayrıca Kilis`te bulunan 3 bin 561 Suriyeli çocuk ve gencin eğitim ve öğretime başlatılması için çalışmalar sürdürülmektedir.``
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir