• DOLAR 32.518
  • EURO 34.586
  • ALTIN 2492.38
  • ...
Mısır Yine Meydanlara İndi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yüksek Seçim Kurulu`nun adaylıklarını kabul etmediği Müslüman Kardeşler ve Selefilerin cumhurbaşkanı adaylarının temyiz başvuruları da reddedilince muhalefet sonuna kadar direnme kararı aldı.

Tüm siyasi grupların ortaklaşa aldığı karar göre demokratik sistem bütünüyle oturana ve devrim tamamlanana kadar eylemler sürecek.

Mısırlılar bu gün Tahrir Meydanı`na topyekün bir şekilde tekrar döndü. Sivil anayasayı yazarak, kendi geleceklerini belirleme hakkını elinde bulundurmak isteyen yüz binler, `Kader Cuması` da tekrar meşhur Tahrir Meydan`da toplandı.

Siyasi partiler, değişim hareketleri ve devrimci gruplardan oluşan 56 farklı akımın katlıldığı gösteride, özellikle de askerin yönetimi sivillere teslim etmesi ve anayasanın siviller tarafından yazılması gibi isteklerin gerçekleşmesini hedefleniyor.

Müslüman Kardeşler, Selefiler, liberaller, solcular ve laikler gibi farklı gruplardan oluşan göstericiler `Askeri yönetim yıkılsın` ve `Zulüm tekrar dönmeyecek`şeklinde sloganlar attı. Göstericiler devrimden sonra kabul edilen anayasanın 28. Maddesinin değişmesini istiyor. 28. Madde Yüksek Seçim Kurulu`nun kararlarına itiraz edilemeyeceğini hükme bağlamıştı.

İskenderiye ve Suveys gibi şehirlerde de yapılan miting, Mübarek yandaşlarına siyasi yasak getirilmesi, daha önce ilan edildiği gibi 30 Haziran`da yönetimin sivillere teslim edilmesi ve devrimin hedeflerinin korunması gibi hedefleri de içeriyor.

Bu günki gösterilerin Mısır halkının devrim sonraki süreçte isteklerinden vazgeçmediği ve devrimin hedeflerini gerçeklştirmek için Tahrir Meydanı`nda devrimi koruduğunun kanıtı olarak değerlendiriliyor.

Yüksek Askeri Konsey ve siyasi partiler arasında yapılan son toplantıda generallerin Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce anayasanın yazılması şartını koşması, askerin yönetimi sivillere teslim etme takvimi konusunda farklı soru işaretlerinin ortaya çıkmasına neden oldu. Asker yönetimi teslim etmeden önce anayasanın yazılmasını temin ederek, 1952 devriminden bu yana elinde bulundurduğu olağanüstü özerk haklarını garanti altına almak istiyor.

Kasım 2011`de yapılan parlamento seçimleriyle birlikte meşruiyetin parlamentoya intikal edildiğini söyleyen Müslüman Kardeşler ve Selefiler gibi siyasi İslami Hareketlerin tekrar sokaklara çıkması, `Tahrir Meydanı`nın etki ve meşruiyetini tekrar teyidi` şeklinde yorumlanıyor.
 

Dünya bülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir