• DOLAR 32.318
  • EURO 35.143
  • ALTIN 2291.521
  • ...
Gazze`de savaş ihtimali ateşkesten daha mı yüksek?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Siyonist işgal ordusunun 4 Eylül`de yayınladığı bildiride Gazze ile savaş ihtimalinin ateşkes ihtimalinden daha yüksek olduğuna dair kanaat belirtmesi, beraberinde çok önemli soruları da getirdi. Hâlbuki bu süreçte yangın çıkarıcı balonlarla uçurtmaların sayısında önemli ölçüde azalma olmuş, göstericilerin sınırdaki dikenli telleri aşma girişimleri neredeyse durma noktasına gelmişti.

Buna paralel olarak Mısır`ın ateşkes çabaları geriledi, Filistin uzlaşısıyla ilgili çabaları ateşkes girişimlerinin önüne geçti.

Peki, tam burada işgal ordusunu böyle bir değerlendirme yapmaya iten neydi? Bu değerlendirme ne anlama geliyor?

Tabi bu değerlendirme Gazze ile bir savaşın an meselesi olduğunu ortaya koymuyor. Ya da bu İsrail`in önünde olayları tırmandırmaktan başka seçenek yoktur demek de değildir. Aksine bu rapor, Gazze ile anlaşma aşamasında geri kalan bölümde karşılaştıkları sorunların boyutunu ortaya koymak içindir. Özellikle Mahmud Abbas`ın uzlaşı ve ateşkesi kolaylaştırma konusunda ortaya koyduğu mantık dışı şartlarda ısrar etmesi bu zorlukların başında geliyor. Diğer bir sorun ise, son zamanlarda İsrail hükümetine karşı büyük bir baskı aracı haline gelen Gazze`de esir tutulan işgalci askerler dosyasıdır.

Bu rapor ve değerlendirmenin Siyonist işgalci topluma yönelik bir yönü de vardır. Halka ‘ordunuz güçlüdür` mesajı ile güven vermek istiyor. Ordunun Gazze`de bir savaşa girmekten kaçındığıyla ilgili eleştirilere yanıt verircesine, aksine her türlü seçeneğe hazır olduğunu kamuoyuna göstermek istedi…

Ordu tarafından yayınlanan bu değerlendirme, Netanyahu`nun İsrail`in resmi tutum ve tavrı olarak defalarca “Gazze`deki esir askerler sorunu çözülmeden nihai bir ateşkesin sağlanamayacağı” konusunda yaptığı açıklamanın bir sonucudur.

Ordu bu açıklamasıyla Hamas`a da mesaj verdi. İsrail`in esir askerler konusunda ortaya koyduğu en büyük talep için olayları tırmandırmayı tercih edebileceğini ifade etmiş oldu. Bu, esirler konusunda yapılacak muhtemel bir görüşmede bir giriş noktası olacak ve zamanla şekillenecektir.

İsrail, dışarıdan bakanlara, Gazze ile ateşkes görüşmelerinde durgunluk yaşandığı ve buna karşın çatışmaların tırmandırılmasına neden olacak bir insanlık dramının Gazze`de devam ettiği imajını vermek istemiyor. O nedenle daha fazla zaman kazanmak için değişik yol ve yöntemler deneyecektir. Mesela ileride İsrail çıkarlarına hizmet edecek şekilde gelişmelerin olması umuduyla daha fazla öneride bulunacak ve daha fazla taahhütlerde bulunacaktır.

Fakat Gazze`deki Filistin halkı ve direnişi bu ihtimalleri doğru okuyacak kadar basiretli ve şuurludur…

Nasır Nasır/Çeviri Makale

Filistin Enformasyon Merkezi

Bu haberler de ilginizi çekebilir