• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

VASKİ, 2017-2018 yıllında yapılan çalışmaları basınla paylaştı. Van'da Bir Otel'de ulusal ve yerel basın mensuplarıyla bir araya gelen VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, görevi aldıktan Van'ın sorunu olan su sıkıntılarının tamamını çözdüklerini söyledi.

Göreve başladıklarında asıl sorun olan hizmet binasını yenilediklerini söyleyen Tekataş, "2017 başında devir aldığımız VASKİ önce sorunları tespit ettik. Hizmet binamız hizmet etmeye çok elverişli değil. Ancak arkadaşlarımızın rahat çalışabileceği ve vatandaşın iyi hizmet alacağı bir hale getirmeye çalıştık. Binamızı yeniden dizayn ettik. Danışma, veznelerimizi kurduk. Danışmanlığımız insanlara burada hizmet veriyor. Bunun gibi birçok çalışma yaptık. Bunları daha önce sizlerle paylaşmıştık. Son toplantımızda bahsettiğimiz bazı projelerimizi hayata geçirdik. Bunlardan bir tanesi ileri biyolojik arıtma tesisinin temellini attık. Eski arıtma sisteminin yüzde 25'i çalışıyordu. Geriye kalan yüzde 75'lik tüm atıklar göle akıyordu. Bu büyük bir kirlilikti. Yıllarca bu kirlilik denize dökülüyordu. Arıtma tesisimiz bittikten sonra orada daha önce bulunan kirlilik de temizlenecek. Bu konuda sayın bakanımızdan bir söz aldık. Projemiz tamamlandığı zaman 120 milyonluk bir yatırım olacak. Kurun artışıyla bu ücretin biraz artmasını öngörüyoruz. Sayın Valimiz ve Genel Sekreterimizin bize büyük katkıları oldu. Bu konuda kendilerine teşekkür ediyorum." dedi.

"Gerçekleşecek proje ile Van gölü temizlenecek"

Takataş, "Son zamanlarda gerçeği yansıtmayan spekülasyonlar oldu. Kirlilik ve gölün renk değişikliğiyle ilgili Van YYÜ tarafından bir açıklama yapıldı. Kirlilik yoktur desek bu doğu olmaz. Ancak yapılan haberlerde bugüne kadar ne de bu tesisin yapılmadığı hiç konuşulmadı. Ancak son zamanlarda sadece birkaç ay içerisindeki kirlilikten bahsedildi. Bize gelinip bu kirlilik nedir, proje ne aşamadadır diye bize sorulmadı. 2013 yılında bu tesis için bir proje yapıldı. Ancak bu proje verim alınacak bir proje değildi. Orada o proje uygulanmış olunsaydı 10 yıl sonra bu sorun devam edecekti. Bizim yaptığımız proje ise bittiğinde Türkiye'de bir ilk olacak. Bu bize söylendi. Projemiz için projelerimiz devam ediyor. İnşallah önümüzdeki 50 yıla hizmet verecek bir proje hayata geçmiş olacak." diye konuştu.

"Akdamar tatlı su projesinde sona gelindi"

Sloganlarla değil çevrenin temizliği için projelerle destek verdiğini söyleyen Tekataş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tüm ilçelerimizin arıtma tesisleri projeleri tamamlandı. Topyekûn bir çevre bilinciyle bu çalışmalarımızı hayata geçireceğiz. Akdamar Adası'na su götürülme projemiz var. Buradaki deniz altındaki tüm çalışmalarımız bitti. Önümüzdeki hafta deniz altından su götürülme çalışmasına başlayacağız. Bu projede 33 kilometreye kadar su götürülecek. Sadece Akdamar Adası değil, sahil bandındaki tüm yerleşkeler suya kavuşmuş olacak. Deniz altındaki hatta bittikten sonra hem Akdamar Adası hem de çevredeki yerleşkeler suya kavuşacak."

"40 kilometrelik bir aspes borusu değişimi yaptık"

Vatandaşlar için gerekli hizmetlerin yapıldığını ifade eden Tekataş, "İnsanlar aspes borularda su içiyordu. Biz bunu kendimize dert ettik ve bir yerden başladık. Bu süreçte 40 kilometrelik bir aspes borusu değişimi yaptık. İnşallah VASKİ olarak aspesli boru bırakmayacağız. Mavi Bayraklı Plaj için 300 metreküplük bir içme suyu deposu yaptık. Burası Tuşba Belediyesine ait ancak biz bunu da kendimize dert ettik ve vatandaşımıza hizmet için burada önemli bir su deposunu hayata geçirdik. Edremit ilçemizin kanalizasyonu yok. Bunun için çalışmalara başladık. İhale çalışmaları yapılıyor. Bir ay içerisinde Edremit kanalizasyonu için ihaleye çıkacağız. Aynı şekilde Ünseli'de de böyle bir sorun vardı. Buranın projesini tamamladıktan sonra ihaleye çıkacağız. Hem Edremit hem de Ünseli için bu müjdeyi veriyoruz." dedi

Seçimden önce başlayan süreçte birçok sabotaja maruz kaldığına dikkat çeken Tekataş, "Bunun için hukuk yollarına başvurduk. Birçok alanın susuz bırakılması adına saldırılar gerçekleştirildi. Terfi merkezlerimize, Narman arıtma tesisi ve İskele arıtma tesislerimize saldırılar yaptılar ve baltalarla kablolarımız kopardılar ve sular kesildi. Burayı saldırı düzenleyenler, 'ya burayı terk edersiniz ya da sizi öldürürüz' dediler. Bu saldırıları kayyumlara mı yoksa Vanlılara mı yapıyorlar bunu kamuoyuna bırakıyorum. Bunun dışında haftanın 3 günü işlerin yapıldığı yerleri inceliyoruz. Boru aldığımız zaman fabrikada bir test yapıyoruz. Borular geldiği zaman nerede yapılıyorsa burada yine bir inceleme yapıyor ve testlerden geçiriyoruz. Bu incelemeler çok önemliydi. Yaptığımız incelemeler neticesinde işlerde gecikme oldu ancak bu gecikmeler olmasına rağmen işimizi en iyi şekilde hayata geçirdik. Çünkü zaman zaman bize fabrikada gösterilen borular ile işlem yerine gelen borular aynı çıkmıyordu."

"İnsanlarımıza reva görülen sular çok kötüydü"

Tekataş, "Su depolarının bakım, onarım ve temizliğine çok önem veriyorum. Eski depolardaki kirlilikler ciddi anlamda kötüydü. Önceden insanlarımıza reva görülen sular çok kötüydü. Biz bu depolarda yenileme, onarım ve temizlik yaptık. Bu çok önemsediğim bir çalışmaydı. Gürpınar kaynağından gelen pırıl pırıl bir su var. Aspes ve şu kirli depolarda kirleterek insanlara zarar veriyoruz. Türkiye'de kaynak suyu içilmesine rağmen en fazla arıtma tesisleri kullanan Van'dır. Ben böyle duydum. İşte bu yüzde biz depolarımızı ve borularımızı yeniledik." diye konuştu.

"120 okulumuzun içme suyu ve kanalizasyonu yaptık"

Eğitime de büyük destek verdiklerini belirten Tekataş,"Eğitime destekler verdik. 120 okulumuzun içme suyu ve kanalizasyonu yaptık. Bugüne kadar bunlar yapılmamış. Ödeme noktalarımızı ve bankalar ile ödeme konusunda anlaşmalar yaptık. Çaldıran, çok katlı otoparkımızın olduğu alanlarda büyük ve ferah vezneler açtık. Van OSB Van'ın önemli alanlarından bir tanesidir. Bir şekilde sanayi gelişmemişse orada gelişmeden bahsedilmesi, OSB'nin tesislerini yapılan çalışma ile devir adlık. OSB kendi imkanlarıyla bir şeyler yapmaya çalışmış. Biz orayı devir aldıktan sonra sanayicimize rahat nefes aldırdık. Bu çalışmayla suyun fazla geldiğini gördüğümüzde Bardakçı bölgemizin su sorununu da buradaki kaynaklar ile çözdük. Bardakçı TOKİ'lere su vermek için çalışmalar yapıyoruz. Üniversite bu suyu veriyor. Ancak son zamanlarda su vermek konusunda sorunlar olmuş, biz bu sorunu da çözeceğiz." ifadelerini kullandı.

"Kayıp-kaçak çalışmalarımızda 10 bin 235'inde tutanak tuttuk "

Bu yıl ciddi kaynak ve krediler almamalarına rağmen yatırımları hayata geçirdiklerini vurgulayan Tekataş, "Kompanzasyon sistemi kurarak yüzde 35'lik bir elektrik tasarrufu ederken, aylık 230 bin liralık bir tasarruf oluyor. Araçları tek havuzda birleştirdiklerini ve bununla Hem yakıt hem de diğer alanlarda tasarruf elde ettik. Abone güncelleme çalışmaları yaptık. Abonelerimizin tamamının güncellemesini yapacağız. 2016'da 161 bin, 2017'de 179 bin, 2018 yılında ise 192 bin aboneye çıkmış durumdayız. Kurum olarak büyükşehir olma yönünde önemli işler yaptık. Kayıp-kaçak konusunda ciddi çalışmalar yapıyoruz. Şu anda 6 ekiple gece-gündüz demeden vardiya sistemiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2018 yılı içerisinde 42 bin 842 denetim yaptık. Bunun 10 bin 235'inde tutanak tuttuk. Tutanak dediğimiz vatandaşı uyarıyoruz ve 'yapmayın, bir daha yapmayın' diyoruz. Tekrar denetimde yine bunlarla karşılaştığımızda iş savcılığa gidiyor. Şu ana kadar 365 kişiyi savcılığa verdik." dedi.

"Yapılandırmalardan sonra ciddi bir gelir bekliyoruz"

VASKİ gelirlerinde ciddi bir artışın olduğunu söyleyen Tekataş, "Ağustos ayı sonu itibariyledir bu rakamlar: 2016 yılında 59 milyon gelir varken, 2017 yılında bunu 70 milyona çıkardık. Şu an itibariyle de 78 milyon gelire ulaşmış durumdayız. Yapılandırmalardan sonra ciddi bir gelir bekliyoruz. Giderin fazla olmasını görüyorsunuz. Bunun sebebini de sizlere söyleyeyim. Bu giderlerimiz arasında yatırımlarımız yer alıyor. 2018 yılında giderin gelirden fazla olmasının nedeni, yatırımlarımızın fazla olmasından kaynaklanıyor. Yıllara göre yapılan yatırımlarımız var. 2016 yılı itibariyle yapılan yatırım miktarı 21 milyon yatırım var. 2017 yılında 25 milyon yatırım var. Yılsonuna kadar planladığımız 82 milyonluk bir yatırımımız var. Gider fazlalığı bundan kaynaklanıyor. Devir adlığımız borç 323 milyon liraydı. 2017 yılı sonunda bu borcu 290 milyona indirdik. Dediğimiz gibi arttırdığımız yatırımlara rağmen, yani yaklaşık 3 kat yatırıma rağmen 295 milyon borcumuza var. Burada 5 milyonluk bir artış var ancak, yapılan yatırımları gördüğümüzde, bu borçlarda bir azalma var. Biz devir aldığımızda 2016 yılı sonunda firmalara, esnafa borç miktarımız 45 milyondu. Bu süre içinde yaptığımız yatırımlar birlikte borcumuz 91 milyon liradır. 2014 yılından da kalan borçlar var. Alacaklarını istediklerinde 2014-2015 borçlarından bahsettiler. Biz o dönemde buraya giremiyorduk dediler. Yatırımlarla birlikte esnafa olan 91 milyonluk borcu ödedik. Şu an itibariyle 13 milyonluk bir borcumuz var. Bu borçlarımız da ay sonuna kadar ödeyeceğiz." diye konuştu.

"VEDAŞ'la bir sorun yaşadık"

VASKİ'ye en büyük yükü oluşturan borçlardan birinin elektrik borçları olduğuna dikkat çeken Tekataş, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"2016 yılında 6 milyon, 2017 yılında 8,8 milyon ve 2018 yılı Temmuz ayı sonu itibariyle 12 milyonluk bir elektrik borcunu ödedik. Elektrik kesintisi vardı malumunuz. Biz bu konuda VEDAŞ ile bir sorun yaşadık. Bunu da açıklamam gerekiyor. Elektrik borcundan dolayı biz kendi dönemimizde kullandığımız elektriğimizin yüzde 70'lik oranını ödemişiz. Ancak buna rağmen bir inisiyatif kullanıldı. Keşke böyle bir şey olmasaydı. Burada üzüldüğüm bir taraf var. Maalesef bizde önceki dönemde böyle bir neticeye gidilmemiş. Bu da ayrı bir soru işareti. Bu yıl tahakkukumuzda ciddi bir arış oldu. 91 milyon liralık bir tahakkuk var. Şu ana kadar maalesef 2014 yılından önceki alacaklar hiçbir şekilde değerlendirilmemiş ve dosya kapatılmış duruyor. Genel Sekreterimiz bunu bize devretti. 91 milyonluk bir tahakkukumuz var. Temmuz ayı sonu itibariyle 50 milyonluk lirayı tahsil ettik. Bu konuda uyarılarımızı yapıyoruz ve ödemelerin yapılması için elimizden geleni yapacağız."

"Van en ucuz su kullanan illerden biri"

Tekataş, "İş yapan inşaat firmalarımıza harçlarda yüzde 23'lük bir indirim yaptık. 200 bin lira harç ödeyen bir firma şimdi ise 120 bin lira bir harç ödüyor. 2 defa ödenen harçlar ve buna benzer tüm ödemeleri ortadan kaldırdık. Bu akla mantığa uygun değildi. Bu fiyatlar çok yüksekti. Biz ise yatırımcıların önünü açmak için bu harçları artırmak yerine azalttık. Türkiye'de tüm büyükşehir ve diğer şehirlerarasında Van en ucuz suyu kullanan illerden bir tanesiyiz. Biz bu süreçte sulara zam yapmadık. Sayaç Kalibrasyon Merkezini hizmete aldık. Bu hizmet Doğu Anadolu'da sadece bizde var. Daha önce Malatya'ya kadar vardı, biz göreve geldikten sonra bunu Van'da hayata geçirdik." diye konuştu.

"VASKİ'den bin bir yenilik"

Yaptıkları çalışmalarla ilgili konuşmasına devam eden Tekataş, "Randevu sistemimiz yok. İsteyen vatandaşlar kurumda benimle rahatlıkla görüşebiliyor. Tüm sosyal medyalarda benim şahsıma ait özel numaram yer alıyor. İnsanlar istediği zaman benimle rahatlıkla görüşebiliyor. Çok sayıda pompalarımız var. Bu pompalar sık bir şekilde zarar görüyordu. Bunu gidermek için motor sarım atölyesi kurduk. Tüm sorunları bu atölyemizde gideriyoruz. Hortum pres atölyemizi kurduk. Hortumlarla ilgili çalışmaları eskiden dışarıya gönderiyorduk. Şimdi ise bu atölyemiz ile sorunlara çözüm bulduk. Araç ve iş makinelerimizin klima sorunu çözümü konusunda kurumumuza cihazlar kazandırdık. Basınç aracı su dolu merkezi kurduk. Artık daha hızlı bir şekilde hizmet verebiliyoruz. Düşünün Van'da bu kadar önemli hizmet veren ve evrak anlamında önemli hizmetler veren VASKİ'nin bir arşivi yok. Kuruma arşiv binasını kazandırıyoruz. Bu şekilde belgelerimiz arşiv binamızda kayıt altında olacak. EBYS ve buna benzer sistemlerimizi kurduk. Bu şekilde Türkiye'nin en teknolojik kurumlardan bir tanesi olacağız. Çalışanlarımız için yemekhane ve dinlenme odası kurduk. Tüm araç ve jeneratörlerin bakımlarını kendi bünyemizde gerçekleştiriyoruz. VASKİ kendi kendine yetecek bir kurum haline gelecek dedik ve bunu başardık." dedi.

"Yakıttan 100 bin liralık bir tasarruf elde ettik"

Tekataş, "Biz göreve geldikten sonda doğrudan teminleri azalttık. 2018 yılında 3 milyona kadar düşürdük bu rakamları. Biz teminleri tek kalem, açık ihale usulü ile yaptık. Bu şekilde hem tek kalem hem de şeffaf bir şekilde alımları yaptık. Davetiye usulü ihaleler var. 2016 yılında 11 tane davetiye usulü ihale yapılmış. 2017 yılında 9 tane ve bu sene sadece 4 tane yaptık. Bunlardan bir tanesi de o pis depolardaki suları sizlere içirmemek için yaptığımız ihaledir.2016 yılında 14 ekip yazın çalışılmış. 2017 yılında 14 ekiple ve 2018 yılında ise 21 ekiple yazın çalışma yapıldı. Bunlar arıza ekipleridir. Biz gece-gündüz çalışmak için ekiplerimizin sayılarını artırdık. Aynı şekilde kışında 6-7 ekipten, 15 ekibe kadar çıktık. 'Bir yerde bir sorun var gündüz bakarız' demek yerine gece-gündüz çalışmak için bunu yaptık. Buna rağmen; 2016 yılında aylık ortalıma tüketilen yakıt miktarı 80 bin litre, 2017 yılında bunu 76 bin litreye düşürmüşüz, 2018 yılında ise ekiplerimiz 2 katına yakın artmasına rağmen yakıt miktarı 65 bin litre. Bunu paraya vurduğunuz zaman 100 bin liralık bir tasarruf elde ettik. Diğer tasarruflardan bahsetmiyorum bile. Sadece yakıttan 100 bin liralık tasarruf önemlidir." diye konuştu.

"Van'da milyon liralık hayat yatırımı"

VASKİ tarafından yapılan çalışmaları basınla paylaşan Tekataş, "Yaklaşık 2 yıllık çalışma sürecimize baktığımızda toplamda; 742 kilometre içme suyu hattı döşemişiz, 83 adet depo, 172 adet kaptaj, 70 adet maslak, 205 kilometre kanalizasyon, 11 terfi merkezi, 3 bin 966 muayene bacası, 88 adet sondaj (7 bin 647 metre) çalışması yaptık. Toplam 719 mahallemizin 545'inde imalat yapmışız. Bu yaklaşık yüzde 76'sı demektir. Yani bahsetmiş olduğumuz işler 545 mahallemizde yapılmıştır. Bunlar yapılmışsa bugüne kadar neden yapılmamış diye sorulur. Yapılmayan alanlar ise ya talep edilmemiş ya da 2019 yılı programına alınacak. 2017 yılında bize gelen tüm talepleri 2018 yılında programa aldık ve bunu karşıladık. Van'ımıza hayırlı uğurlu olsun. Güneş Enerjisi Santralleri (GES) Projesi benim büyük önem verdiğimiz projelerden bir tanesidir. İşte o projenin detayları: Toplam Güç: 6370 kWp. Yatırım Maliyeti: 30 milyon 139 bin 786 TL. Yıllık Kazanç: 4 milyon 490 bin TL. Amortisman Süre: 6 yıl." şeklinde konuştu.

Toplantı katılımcıların soru-cevaplarıyla sona erdi. (Yunus Tuğrul-İLKHA)