• DOLAR 32.351
  • EURO 35.129
  • ALTIN 2308.823
  • ...

Bitlis'in Hizan ilçesinde, 8 bin dekar alanda yetiştirilen fındığın hasadına başlandı. Üreticiler, bu yılkı rekolteden memnun değil.

İlçe ekonomisine büyük katkı sunan fındık yetiştiriciliği, Hizan ilçesinde gün geçtikçe artarak, köylülerin geçim kaynağı haline geliyor.  Kalitesi ve aromasından dolayı iç piyasada tüketilen Hizan fındığı, bölgenin fındık ihtiyacını karşılamakla birlikte batı illerine de ihraç ediliyor.

Hasadın başlamasıyla birlikte üreticiler, sabahın erken saatlerinden itibaren bahçelere inerek fındık hasadı yapıyor.

7'den 70'e herkesin katılımıyla hasat yapan üreticiler, fındık ağaçlarıyla kaplı arazilerde büyük bir özveriyle çalışıyor.  Ağaç boylarının uzun olması, fındık toplayan üreticilerin işini bir hayli zorluyor.

Ağustos ayının son haftasından itibaren başlayan fındık hasadı, Eylül ayının ortalarına kadar devam ediyor. Toplanan fındıklar, 4-5 gün güneşte kurutulduktan sonra pazara sunuluyor. Fındık tarlalarında hasat yapan Çalışkanlar (Kekolan) köyünden Osman Yüksel, bu yıl fındığın kalitesinin yüksek, fakat rekoltenin çok düşük olduğunu belirtti.

Kendisine ait 6 dönümlük fındık bahçesinde geçen yıl yaklaşık 6 ton fındık aldığını, bu yıl ancak 500 kilo fındık alabileceğini dile getiren Yüksel, "Geçen yıl verim çok yüksekti. Bu yıl fındık çok az. Hem güzel ilaçlanmaması hem de mevsim koşulları nedeniyle verim düşüktür. Bazı yerlerde biraz daha iyi, bazı yerlerde normal, bazı yerlerde de verim çok düşüktür." dedi.

"Hizan fındığının lezzeti Trabzon fındığından daha güzel"

Yüksel, şunları söyledi: "Trabzon fındığının kabuğu biraz daha incedir. Bizim fındığın kabuğu biraz kalın fakat lezzeti Trabzon fındığından daha güzeldir. Fındık içi onlarda yüzde 40 iken, bizde yüzde 35'tir. Fındık hasadı Karadeniz'e göre bizde daha zordur. Onlarda bir işçi günde 5-6 torba fındık toplarken, bizde günde ancak bir torba toplayabiliyoruz. Ağaçlarımız hem kalın hem de yüksek. Baston şeklinde yaptığımız büyük ağaçlarla 2-3 kişi ancak indirip toplayabiliyoruz. Bizim işçiliğimiz çok zor."

10 nüfuslu ailesinin tek geçim kaynağının fındık olduğunu, bu yıl fındık veriminin düşük olması nedeniyle zorluk yaşayacaklarını dile getiren Yüksel, iç piyasada tüketecekleri fındığın kilosunu 15-20 TL'ye satabileceklerini ifade etti. (Şükrü Tontaş-İLKHA)