• DOLAR 32.37
  • EURO 34.998
  • ALTIN 2325.477
  • ...
 İngiltere eski başbakanından yıllar sonra gelen itiraf
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İngiltere eski başbakanlarından ve Tony Blair döneminde Maliye Bakanı olarak görev yapan Gordon Brown, yeni çıkardığı kitabında Irak işgali sırasında ülke içinde ve dışında yaşananlar hakkında detay bilgiler verdi. Brown kitabında Irak işgali döneminde ABD yönetiminin Blair kabinesini yanlış yönlendirdiğini iddia etti. Brown daha önceki yıllarda da sözkonusu askeri müdahale konusunda Blair'i eleştirmişti.

Brown, ABD`nin Saddam Hüseyin`in elinde kimyasal silah olmadığını bilmesine rağmen bu durumun Blair`den gizlendiğini söyledi. İngiltere`nin barışçıl seçenekler tükenmeden işgal operasyonuna katılamayacağını, ülkenin savaşa girmesinde kimyasal silah iddiasının ekili olduğunu ifade etti.

İngiltere`nin askeri istihbarat servisi MI6`da Irak`ın kimyasal silahlara sahip olduğuna dair güçlü istihbaratın olduğunu da sözlerine ekledi.

Bazı kesimler Brown`ın iddialarında samimi olmadığını belirtiliyor. İngiltere`nin işgal sonrası bozulan imajını düzeltmek için savaşın sorumluluğunu ABD yönetimine yüklemeye çalıştığı yorumları da yapılıyor.

Irak'ta bulunduğu 6 sene boyunca 179 askeri personelini kaybeden İngiltere'de Başbakan Tony Blair hedef tahtasına konulmuş, İngiltere'yi işgale sokma kararı uzun süre tartışılmış ve eleştirilmişti..

Tartışmalar sürerken İngiltere'nin Irak'ın işgaline katılması hakkında kapsamlı bir rapor yazan Sir John Chilcot, Blair'in ülkeyi savaşa dahil ederken doğruyu söylemediğini iddia etti ve Saddam'ın oluşturduğu tehdidin abartıldığını ve askeri harekatın son seçenek olmadığını belirtmişti. Büyük ses getiren rapor üzerine yeniden alevlenen tartışmalar, eski İngiltere başbakanlarından Gordon Brown'ın açıklamalarıyla zirve yapmıştı.

Raporun açığa çıkmasının ardından Iraklı eski bir general, eski İngiltere Başbakanı Blair'in yargılanması için İngiltere'de mahkemeye başvurdu fakat mahkeme eski başbakanın yargılanmasına izin vermemişti.

Saddam yakalandığında kendisini günlerce sorgulayan CIA uzman ajanlarından John Dixon da Saddam'ın nükleer programını yıllar önce terkettiği ve yeniden başlamaya da hiç niyetlenmediği sonucuna varmış, bu rapor Bush yönetimini hayli kızdırmıştı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir