• DOLAR 32.334
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2294.885
  • ...
Robotlar otizmli çocuklara yardım ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

TÜBİTAK BilimGenç sitesinden edindiğimiz bilgilere göre; robotlar, otizmli çocukların sosyal becerilerini geliştirmeye yardımcı olabilir. Otizm spektrum bozukluğu (OSB) bireylerin iletişim becerilerini ve davranışlarını etkileyen ve erken çocukluk döneminde ortaya çıkan bir hastalıktır. Bazı otizmli bireyler konuşmayla ilgili sorunlar yaşarken bazıları konuşurken karşıdaki kişinin gözüne bakamayabilir. Ayrıca tekrarlayan davranışlar sergileyebilir, öfke nöbetleri geçirebilirler. Bazı tedavi ve eğitimler otizmli bireylerin sergiledikleri rahatsızlık verici davranışların azaltılmasına yardımcı olabilir. Sosyal iletişim becerilerini geliştirmeye, sosyal hayata katılabilmelerine, bağımsız yaşayabilmek için ihtiyaç duydukları becerileri kazanabilmelerine yardımcı olabilecek tedavi ve eğitimler otizmli çocuklar ve aileleri için hayli önemli.

OTİZMLİ ÇOCUKLAR İLE ROBOT DENEYİ

Robot destekli terapilerin otizmli çocuklarda yararlı olduğu geçmişte yapılan araştırmalarda gösterilmişti. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü`nden araştırmacılar bu amaçla kullanılabilecek robotlar için bir yapay zekâ uygulaması geliştirdi. Lüksemburg Üniversitesi`nden bilim insanları ise bu amaçla QT ismini verdikleri bir robot tasarladı. Araştırmacılar otizmli çocukların odaklanma becerilerini ve tekrar eden davranışlarını değerlendirerek robotun sosyal yardımcı robot olarak kullanılıp kullanılamayacağını belirlemeye çalıştı.

Araştırmada 4 ila 14 yaşlarında on beş otizmli çocuk yer aldı. Deneyler sırasında otizmli çocuklar bir insanla ve QT robot ile kısa bir görüşme gerçekleştirdi. Sonuçlar araştırmada yer alan otizmli çocukların bakışlarını QT robota insana kıyasla daha fazla yönlendirdiğini ve robotla yaptıkları görüşme sırasında insanla yaptıkları görüşmeye kıyasla daha az tekrarlayıcı hareket (örneğin el çırpma) sergilediklerini gösteriyor. Sosyal yardımcı robotların kullanıldığı terapiler sayesinde otizmli çocukların iletişim becerilerinin gelişmesine ve öğrenme konusunda yaşadıkları sorunların azaltılmasına yardımcı olunabileceği düşünülüyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir