• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Kan kanserine 30 dakikada teşhis
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Teknoloji, tıp alanında insanlığa her gün yeni çözüm ve imkânlar sunuyor; yeni teşhis ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi-ne vesile oluyor. Yeni teknolojilerin, inovatif buluşların hastaların ya da doktorların işlerini hafiflettiğine, teşhis sürelerini kısalttığına, tedaviyi kolaylaştırdığına ya da maliyetini düşürdüğüne şahit oluyoruz. Avustralya`dan gelen bir teknoloji haberi, kan kanseri teşhisi için bulunan yeni ve şaşırtıcı bir yöntem, bu gibi gelişmelere iyi bir örnek: Kan kanseri teşhisi için artık parmaktan kan almak gibi basit bir işlem yeterli olacak ve sonuç 30 dakika içinde kesinleşecek.

RNA ÖLÇÜLÜYOR

Kan kanserleri ile mikro RNA adı verilen moleküllerin bir bağı olduğu keşfedildi. Bu moleküllerin diğer RNA moleküllerini hedef alarak onların protein kodları oluşturmalarını engelledikleri ve bunun da tümör ve metastaza sebep olduğu anlaşıldı. Avustralyalı bilim insanları, düşük RNA seviyesini kolayca tespit ederek bu hastalığı kolaylıkla teşhis etmenin yolunu keşfetti. Avustralya`da bulunan New South Wales Üniversitesi`nden bilim insanları, altın kaplama nano partiküllerini DNA ile modifiye ederek bunları elektromanyetik bir sinyal ile RNA moleküllerini yakalamak için yönlendiriyor.

MALİYETİ DÜŞÜRECEK

Alınan küçük bir kan örneğine bu moleküller konuyor ve mikro RNA moleküllerine gidip onları yakalıyorlar. Bunlar daha sonra bir mıknatıs marifetiyle toplanabiliyor. Halihazırda kan kanseri teşhisi için kullanılan testin 12 saatte neticelendiğini düşünecek olursak sadece 30 dakikada sonuç veren bu testin hem kolaylık açısından hem de maliyeti düşürmek adına çok ileri bir adım olduğunu görüyoruz. Yöntemin son derece etkili ve sonuçların güvenilir olduğu belirtiliyor.

DAHA KOLAY VE HIZLI TEST

Mikro RNA moleküllerinin sayısının azalması ya da artması, kanser teşhisi için çok önemli bir bilgi. Ekibin lideri Profesör Gooding, parmaktan kan alınarak yapılan bu testin mevcut yöntemlere göre çok daha kolay ve hızlı olduğunu, mikro RNA seviyesinin belirleyici olduğunu söylüyor. Bu sonuçların burada kalmayıp ileride kanda çok nadir olan kanser hücrelerinin, kanserin erken döneminde de teşhis edilmesini sağlayacağını belirtiyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir