• DOLAR 32.333
  • EURO 35.102
  • ALTIN 2299.36
  • ...

Devlet yetkililerince un, tuz, maya, yağ ve odun fiyatları ile ilgili bir açıklama yapılmamasına rağmen bu ürünlerin fiyatları 2 ay içerisinde fahiş bir şekilde arttığına dikkat çeken fırıncı esnafı, yetkililerin bir an önce çözüm bulmalarını aksi takdirde birçok fırının kapatılacağını dile getirdiler.

Konu hakkında mağduriyetlerini belirten fırıncılar geçinemediklerini, böyle giderse fırınlarını kapatmak zorunda kalacaklarını belirtti. Yetkililere çağrıda bulunan fırıncı esnafı, fiyatlar konusunda sıkı denetim olması gerektiğini belirttiler.

"Fiyatların artışıyla beraber esnaf kepenk kapatma durumuna geldi"

Son zamlarla fırıncı esnafını çok etkilediğini dile getiren Halit Güneş, "Un, odun, maya ve tuzun fiyat artışları nedeniyle fırıncı esnafı zor bir durum geçiriyor. Unun 70 TL'den 110 TL'ye yükselmesi, odununda 400 TL'den 600 TL'ye yükselmesi ve mayanın da 40 TL'den 65 TL'ye yükselmesi sebebiyle fırıncı esnafı zor dönem yaşıyor. Yapılan bu zamlara devlet yetkililerin duyarsız kalmamalarını istiyoruz. Yapılan son zamlarla birlikte ekmeğin fiyatının aynı olması bizi kötü etkiliyor. Fiyatların artışıyla beraber fırıncı esnafının kepenk kapatma durumuna geldi. Yetkililerin bu konuya bir an önce el atmasını talep ediyoruz." dedi.

"Yetkililerin duyarsız kalmamasını bekliyoruz"

Fırıncı esnafına giden tüm ürünlerin en az yüzde 15 veya yüzde 30 zamlanırken ekmek fiyatının aynı olması fırıncı esnafını çok etkilediğini dile getiren Mehmet Emin Doğan, "Son zamlardan dolayı durumumuz çok kötü. Örneğin unun fiyatı 70 TL'den 110 TL'ye çıktı. Bizi çok etkiledi. Maya 45 TL iken 60 TL'ye yükseldi. Yağ bize 45 TL'ye gelirken şimdi 60 TL'ye yükseldi. Bütün ürünler yüzde 15 yüzde 30 zam alırken ekmek fiyatı aynıdır. Onun için çok mağdur durumdayız. Yetkililerin duyarsız kalmamasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Sadece biz fırıncılar mağdur değiliz bizim gibi mağdurlar çoktur"

Zamlardan dolayı mağdur olan esnaf ve halkın rahatlanması için ne gerekiyorsa yetkililerin bir an önce yapması gerektiğini söyleyen Şakir Sönmezsoy, "Biz şu anda mağduruz. Birçok üründe haksız zam var. Şu anda unumuz neredeyse yüzde 100 artmış ve ekmek aynı fiyattadır. Bizim gibi birçok esnaf var piyasadaki haksız zamdan etkileniyorlar. Bunun için ne gerekiyorsa yapılmasını istiyoruz. Ya unun fiyatı indirilsin ya da ekmekte aynı derecede fiyatı artsın. Yüzde kaç una zam geldiyse ekmeğe de o kadar zam gelsin veya unun fiyatını indirsinler ekmeğe zam yapmasınlar. Gariban halk çoktur. Suya, elektriğe ve neredeyse hayatın her alanı zam olmuş ama ekmek fiyatı halen aynıdır. Bu haksızlıktır. Buna bir çare bulunması gerekir. Bunun için ne yapmamız gerekirse biz hazırız. Sadece biz fırıncılar mağdur değiliz bizim gibi mağdurlar çoktur. Özellikle fakir halk var asgari ücrette çalışan insanlar var bir ekmek alamıyor. Bunun için ne yapılması gerekiyorsa yapılmasını istiyoruz." şeklinde konuştu. (Mehmet Sait Çelik -İLKHA)