• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Viranşehir'de DEDAŞ'ın elektrik tellerini yeraltına alma çalışmalarının uzun sürdüğünü savunan esnaf, yaklaşık 100 metelik yolun bir aydan fazladır bitirilmediğini bu nedenle mağdur olduklarını söyledi.   

İlçenin Kışla Mahallesi Askerlik Şube Caddesi'nde bulunan kuyumcular çarşısında aylardır devam eden altyapı çalışmalarının çile ve eziyete dönüştüğünü belirten vatandaşlar yaşanan duruma tepki gösteriyor. Kimi esnaf ise toz nedeniyle dükkanlarda uzun süre temizlik yapmak zorunda kalıyor.

Uzun süren kazı çalışmaları nedeniyle vatandaşların mağdur olduğunu söyleyen Cemal Araz, "DEDAŞ ekipleri burada 36 gün önce çalışma başlatmış, kazılan caddelerden dolayı esnaflarımız mağdur.36 gündür esnaf kardeşlerimiz mağdur durumdadır. 2 gün önce belediye yetkilileri geldi topu DEDAŞ'a attı. DEDAŞ'da, 'işlerimiz yoğun, elemanlarımız eksik.' diyor. Caddeyi ölçsen 100 metrelik yer ama 36 gündür esnafımız mağdur. Yetkililerimiz gelsinler buraya baksınlar işi hızlandırsınlar ve esnafın önünü açsınlar. Gördüğünüz gibi kazılar nedeniyle bu caddeye insanlar giremiyor. İnsanların giremediği yerde alışverişte olmaz." dedi.

"Bize, 'bir haftada kazı çalışmaları bitecek' denildi"

Kazı çalışmaların söylenen süre içerisinde bitmediğini ileri süren kuyumcu esnafı Mehmet Sürme, yetkililerin bu durum karşısında sessiz kaldığını belirtti. Sürme şöyle konuştu:

"Memleketin halını görüyorsunuz. Esnaf perişan bir durumda. Kazı için ilk buraya girdiklerinde ellerinde izin belgeleri yoktu. Biz esnaf olarak müdahale ettiğimizde hemen polise haber verdiler. Bizler durumun daha karışmaması için kazılarına izin verdik. İlk kazdığı gün bize 'bir haftada bitireceğiz' dediler ama kaç hafta oldu hâlen bitirilmiyor, yetkililerden de ses çıkmıyor. Ne kaymakamdan ne milletvekillerinde ne de belediyeden ses yok. Nerde bu memleketin sahibi nerde meydanda konuşanlar. Bizler burada siyaset yapmıyoruz. Esnafın halı perişan dükkânlarımızın içi ve altınlarımız üstü toz dolu. Her gün yıkatıyoruz. Altınlar özel sularla yıkanıyor, bu nedenle zarar ediyoruz."

"Memleketimizi kötülemek istemiyoruz ama yetkililer bize sahip çıkmıyor"

Yetkililerin, esnafın çektiği sıkıntıları görmesi gerektiğini belirten Sürme, "Bu ekonomi sıkıntısı yetmezmiş gibi bide bu DEDAŞ'ın rezilliğine bir bak. Yetkililerin şehir dışında gazete ve TV'lere konuşmakla bu iş bitmiyor, gelip esnafın ne çektiğini görmeleri gerekiyor. Bizler gazetelere ve TV'lere çıkıp memleketimizi kötülemek istemiyoruz ama herkes bilsin hiçbir yetkili bize sahip çıkmıyor." ifadelerini kullandı.

"İlçemizde DEDAŞ'ın denetimi sıfırdır"

Esnaf Mehmet Uyanikli de şöyle konuştu: "İlçemizde DEDAŞ'ın denetimi sıfırdır. Ben burada yetkililere sesleniyorum; DEDAŞ kabloları herkesin gözü önünde çekti, kablolar boruların içinde çekmeleri gerekirken normal toprağın altından çektiler. Bizler DEDAŞ'la muhatap olamıyoruz. Cadde esnafı olarak belediye ye şikâyete gittik. Belediye yetkilileri bize, 'DEDAŞ işini bitirmeyene kadar giremeyiz' dediler. Bizler de derdimizi kime anlatacağımızı bilemiyoruz.  İnan burada ki esnaf iş yerlerini açmak istemiyorlar."

"DEDAŞ topu ilçe belediyesine atıyor ilçe belediyesi de Büyükşehir Belediyesine"

DEDAŞ'ın yeraltına döşediği kabloların bomba gibi patladığını söyleyen esnaf Başaran Elis ise "Yıllardır bu cadde de esnaflık yapmaktayım. Bayramdan 15 gün önce geldiler burayı kazdılar. Esnaf bayram alışverişlerini yapamadı. Görüyorsunuz esnafın halı perişan, bu sabah dükkânımı açarken toprağın altına yerleştikleri kabloları bomba gibi patladı. DEDAŞ, topu ilçe belediyesine atıyor ilçe belediyesi ise topu Büyükşehir Belediyesine atıyor. Esnaf olarak ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Yapmayacaklarsa bizler esnaf olarak yapacağız kablolarını da alıp götürsünler. Çünkü yer altına konulan kabloların faturasını da esnafa keseceklerini biliyoruz. Burayı bitirmeden ilçenin öbür yanına geçmişler. Bizler de derdimizi kime anlatacağımızı bilemiyoruz." şeklinde konuştu.

DEDAŞ'tan açıklama

Öte yandan esnafın iddialarıyla ilgili görüştüğümüz Viranşehir DEDAŞ Müdürü İsmail Türk, elektrik kesintilerinin planlı olarak yapıldığı ve vatandaşa önceden bildirildiği ifade etti.  

Türk, "Viranşehir ilçesi Azadî, Gölbaşı, Hürriyet, Kışla ve Yeni mahallelerinde elektrik şebekesi yeraltına alma işi kapsamında 09.09.2018 tarih 09.00 ile 17.00 saatleri arasında planlı elektrik kesintisi yapılmıştır. Yapılan planlı kesintiler 48 saat önceden ilana geçilmektedir. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması adına yapılan çalışmalar bölgesel olarak hızla devam etmektedir. Yapılan çalışmalar neticesinde vatandaşlarımıza kesintisiz ve sağlıklı enerji verilmesi hedeflenmektedir." diye konuştu. (Sabri Acet-İLKHA)