• DOLAR 32.501
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2434.039
  • ...
İmam Abdullah Zaviyesi taşınmaya başlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yaklaşık 12 bin yıllık Hasankeyf'teki tarihi ve kültürel varlıkların 'Arkeopark'a taşınmasına devam ediliyor.

HES projesi kapsamında Ilısu Baraj göleti altında kalacak olan Batman'ın tarihi antik kenti Hasankeyf ilçesindeki tarihi İmam Abdullah Zaviyesi bugün sabahın erken saatlerinde özel sistemle taşınmaya başlandı.

Daha önce Türkiye'de ilk defa kullanılan sistemle Hasankeyf'in en önemli tarihi eserlerinden olan ve Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınan 540 yıllık Zeynel Bey Türbesi ile tarihi 650 yıllık Artuklu Hamamı'nın ardından bu kez tarihi İmam Abdullah Zaviyesi'nin taşınması işlemleri başladı.

Projede zaviyenin, 360 derece dönebilen tekerliği olan Tahrikli Modüler Taşıyıcı (SPMT) ismindeki özel araç platformuna bindirilerek taşınması yaylı sistemle gerçekleştiriliyor.

Aylardır İmam Abdullah Zaviyesinin taşınması için çalışmalar yapılırken, zaviye için özel yapılan yolda yaklaşık 2 buçuk kilometre boyunca taşıma işlemi gerçekleştirilecek.

Kültür varlıklardan İmam Abdullah Zaviyesi ve minaresi 3 parça şeklinde bütünsel olarak taşınması planlanıyor.

"Hasankeyf Anıt Eserlerin Taşınması ve Korunması" işi kapsamında öncelikle 800 ton ağırlığındaki İmam Abdullah Zaviyesi ve akabinde de 400 ton ağırlığındaki minaresi ile 200 ton ağırlığındaki müştemilatı taşınacak.

İmam Abdullah Zaviyesi

Hasankeyf Köprüsüne girişte soldaki tepe üzerinde bulunan İmam Abdullah Zaviyesi, Dicle Nehrine kuzeyden bakan bir mezarlık kümesinin ortasında yer almaktadır. İmam Abdullah M.S. 638 yılında Hasankeyf Kalesini 600 yıllık Bizans hâkimiyetinden kurtarmak üzere düzenlenen son İslami akınlarda, Halid Bin Velid'in ünlü komutanı İyaz Bin Ganem'in sağ kolu olarak görev yapmış ve bu tarihteki Hasankeyf kuşatması sırasında şehit düşmüştür.

Dikdörtgen bir avlunun içinde, kare planlı olarak inşa edilmiş olan İmam Abdullah türbesinin sağ köşesinde yine kare planlı olarak inşa edilmiş bir kule ve türbenin güneyinde uzun dikdörtgen şeklinde yapılmış bir mescit vardır. Türbe ile kule arasındaki beşik tonozlu girişin kapı kanatlarının ahşap oymacılığında ve türbenin kubbesinde bulunan âlemdeki incelik, 14. yüzyıl sanat zevkinin özelliklerini taşımaktadır. Sanat değeri yüksek olan bu kapı, Diyarbakır Müzesinde koruma altındadır. Kültür Bakanlığınca tescilli olan İmam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf ve yöre köylüleri tarafından her zaman ziyaretler yapılmaktadır.(Mehmet Fatih Akgül, Tarhan İrtem-İLKHA) 
























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir