• DOLAR 32.43
  • EURO 35.1
  • ALTIN 2324.71
  • ...
Diyarbakır`da "şarbon" şüphesine ilişkin açıklama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır'ın Eğil ilçesi Oyalı Mahallesi'nde koyun yetiştiriciliği yapan Çerkez Karakaş'a ait hayvanlar, 6 Eylül 2018 tarihinde telef oldular.

Durumun Eğil İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi üzerine Karakaş ve sürü yöneticisiyle irtibata geçen ekipler, koyun sürüsünün, bölgede bulunan ve tohum üretimi yapan tesisin etrafında otlarken fabrika atığı yemesinden sonra teleflerin meydana geldiğini beyan ettiler.

Konuyla ilgili Diyarbakır Valiliğinden yapılan açıklamada, "İlgililerin bu beyanı üzerine Eğil İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli veteriner hekimlerden oluşan ekip olay yerine sevk edilmiş, yapılan incelemelerde 33 koyun ve 2 koçun öldüğü, ayrıca 25 koyunda da zehirlenme belirtileri olduğu tespit edilmiştir. Yapılan tespit üzerine ölen hayvanlardan ve yedikleri atık yemlerden numune alınarak karayolu ile Elazığ Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsüne ulaştırılmıştır. Ayrıca, Diyarbakır Tarım ve Orman Müdürlüğünden sevk edilen veteriner hekimler ile ilçe veteriner hekimleri Oyalı Mahallesi'nde bulunan 5 bin 69 adet küçükbaş ve 656 adet büyükbaş hayvanı sağlık taramasından geçirmiş olup, hayvanlarda herhangi bir salgın hastalık tespit edilmemiştir." denildi.

Dün akşam saatlerinde Elazığ Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsünden bildirilen resmi olmayan ilk sonuçlara göre, telef olan hayvanlarda şarbon dâhil herhangi bir hastalığa rastlanılmadığının kaydedildiği açıklamada, "Numunelerde zehirlenme bulgularına (endosülfan) rastlanmış olup, kesin sonuçlar için çalışmalara devam edilmektedir. Vuku bulan olayla ilgili kolluk kuvvetlerince adli soruşturmaya derhal başlanılmıştır." ifadelerine yer verildi. (Hamza Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir