• DOLAR 32.586
  • EURO 35.021
  • ALTIN 2422.939
  • ...
Filistinlinin yeni Rachel`i mi olacak?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İşgal rejiminin Doğu Kudüs`ün doğusunda bulunan Han el-Ahmer bölgesindeki saldırganlığına karşı durmaya çalışan Norveçli kadın Kristin Foss, Filistin halkının haklı mücadelesini dünyaya duyurmaya çalışıyor.

Norveç`te 4 yılı aşkındır insan hakları savunuculuğu yapan Foss, Filistin`e gelmesinin nedenlerinin başında burada yaşananları kendi gözleriyle görmek olduğunu söyledi.

Filistin Kurtuluş Örgütü ile İsrail arasında 1993`te imzalanan Oslo Anlaşmasını “fiyasko” olarak niteleyen ve bu anlaşma nedeniyle ülkesi Norveç`in Filistin`de yaşananlardan dolayı sorumlu olduğuna inandığını belirten Foss, “Filistin halkına, Norveç halkının onlarla birlikte olduğunu, İsrailin savaş suçlarını ve Filistin`i işgalini desteklemediğimizi göstermek için buraya geldim.” Diyor.

Filistin`e temmuz ayı başında gelen aktivist Foss, burada birçok gösteriyi izleyerek işgalci İsrailin Filistinlilere yönelik ihlallerini dünyaya duyurmaya çalışmış.

İşgal güçleri tarafından gözaltına alınan Norveçli aktivist, yaklaşık 6 saatlik gözaltının ardından iki hafta boyunca Batı Şeria`ya giriş yasağı şartıyla serbest bırakılmış. Yasağın kalkmasının ardından tekrar Batı Şeria`ya dönen Foss, burada Filistinlilerin düzenlediği çok sayıda barışçıl gösteriyi yakından takip etmiş.

Vurulduğu plastik mermiyi saklıyor

Batı Şeria`nın Kafr Kaddum beldesinde ağustos ayında düzenlenen gösterileri takip ettiği sırada bir hafta içerisinde iki defa işgal askerleri tarafından plastik mermiyle vurulduğunu söyleyen Foss, karnından vurulmasının üzerinden bir hafta geçmeden bir başka gösteri sırasında da ayağından vurulduğunu ve kendisini vuran plastik mermiyi yanında taşıdığını söylüyor

 “Han el-Ahmer yıkılırsa Batı Şeria ile Kudüs`ün bağlantısı kalmaz”

İsrail Yüksek Mahkemesinin Han el-Ahmer`in yıkılmasına onay vermesinin ardından yıkımı engellemeye çalışan Filistinlilere destek amacıyla bölgeye gelen Foss, Han el-Ahmer`in çok önemli bir bölge olduğuna dikkati çekti.

Han el-Ahmer`in yıkılması halinde İsrail`in bölgedeki Filistinli Bedevilere ait diğer köyleri de yıkacağını dile getiren Foss, “Böylece Kudüs`ün kuzey ile güneyden Batı Şeria ile bağlantısı kopacak ve Filistinlilerin bölgede hareket etmesi kısıtlanmış olacak.” dedi.

Rachel Corie`i anımsattı

 “Tüm dünya burada olmalı ve burada yaşananları durdurmalı.” İfadeleri ile Filistin halkının haklı mücadelesini gündemleştirmeye çalışan Foss 16 Mart 2003'te Filistinlilerin evlerinin yıkılmasını engellemek için elinde megafonla buldozerin karşısına dikilirken işgal rejimi askerleri tarafından zırhlı buldozerle ezilerek katledilen Amerikalı aktivist Rachel Corie`yi anımsattı.

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir