• DOLAR 32.368
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2324.906
  • ...
Kürdistan Yönetimi`nden İran`a yanıt
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Erbil'de katıldığı bir programın ardından gazetecilere, Tahran yönetiminin IKBY'de konuşlu İran muhalifi Kürt grupları üyelerinin kendilerine teslim edilmesi çağrısına ilişkin açıklama yapan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, ikamet eden İranlıların Baas Rejimi döneminde yerleştiklerini ve o dönem tüm Irak'ta bulunduklarını hatırlatarak bu kişilerin teslim edilecek bir statüde olmadıklarını ifade etti. 

Erbil yönetimindeki İranlı Kürtlerin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından "mülteci" olarak tanındıklarını belirten Dizayi, "Ancak mültecilerin de yasalara saygılı olması, IKBY topraklarını komşu ülkelerin güvenliğini ve istikrarını tehdit etmek için bir askeri üs olarak kullanmaması gerekiyor." dedi. 

Dizayi, sorunların askeri yollarla değil makul çözümler üretilerek son bulacağına inandıklarını kaydetti. 

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, önceki gün yaptığı açıklamada, "IKBY, İran karşıtı üstlere izin vermemelidir. Söz konusu kişiler suçludur. Onlardan geriye kalanları ya bize vermelidirler veya ülkelerinden ihraç etmelidirler." demişti. 

İran güçlerinin Erbil'de faaliyet gösteren İran Kürdistan Demokrat Partisi'ne (İKDP) ait kampa cumartesi günü düzenlediği saldırıda, aralarında üst düzey isimlerin de olduğu 16 İKDP'li ölmüş, yaklaşık 40 kişi yaralanmıştı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir