• DOLAR 32.332
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2280.134
  • ...
Fransa işkenceyi teşvik ettiğini doğruladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fransa, Cezayir'de sömürge döneminde, Fransa ordusu tarafından tutuklanan ve sonrasında kaybolan matematikçi Maurice Audin'in işkencede öldürüldüğünü itiraf etti.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, 1954-62 yılları arasında yaşanan savaşta Cezayir'de düzenin sağlanması için orduya özel güç verildiği ve bunun "işkence de dâhil olmak üzere bazı korkunç eylemlere zemin hazırladığı" kaydedildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Audin'nın ya işkence sonucu öldüğünü ya da işkenceye uğradıktan sonra infaz edildiğini söyledi.

Fransa 1,5 milyon Cezayirliyi katletti

Cezayir, 7 yıl süren kanlı bir savaştan sonra Fransa'dan bağımsızlığını kazanmıştı. 1,5 milyon Cezayirlinin öldüğü savaş, 130 yıllık sömürgeci yönetimi sona erdirmişti.

Fransa, savaş zamanında işkencenin yaşandığını öne süren gazete, kitap ve filmleri sansürlemişti.

Daha önceki Fransız cumhurbaşkanları, Fransa'nın Cezayir'de işlediği insan hakları ihlâllerini doğrulamakta çekingen kalmış ve açıkça özür dilemekten kaçınmıştı. 1998 yılında Jacques Chirac, 1945'teki Setif Katliamı'nı kabul etmişti. 2012 yılında ise Francois Hollande, sömürgecilik nedeniyle "acı çekildiğini" kabullenmişti.

Savaş sonrası doğan ilk Fransa Cumhurbaşkanı olan Macron geçen sene seçim kampanyası sırasında Fransa'nın Cezayir'i sömürgeleştirmesini "insanlığa karşı suç" diye nitelemişti. Ancak Macron daha sonra sözlerinden geri adım atmış ve Fransa'nın sömürgeci geçmişinden "ne ret ne de pişmanlık" duyulması gerektiğini söyleyerek "Geçmişin tutsağı olamayız." ifadelerini kullanmıştı. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir