• DOLAR 32.32
  • EURO 35.13
  • ALTIN 2294.916
  • ...
Su kaynakları kuruyan köylüler sorunlarına çözüm bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kuruyan su kaynakları nedeniyle su sorunu yaşadıklarını belirten Kozluk (Hezo) ilçesine bağlı 50 haneli Uzunyazı (Bamekuşe) köyü sakinleri, içme suyu bulmakta dahi zorluk çektiklerini söyleyerek, yetkililerden su sorunlarına el atmalarını istediler.

Köy içinde ve civarında açtıkları onlarca kuyudan akan suyun ihtiyaçlarını karşılamadığını ve zamanla kuruduğunu belirten köylüler, tarım ve hayvancılık yapmakta zorlandıklarını dile getiriyorlar.

Suyun olmadığı yerde hayatın olamayacağını söyleyen köy sakinleri, su sorunu başta olmak üzere birçok sıkıntılarının olduğunu ifade ettiler.

Yüzlerce metre uzaklıkta bulunan mezra ve köylerden el arabasıyla su getirmeye çalışan köylüler, kimi zaman araçlarıyla dereden su doldurup ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını söylediler.

Açtıkları kuyulardan su çıkmayınca maddi olarak zarar etiklerini belirten vatandaşlar, yaşadıkları sıkıntıları İLKHA'ya anlattılar.

"Hayvanlarımız susuzluktan telef oluyor"

Köy ve civarında 100 hanenin bulunduğunu ancak içecek bir yudum sularının olmadığını söyleyen köylülerden Ayşe Coşansu, "Suyumuz yok ve su sıkıntısı çok çekiyoruz. Camimiz dahi susuz. Cuma namazı kılınamadı. Bu civarda 100 hane var fakat bir yudum suyumuz yok. Çoluk-çocuklarımız perişan, hayvanlarımız susuzluktan telef oluyor. 6-7 bin TL para verip sondaj yaptık ama su çıkmadı. Allah için bize yardım etsinler. Vallahi ayda yılda 2 sefer çocuklarımızı yıkıyoruz. Su getirsinler başka bir şey istemiyoruz. Devlet bize yardım etsin, ta derenin öbür tarafından su çıkardılar. 100 bin TL para vereceksiniz deyince onu da kestiler." dedi.

"Devletimiz bize su getirip sıkıntımızı gidersin"

Susuzluktan dolayı elbiselerini başka evlerde yıkatmak zorunda kaldığını belirten Gülizer Coşansu, hayatın suya bağlı olduğunu belirterek, köylerindeki mevcut su sıkıntısına devletin el atmasını istedi.

Coşansu,"Suyumuz yok ve halimizi görüyorsunuz. Ne abdest alabiliyor ne de namaz kılabiliyoruz. Ne kadar kuyu açtıksa su akmıyor. Evimiz, camimiz susuz kaldı. Elbiselerimizi başka evlere götürüp yıkatmak zorunda kalıyoruz. Köyde içecek suyumuz yok. Suyumuz olmadığı için huzurumuz da bozuluyor. Şimdi bir ölümüz olsa yıkayacak suyumuz yok. Çocuklarımızı yıkayacak, bahçemizi sulayacak suyumuz kalmadı. Bugün her şey suya bağlı, su yoksa hayat yoktur. Devletimizden rica ediyoruz, bize su getirip bu sıkıntımızı gidersinler." ifadelerini kullandı.  

"Kendi imkânlarımızla birçok kuyu açtık fakat su çıkmadı"

Kendi imkânlarıyla köy ve civarında birçok kuyu açtıklarını ancak su çıkmadığını dile getiren bir diğer köylü Beşir Coşansu, çareyi çevre köylerden ve derelerden su getirmekle bulduklarını kaydetti.

Köylüler olarak mağdur olduklarını söyleyen Coşansu, "Camimizin duvarını boyadık, halılarını yıkayacağız ama suyumuz yok. Tuvaletlerde affedersiniz bir damla su yok ve pislikten geçilmiyor. Bir misafirimiz geldiği zaman abdest alamıyor, namaz kılamıyor. Kendi imkânlarımızla birçok kuyu açtık fakat su çıkmadı. Her vurduğumuz yerde 5 bin TL zarar ettik. Elimizden ancak bu gelebildi. 18-15-12 kişilik nüfuslara sahibiz ve doğru dürüst banyo yapamıyoruz. Gidiyoruz başka köylerden su getiriyoruz. Çaylardan gidip arabamızla su getirtiyoruz. Bu da ihtiyacımızı karşılamıyor ve çok zor durumdayız." şeklinde konuştu.

"Tarım ve hayvancılık yapamıyoruz"

50-55 haneli bir köyün susuz kaldığını dile getiren Coşansu, susuzluk nedeniyle tarım ve hayvancılık yapamadıklarının altını çizdi.

Sorunlarına el atılmaması durumunda köyü bırakabileceklerini söyleyen Coşansu, şunları söyledi:

"O kadar kuyu açtık hiçbirinde de su çıkmadı. Su çıkan kuyular da 1-2 ay sonra kurudu. Her kuyu açtığımızda da 5 bin TL zarar ettik. Şimdi ise su yok. Tarım ve hayvancılık yapamıyoruz. Hiçbir şey yapamıyoruz. Bu gidişle çiftçiliği de bırakacağız. Böyle devam ederse köyü de bırakacağız. Bir meyve ağacı dikemiyoruz ve ağaçlarımız kuruyor. Şimdi burada su olsa camimizin etrafını yemyeşil yapardık. Abdest alamıyoruz, Cuma namazını kılamıyoruz. Devletimizden bu konuda yardım bekliyoruz. Belki benim imkânım var kendi aracımla gidip su getirmeye ama bu köyde yüzlerce insan var." 

Daha önce sorunları için Kozluk ilçe Kaymakamlığına başvurduklarını ancak sorunları için kalıcı bir çözüm bulunamadığına işaret eden Coşansu, son olarak şunları söyledi:

"Daha önce kaymakamlığımıza gittik ve 3-4 kilometre uzaklıkta bize kuyu açtılar. Kuyu için köylülerden yüksek miktarda bir para istediler. O parayı köylüler olarak ödeyemiyorduk. Oradan da istediğimiz suyu zaten alamadık. Şimdi o kuyuyu oraya yakın bir tuğla fabrikası kullanıyor." (Muhammed Said Aksoy - İLKHA)
























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir