• DOLAR 32.37
  • EURO 34.992
  • ALTIN 2324.852
  • ...

Bitlis'te üretilerek Türkiye'nin dört bir yanına gönderilmekle birlikte yurtdışına da ihraç edilen tulum peynirinin özelliklerine değinen Bakır Süt Ürünleri (BAK-PEY) firma ortaklarından Ercan Bakır, tulum peynirinin kalite ve lezzet bakımından çok iyi bir derecede olduğunu söyledi.

Bakır, "Bitlis'in yüksek rakımlı yaylarında hayvancılık yapan göçerlerden alınarak elde edilen tulum peynirinin asıl anavatanın Bitlis'tir. Koyun ve keçilerin sütünden elde ediliyor. Tescil belgesini alamadığımız için tanıtım noktasında büyük sıkıntı yaşıyoruz. Türkiye'nin neredeyse en kaliteli tulum peynirini Bitlis'te üretiyoruz. Peynirimiz birinci sınıf. Ama tanıtımımızı iyi yapamadık bir türlü. Genelde tulum peyniri dendiğinde Erzincan olarak biliniyor ama kalite, tat ve lezzet olarak en güzel peynir Bitlis tulum peyniridir." dedi.

"Binlerce bitki ve ot çeşidinden dolayı çok lezzetli ve kaliteli oluyor"

Bitlis'te üretilen tulum peynirini İç Anadolu, Akdeniz, Ege, Marmara bölgeleri başta olmak üzere yurtdışına da ihraç ettiklerini hatırlatan Bakır, şunları söyledi: "Kalite ve lezzet olarak, bizden alan bir daha alıyor. Tüketiciler, vatandaşlar ve firmalar bizden tulum peynirini aldıklarında, artık vazgeçemiyorlar. İlk senede verdiğimiz tonajla ikinci sene verdiğimiz tonaj arasında yüzde yüz bir artış var. Erzincan veya başka yörenin tulum peynirini satan firmalar, bizden aldıktan sonra artık o yörelerin tulum peynirini satmıyorlar. Bölgemizdeki yaylalarda bulunan binlerce bitki ve ot çeşidinden dolayı çok lezzetli ve kaliteli oluyor. Farkımız yaylalarımızdaki ot ve bitki çeşitliliğidir. Daha hijyenik olarak tulum peynirini üretiyoruz."

Fuarlarda Bitlis tulum peynirini en iyi şekilde Türkiye'ye tanıtacaklarını dile getiren Bakır, tanıtımı iyi yapılmadığından dolayı Bitlis tulum peynirinin Türkiye'de fazla tanınmadığını söyledi.

Bakır, "Kalitesinden dolayı tulum peynir fiyatlarımız, Erzincan, İzmir ve diğer yöreye nazaran daha yüksek. Ürettiğimiz tulum peynirini plastik bidonlarda muhafaza ediyoruz. Ayrıca keçi ve koyun derisinde muhafaza edilerek yapılan tulum peynir imalatımız var. Bunları da özel sipariş üzerine yapıyoruz." diye konuştu. (Şükrü Tontaş-İLKHA)