• DOLAR 32.538
  • EURO 34.763
  • ALTIN 2490.568
  • ...
Hayvanların interneti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

30 yıldır dünya üzerindeki hayvanları takip etmek için kullanılan Fransız uydu sistemi ARGOS büyük bir değişime gidiyor. Kinéis adlı şirket ARGOS`u satın alacak ve her çeşit nesneyi takip etmek için 20 adet küçük uydu kullanmaya başlayacak. Günümüzde bağlantılı cihazları idare etmek için kullanılan hizmetlerin piyasası giderek büyüyor. Kinéis ise Nesnelerin İnterneti`ne adanan ilk Avrupa uydu şirketi olacak.

BBC News`e konuşan Proje Müdürü Alexandre Tisserant, “ARGOS bugün dünya genelinde 20 binden fazla takip cihazına sahip. Hedefimiz önümüzdeki 10 yıl içinde bu rakamı 50-100 bin civarına çıkarmak, piyasalarımızı ve uygulamalarımızı çeşitlendirmek.” şeklinde konuştu.

ETİKETLEME VE TAKİP İŞİ NASIL OLUYOR?

Kinéis, uydu ağı içinde basit mesajlar iletebilecek yüz binlerce küçük verici üretmek içi imalatçılarla iş birliği yapacak. Bu takip cihazlarında kullanılabilecek yeni bir bilgisayar yonga seti de üretiliyor. Var olan ARGOS yonga setlerinin aksine bu yeni işlemci çift yönlü iletişimi mümkün kılacak.

ARGOS, bu zamana dek bilimcilerin hayvanlara küçük etiketler yapıştırıp hareketlerini takip etmelerini ve onlar hakkında çalışmalar yapmalarını sağladı. Bu etiketler sayesinde kuş, kutup ayısı ve kaplumbağa gibi hayvanlar bulundukları ortam hakkında basit veriler aktarmış oldu. Şimdi de bu sistemi bambaşka bir seviyeye çıkarmak için çalışmalar yürütülüyor.

Alanında uzman üretici Thales Alenia Space, ayakkabı kutusu büyüklüğündeki yeni uyduları sağlamak için bir birlik kurdu. Son fiyat henüz belirlenmedi ancak üretim, piyasaya sürme ve bu uyduların işleyişini sağlamak yaklaşık 100 milyon Avro`ya mal olacak gibi duruyor.

Önümüzdeki yıl bir test platformu kurmayı planlayan Kinéis, bütün uydu sistemini ise 2021`in sonuna kadar yörüngeye yerleştirmiş olmayı planlıyor. Uydular 600 kilometre yükseklikte beş adet uçağın içinde Dünya`yı turlayacak.

Bu haberler de ilginizi çekebilir