• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Üçüncü Köprüye Beş Teklif
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul Boğazı`na inşa edilecek 3. köprünün yapımını da içeren ``Kuzey Marmara Otoyolu Projesi`nin Odayeri-Paşaköy (3. Boğaz Köprüsü Dahil) Kesimi``nin ihalesine 5 teklif geldi.

Tekliflerin alındığı Karayolları Genel Müdürlüğü toplantı salonunda bir açıklama yapan Karayolları Genel Müdür Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı İhsan Akbıyık, ihaleyle ilgili bugüne kadar yaşanan gelişmeleri anlattıktan sonra gelen teklifleri şöyle açıkladı:

``Bugün saat 10.00 itibariyle ihaleye, Salini-Gülermak Ortak Girişimi, İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu, China Communications Construction-Doğuş İnşaat Ticaret AŞ-Yapı Merkezi-Arkon İnşaat Ortak Girişimi, MAPA İnşaat ve Ticaret AŞ ile Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Limak İnşaat-Makyol İnşaat-Kalyon İnşaat olmak üzere 5 teklif gelmiştir`` dedi.

İstanbul Boğazı’na yapılacak 3. köprü üzerinden Adapazarı’nı Tekirdağ’a bağlayacak 414 kilometre uzunluğunda ve 5 milyar dolarlık Türkiye’nin en büyük ikinci yap-işlet-devret projesi olan Kuzey Marmara Otoyol Projesi’nin ihalesine ilk olarak 9 Mart 2011 tarihinde çıkılmış ilk teklif alma tarihinin 23 Ağustos olmasına karşın önce 22 Kasım’a, sonra da 10 Ocak 2012’ye ertelenmişti.

10 Ocak’ta yapılan Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. köprü inşaatı ihalesine ise teklif gelmemişti. Bunun üzerine harekete geçen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı projeyi 2 bölüme ayırdı. Revize edilen projede 3. köprü ile 90 kilometrelik bağlantı yollarının yap-işlet-devret modeli ile ihale edilmesi kararlaştırılırken, Kuzey Marmara Otoyol Projesi’nin Asya ve Avrupa bölümündeki yaklaşık 314 kilometrelik otoyolların ise kamu kaynağı ile inşa edilmesine karar verildi.

Ocak ayında 18 firmanın şartname almasına rağmen hiçbir teklif gelmemesi üzerine, kapsamı daraltılarak yeniden düzenlenen, KDV istisnasını da düzenleyen yasayı kapsaması için bir kez ertelenen ihale projesinin, özellikle 3. köprü güzergahı olan Odayeri-Paşaköy gibi İstanbul şehir içini kapsayan kısmı dahil kamulaştırma bedellerinin 1-1.2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

135 BİN ARAÇ İÇİN GEÇİŞ GARANTİSİ

Proje kapsamında Boğaz`a 3. köprü, 35 kilometrelik bağlantı yolu ve Odayeri-Paşaköy arası 60 kilometre uzunluğundaki otoyol inşa edilecek. İhaleyi kazanan yatırımcıya, yıllık 135 bin araç geçiş güvencesi verilecek.

Öte yandan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı`nın ihaleye çıkardığı otoyol ve köprülerin tek paket halinde 25 yıl işletim hakkına ilişkin ihalede son teklif verme tarihi 17 Mayıs`tan 9 Ağustos`a uzatıldı. Köprü ve otoyol projesinde ön yeterlilik başvuru son tarihi 24 Nisan`dan 28 Haziran`a ertelendi. İdare, Edirne-İstanbul-Ankara Otoyolu, Pozantı-Tarsus-Mersin Otoyolu, Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu, Toprakkale-İskenderun Otoyolu, Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu, İzmir-Çeşme Otoyolu, İzmir-Aydın Otoyolu, İzmir ve Ankara Çevre Otoyolu, Boğaziçi Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çevre Otoyolu, tek paket halinde 25 yıl süre ile özelleştirecek.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir