• DOLAR 32.552
  • EURO 34.775
  • ALTIN 2497.523
  • ...
Tarihte Bugün: 24 Eylül 2018
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN/DOĞRUHABER : 24 EYLÜL

787 - Güvenlik nedeniyle ertelenen İkinci İznik Konsili İznik'te tekrar toplandı. Resim düşmanı (İkonoklazm) dönemde yapılan bu toplantıda resimlere dönüşü sağlayan kararlar alındı. Böylece teslis (üç tanrıcılık) inancıyla Roma inancına benzemeye başlayan hıristiyanlık resim ve heykellerle ve bunların karşısında yapılan tazimlerle iyice putperestliğin etkisi altına giriyordu.

1940 - II. Dünya Savaşı`nda 129 İngiliz bombardıman uçağı Berlin'deki endüstriyel hedefleri bombaladı, ama sis sebebiyle bombaların 6'sı dışında hepsi boşa gitti.

1947 Hindistan'da Müslüman mültecileri taşıyan tren, Pencap sınırında durduruldu. Sapık Hindu tarikatı olan Sihler, bin 200 mülteciyi kurşuna dizdi. Dünya Hinduların o günden bu yana Müslümanlara karşı giriştikleri kıyım ve zulümlere seyirci kalmaya devam etmektedir.

1963 ABD Senatosu, İngiltere ve Sovyetler arasında nükleer denemeleri kısıtlayan bir antlaşmayı tasdik etti. ABD`nin bizzat kendisi nükleer denemeleri yapmaya devam etmiş ve aynı zamanda anlaşmayı imzalayan İngiltere ve Sovyetler Birliği de nükleer araştırmalar ve deneylerden asla vazgeçmemişlerdir.

1987 – Yapılan referandum sonucu siyasi yasaklı hali kalkan liderlerden biri olan Süleyman Demirel, Doğruyol Partisi(DYP) Olağanüstü Kongresinde oy birliğiyle genel başkan seçildi. Demirel, 12 Eylül askeri darbesi sonrası, siyasete resmen döndü.

1991: Refah Partisi (RP), Islahatçı Demokrasi Partisi (IDP) ve Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) seçimlere ortak liste ile girmek için anlaştılar. Bu seçimde Refah Partisi, 12 Eylül sonrasında ilk kez barajı aşarak Mecliste grup kuruyordu.

1992 Sovyetler Birliği serbest ekonomiye geçti. Bu durum komünizmin de iflas ettiğinin ilan edilmesi anlamına geliyordu. İnsan fıtratı ile çok zıt olan komünist ilkeler doğrultusunda 70 yıl süren zulüm karşısında halklar, daha fazla dayanamamış ve isyan etmişti.

1994: Engin Civan'ı vurdurtan Mafya lideri Alaatin Çakıcı, bir basın kuruluşuna telefon ile yaptığı açıklamada; "Konuşursam, Türkiye yıkılır." dedi. O zamanlar derin devlet, mafya, güvenlik güçleri ve bürokratlar arasındaki kirli ilişkiler gündeme gelmiş ve kimileri tarafından ‘memleketi çeteler yönetiyor` şeklinde tartışmalar başlatılmıştı. Zamanla ortaya çıkan manzara, gerçeğin çok daha vahim boyutlarda olduğunu gösteriyordu.

1996: Diyarbakır Cezaevi`nde, 800 kadar PKK`lı mahkum isyan çıkardı. Olaylarda 8 hükümlü öldü, 9 hükümlü, 8 infaz memuru ve 29 asker yaralandı.

1998: Televizyonlarda mafya lideri Alaatin Çakıcı`nın telefon fihristi yayınlandı. Fihristte birçok siyasinin ve tanınmış kişilerin iş ve ev telefonlarının bulunduğu anlaşıldı. Devletin ve siyasilerin çetelerle bağlantısı artık herkes tarafından bilinen bir gerçekti.

1998 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin verdiği 10 aylık hapis ve 716 milyon liralık para cezası Yargıtay tarafından onaylandı. Bu kararla Erdoğan, siyasi yasaklı hale geliyordu. Erdoğan`ın 4 ay hapis yatacağı açıklandı

2002: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Kanadoğlu, Fadıl Akgündüz'ün milletvekili adayı olamayacağına ilişkin YSK'ya ihbar yazısı gönderdi. Kanadoğlu, bağımsız milletvekili adaylığı için başvurunun, bizzat ilgili tarafından yapılması gerektiğini, vekil aracılığıyla adaylık başvurusunda bulunulamayacağına işaret etti. Sabih Kanadoğlu, savcıdan çok bir siyasi partinin avukatı gibi davranıyor ve tarafsızlığını yitiriyordu.

2002: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Kanadoğlu, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in milletvekilliği adaylık başvurusunun kabul edilmemesi istemiyle YSK'ya başvurdu. Kanadoğlu, Perinçek'in milletvekili seçilme yeterliliğine engel yasalardan mahkumiyeti bulunduğunu bildirdi.

2002: YSK, AKP Genel Başkanı Erdoğan, kapatılan RP'nin Genel Başkanı Erbakan, eski HADEP Genel Başkanı Bozlak ve eski SDP Genel Başkanı Birdal'ın milletvekili adaylıklarının reddine ilişkin kararın düzeltilmesi istemiyle yapılan başvuruları "YSK kararlarının kesin nitelik taşıdığını" gerekçe göstererek reddetti.

2002: YSK, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Kanadoğlu'nun İP Genel Başkanı Doğu Perinçek ve işadamı Fadıl Akgündüz'ün aday olamayacaklarına yönelik itirazlarını reddetti.

2005: Tartışmalara neden olan ve adı “İmparatorluğun Son Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları” olarak değiştirilen konferans, Bilgi Üniversitesi'nde başladı. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, konferans nedeniyle gönderdiği mesajda Türk halkının kendisiyle ve tarihiyle barışık olduğunu vurgulayarak, “Hükümetimizin ve toplumumuzun Türk-Ermeni ilişkileri dahil geçmişimizle ilgili yaklaşımları, kendimize ve geleceğe güvenimizin de bir göstergesidir” dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir