• DOLAR 32.368
  • EURO 34.977
  • ALTIN 2325.269
  • ...
Hasankeyf`te üçüncü tarihi eser yeni yerine taşındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HES projesi kapsamında Ilısu Baraj göleti altında kalacak 12 bin yıllık geçmişi olan Hasankeyf'in en önemli tarihi eserlerinden olan 540 yıllık Zeynel Bey Türbesi ile Artuklu Hamamı'nın ardından tarihi İmam Abdullah Zaviyesi de özel sistemle Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınma işlemleri başarıyla sonuçlandı.

Taşınma işlemi başarıyla gerçekleştirilen 800 ton ağırlığındaki İmam Abdullah Zaviyesi, Türkiye'de bütünsel olarak taşınan üçüncü tarihi eser olma özelliğine sahip olurken, 400 ton ağırlığındaki zaviyenin minaresi ve 200 ton ağırlığındaki müştemilatı ise önümüzdeki günlerde taşınması planlanıyor.

Saat sabah 06.00'da başlayan taşıma işlemi 08.00 itibariyle sona erdi. İmam Abdullah Zaviyesi, Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınan Zeynel Bey Türbesi ile Artuklu Hamamı'nın hizasına kadar getirilerek taşınma işlemine ara verildi.

Projede özel platforma bindirilen zaviyenin taşınması 360 derece dönebilen tekerlekli yaylı sistemle gerçekleştirildi. Zaviye özel yapılan yolda 2 buçuk kilometre boyunca yaklaşık 2 saat boyunca taşındı.

İmam Abdullah Zaviyesinin yeni yerine yerleştirilmesi çalışması önümüzdeki günlerde beli olacak. Tamamıyla yeni yerine yerleştirilmesinin ardından bu tarihi yapı artık yeni yerinde ziyaretçilerini kabul edecek.

Yeni yerine taşınan İmam Abdullah Zaviyesinin ardından çarşamba günü saat 05.00'te 400 ton ağırlığındaki zaviyenin minaresinin de taşınacağı bildirildi.

İmam Abdullah Zaviyesi taşıma işlemlerinin ardından Sultan Süleyman Koç Minaresi, Er-Rızık Camii, Kızlar (Eyyubi) Camii ve Koç Camiinin taşınma çalışmalarının da yıl sonuna doğru bitirilmesi planlanıyor.(Mehmet Fatih Akgül, Tarhan İrtem-İLKHA) 
























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir