• DOLAR 32.541
  • EURO 34.834
  • ALTIN 2434.382
  • ...
Basra`daki gösterilerde 8 kişi hayatını kaybetti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak'ın güneyindeki Basra'da dün akşam kamu hizmeti yoksunluğu, işsizlik ve yolsuzluklara karşı alevlenen gösteriler sırasında güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu bir kişinin ölmesiyle birlikte ölü sayısı 8'e yükseldi.

Basra İnsan Hakları Komiserliği Başkanı Mehdi Temimi, yaptığı yazılı açıklamada, dün Irak'ın Basra kentinde yaşanan gösteriler sırasında güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu bir kişinin öldüğü, 25 kişinin yaralandığını ifade etti.

Basra'da dün akşam sokağa çıkan bir grup gösterici güvenlik güçlerinin oluşturduğu çemberi aşarak Basra Belediyesi binasını ateşe vermişti.

Göstericiler, 2 gün önce Basra Valilik binasına da girerek, burayı yakmıştı. Çıkan olaylarda 7 gösterici hayatını kaybetmiş, 40'ın üzerinde kişi yaralanmıştı. Yaşananlar üzerine Basra Operasyonlar Komutanlığı kentte sokağa çıkma yasağı ilan etmişti.

Mukteda es-Sadr'dan "acil meclis oturumu" çağrısı

Irak'ta genel seçimlerin galibi Mukteda es-Sadr yaşanan gelişmelere ilişkin açıklama yapdı. Sadr, Basra'da yaşanan olaylar nedeniyle "Başbakan Haydar Abadi ile İçişleri, Sağlık ve Su Kaynakları bakanlarının da hazır bulunacağı acil meclis oturumu" düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Yaşanan gerilime ilişkin açıklamalarda bulunduğu televizyon konuşmasında Sadr, en geç Pazar günü olacak şekilde mecliste acil oturum düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Sadr, "Bu oturuma Başbakan ile İçişleri, Sağlık ve Su Kaynakları bakanları da katılmalı. Katılmazlarsa görevlerini acilen bıraksınlar." dedi.

Basra'da yaşanan olaylara Haşdi Şabi ve silahlı güçleri ile siyasi partilerin müdahale etmemesini isteyen Sadr, "Basra'daki olaylarla ilgili kimsenin aklına gelmeyecek ve yolsuzluk yapanların tahtını sarsacak adımlarımız olabilir" diye konuştu.

"Basra, su ve hizmetten yoksunken bazı sorumlular büyük hükümet koalisyonuyla uğraştı." diyen Sadr, hükümete seslenerek su konusunda komşu ülkelerle anlaşma yapılması gerektiğini ifade etti. (İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir