• DOLAR 32.568
  • EURO 34.774
  • ALTIN 2491.435
  • ...
Ezan yarışmasının Türkiye finali Erbaş`ın katılımıyla gerçekleşti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Din Görevlileri Haftası münasebetiyle gerçekleştirilen "Ezanı Güzel Okuma Yarışması" Türkiye finali Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın katılımıyla Bitlis'te yapıldı. 868 yıllık tarihi Ulu Camii'nde yapılan yarışma, 10 bölgeden birinciler katıldı. Farklı makamlarda okunan ezan, vatandaşlara unutulmaz bir gün yaşattı.

Düzenlenen yarışmada konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ezanı Muhammed'inin İslam'ın en önemli alâmetifarikalarından biri olduğunu hatırlatarak, kurtuluşa çağıran bir davet olduğunu söyledi.

Medreseleriyle ve yetiştirdiği şahsiyetlerle geleceğe ışık tutan Bitlis'te olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Erbaş, "Günde 5 defa gök kubbede yankılanan ezanın, Allah ve Resulünden tüm insanlığa ilahi bir çağrıdır, bir davettir. Allah'ın varlığı ve birliği, Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi Vesselem) onun elçisi olduğu ve asıl kurtuluşunun ahiret mutluluğunda bulunduğu gerçeğini bizleri haykırmaktadır. Haydi Namaza! Haydi Kurtuluşa! Diyerek, kurtuluşun namazda olduğunu gökleri delercesine müezzinlerimizin, ezan okuyan hocalarımızın sesleriyle haykırmaları, işte bu gerçeği ifade etmektedir." dedi.

"Ezan-ı Muhammed'i bir beldenin, bir şehrin Müslüman oluşunun ilanıdır"

Her dinin ve o dine inanların birtakım sembolleri ve simgelerinin olduğunu dile getiren Erbaş, şunları söyledi:

"Beleklerimize bu çağrıyı nakşeden ezan, ebediyete kadar lafzı ve manası ile yeryüzünde yankılanmaya devam edecektir inşallah. Her dinin ve o dine inananların birtakım sembolleri, alametleri ve ayırıca özellikleri olagelmiştir. İşte Ezan-ı Muhammed'i de Allah indinde tek din olan İslam'ın, inananların en önemli sembollerinden birisidir. Bu yönüyle Ezan-ı Muhammed'i bir beldenin, bir şehrin Müslüman oluşunun ilanıdır. İslam'ın zahiri şartlarındandır. Peygamber Efendimizden günümüze kadar fethedilen beldeler, fetih ezanı ile İslami kimliğine kavuşmuş ve ümmet varlığı haline gelmiştir. Ezan, ilham verici bir davet, etkileyici bir tebliğ, sarsıcı bir uyarıcı ve hayat veren bir mana iklimidir. Ezan, ilahi huzura, ikrama, muhasebeye, hürriyette, hâkimiyete ulvi bir davettir. Ezan, Müslüman toplumların, dünyaya gelen çocuğun yeryüzünde duyduğu ilk sesidir. Rabbimizin azametinin en güzel biçimde ilan edildiği ezan, bütün insanlığı kurtuluşu ve felaha çağırmaktadır. Bu açıdan ezan, yeryüzünün farklı yerlerinden okunmasıyla ezanın en önemli mucizevî özelliklerinden biridir. Dünyanın yuvarlak olması münasebetiyle her dakika, her meridyen aralarında ezan okunması münasebetiyle, 24 saat boyunca kesintisiz okunan bir özelliğe sahiptir. Ezan, zamanı ve mekânı hâkimiyeti altına alan en güçlü seslerden birisidir."

"Ezanı Güzel Okuma Yarışması" Türkiye finalinin sonunda İstanbul'dan Saffet Çalış birinci, Yozgat'tan Resul Tekin ikinci ve Kahramanmaraş'tan Abdürrahim Yağcı üçüncü oldu. Dereceye girenlere ödülleri Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu ve Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım tarafından takdim edildi. (Şükrü Tontaş-İLKHA)






























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir