• DOLAR 32.489
  • EURO 34.601
  • ALTIN 2483.753
  • ...
Aral Gölü'nün kurtarılması için 5 ülkeden ortak plan
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Aral Gölü'nü Kurtarma Uluslararası Fonu'na (IFAS) üye ülkeler, Türkmenistan'ın kıyı şehri Avaza'da tamamen kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olan Aral Gölü'nün geleceği ile ilgili bir zirve gerçekleştirildi.

Zirve için Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov, IFAS'ın diğer üye ülkeleri olan Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Tajikistan'ın devlet başkanlarını Avaza'ya davet etti.

Zirvede yeni bir stratejik ve ortak aksiyon planının temelleri atıldı. Su kullanımını daha iyi idare edebilmenin amaçlandığı planda, sulama ihtiyacını azaltan "yeşil teknolojilerin" kullanılması ve tuza karşı dayanaklı bitkilerin ekilmesi gibi öneriler değerlendirildi.

1960'lı yıllarda Aral Gölü, dünyanın en büyük dördüncü tuz gölüydü. Ama yoğun tarımcılık sebebiyle büyük oranda kuruyan göl, birkaç yıl içerisinde yüz ölçümünün yüzde 90'ını kaybetti. Tuzluluk oranı aşırı arttı ve milyonlarca balık öldü.

Dünya Bankası tarafından finanse edilen ve 2005 yılında inşa edilen bir baraj, gölün kuzey kısmına yeniden su birikmesine imkân tanıdı ve Kazakistan'ın bu bölgesi yeniden canlandı. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir