• DOLAR 32.37
  • EURO 35.003
  • ALTIN 2325.438
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

Türk-İş Adana-Diyarbakır Bölgeye Bağlı İller ve Bağımsız İller Şube Başkanları ve İl Temsilcileri Eğitim Semineri 20-21 Eylül 2018 tarihinde Balıkesir-Güre`de gerçekleştirildi.

Seminerde konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, ülkede 1,5 aydır dövizle ilgili olarak bazı sıkıntıların yaşandığını söyledi.

1296 FİRMA SUÇLU BULUNDU AMA…

Atalay'ın konuşması na şöyle devam etti:

"Bu ülkede yaşıyoruz, ne olup ne bitiyor hepsini biz de biliyoruz. Bunlarla ilgili olarak gelinen noktada Ticaret Bakanı bir açıklama yaptı. 1296 firmanın suçlu bulunduğunu söyledi. Bazılarının düşük gramajlı olduğunu, bazılarının zam yaptığını söylüyor. Ama maalesef Sayın Bakan bunların adlarını, markalarını, kimlerin yaptığını bizlere söylemiyor. Bunu devletin, Ticaret Bakanlığının bilmesi gerekiyor. Bildiğini söylüyor ama kimin yaptığını söylemiyor.

Buradan, bu salondaki tüm şube başkanlarına sesleniyorum. Bizim işimiz Ticaret Bakanlığına falan kaydıysa çok zor. Kendi işimizi kendimiz halledeceğiz. Buradan memleketlerinize gittiğinizde hangi market, alışveriş merkezi ne yapıyor? Bu krizi fırsata dönüştürenler kimler? Kimler insanları dolandırıyor? Mahallemizde, sokağınızda siz, aileniz, işçileriniz bunları biliyor. bunlarla ilgili devletin tespit edip söyleyemediklerini bizzat tespit edeceğiz ve birbirimize söyleyeceğiz.

Bunlarla ilgili genel merkezlerinize bir rapor hazırlayıp sunun.

Raporunuzda yazın ki; Benim şu marketimde böyle böyle oluyor. Bunları bir yazın. Bunları bir yazın da biz bir söyleyelim.

Özellikle bu marketlerin gazeteler, televizyonlar her gün reklamlarını yapıyor. Bari onlar bunların reklamlarını yapmasınlar. Bu yapılanlar insanımıza, ülkemize yapılan en büyük kötülüktür"

KİT'LERLE İLGİLİ KADRO KONUSU AÇIKLIĞA KAVUŞTURULMADI

Atalay, Taşeronların kadroya alınmasının ardından KİT'lerle ilgili kadro konusunun açıklığa kavuşturulamadığını dile getirdi. 2017'nin başında KİT'lerde çalışanlarla ilgili taleplerini yetkililere ilettiklerini ancak halen netice alamadıklarını anlatan ATALAY, şunları kaydetti:

"Resmi rakamları bilmememize rağmen Bakanlığın açıkladığı 750 bin civarında arkadaşımız, taşerondakiler kadroya girdiler. Biz, Asıl işi yapanlar kadroya girsin derken, asıl işi yapanlar kenarda kaldılar. Onlar da bizim insanımız, bizim kardeşimiz. İsabetli oldu, güzel oldu. Ama asıl işi yapan 80 bin civarında arkadaşımız şu anda dışarıda bekliyor. Bu enerjide, madende, PTT'de şekerde, TRT'de, demiryollarında var. Belki kırk kalem sayabiliriz. Toplandığında 80 bin kişi."

TAŞERONLA İLGİLİ SON DURUM NE? NE OLDU?

24 Haziran seçimlerinden önce Sayın Cumhurbaşkanımız, şimdiki Meclis Başkanımız, o dönemdeki Çalışma Bakanımız, bu işin hallolduğunu, bir daha konuşulmayacağını belirtmelerine rağmen bugüne kadar halen bir netice alamadık" diyen Atalay, şöyle devam etti:

"Bunlarla ilgili ülkeyi yönetenler açıklama yapmalarına rağmen bir şey olmadı. 24 Haziran'dan bir hafta sonra Resmi Gazete yayımlandı. Resmi Gazete'de KİT'lerle ilgili bir çalışma yapıldığı söylendi ama bugüne kadar hiç kimsenin kadroya girdiğini ben görmedim, duymadım, bilmiyorum. Ben bilmiyorsam kimse bilmiyor. Buradan bir kez daha sesleniyorum; Bu arkadaşlarımız huzursuz şekilde işe geliyorlar. Verimlilikle, evle ilgili sıkıntıları var. Bir an evvel bu meseleyi çözsünler. Dört gözle bekliyoruz. Taşeronla ilgili son durum ne? Ne oldu? Herkesin elinde çağa uygun telefon var, bir bakarsak görebiliriz.

TÜRK-İŞ illerdeki sendika başkanları bununla ilgili ne yaptı? Bunların tamamını görüp inceleyebiliriz. Ama bunlarla ilgili elini sıcak sudan soğuk suya koymayanlar, taşeronların büyük bölümünü çatıları altına almaya gayret ettiler ve aldılar. Bu böyle devam eder mi? Bu böyle devam etmemeli, ettiremezler."