• DOLAR 32.571
  • EURO 35.047
  • ALTIN 2427.984
  • ...
OKUL ZİLİ ZAMLI ÇALACAK!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET ŞAKİR DİREKÇİ- DOĞRUHABER

Yaz tatili sona ererken ailelerin okul alışverişi telaşı da başladı. Özellikle son dönemde kur yükselişi ve kâğıt fiyatlarındaki artışlar ailelerin cebini yaktı. Çocuğu için kırtasiye alışverişi yapan bir velinin cebinden 165 ile 650 lira arasında bir para çıkacak. Alışverişin tutarı öğrencinin bulunduğu sınıfa ve gittiği okulun devlet ya da özel olmasına göre değişecek. Yanı sıra okul servis fiyatlarındaki artışlar, okul harçlığı ve daha sonra ortaya çıkan bilumum masraflar da göz önünde bulundurulduğunda bu yıl okul zilinin zamlı çalacağı görülüyor.


TESK Başkanı Bendevi Palandöken

Kırtasiye ürünlerindeki fiyat artışlarının tüketicileri düşük fiyatlı ancak güvensiz ürünlere yönlendirebileceğine dikkat çeken sektör temsilcileri, velilerin öncelikle öğrencilerin sağlığını düşünmeleri gerektiğini vurguladı. TESK Başkanı Bendevi Palandöken de şu uyarıyı yaptı: "Çocuklarımız eğitim alırken sağlıklarından olmamalı. Vatandaşlarımız daha uygun olsun diye merdiven altı ürünleri tercih etmemeli."


aziantep Kitap ve Kırtasiyeciler Derneği Başkanı Eşref Savaş

"BU PAHALILIK YENİ ÖĞRETİM YILINDA HERKESİ ETKİLEYECEK"

Bir öğrencinin normal bir markadan okul çantası da dahil kırtasiye ürünlerinin en az 250 liraya mal olduğunu söyleyen Gaziantep Kitap ve Kırtasiyeciler Derneği Başkanı Eşref Savaş, fiyatlarla ilgili şu bilgileri verdi: "Bir boyalı kalemin geçen yılki fiyatı 10 liraydı, bugün 15 lira oldu. Pastel boya geçen yıl 4,50 liraydı ve bu yıl 6,50 lira oldu. 80 yapraklı defter geçen yıl 1,25 liraydı, bu yıl 2 lira oldu. Bir adet kalem 75 kuruştu, bu yıl 1,25 lira oldu. Bir çanta geçen yıl 65 liraydı, bu yıl tahmini 90 lira olur. Bu ürünlerin çoğu genelde kâğıt ve ithal ürünler. Bu ürünlerin hepsi de hem fon yedi hem dövizden dolayı bir artış oldu hem de piyasada zaten bir pahalılık oldu. Bu pahalılık ise maalesef yeni öğretim yılında herkesi etkileyecektir."


Okul Kıyafeti Üretici ve Satıcıları Federasyonu Başkan Vekili İsmail Sadi Doğan

OKUL KIYAFETLERİ EN AZ YÜZDE 10-15 ZAMLANDI

Okul Kıyafeti Üretici ve Satıcıları Federasyonu Başkan Vekili İsmail Sadi Doğan, okul üniformalarında geçen yıla oranla yüzde 10 ila 15 arasında artış olduğunu belirtti. Fiyatların modellere göre farklılık gösterdiğini söyleyen Doğan, "Tişört ve gömlek 30-45 TL, pantolon 40-75 TL, sweatshirt 35-50 TL arasında değişiyor. Ürünler daha önceden yapıldığı için dolardaki fark yansımış değil" dedi.

SERVİS ÜCRETLERİ DE CEP YAKACAK

2018-2019 eğitim öğretim yılı öncesi iki büyük ilde servis ücretleri belli olurken İstanbul`da hala belirlenmiş değil. İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk, zam konusunda ne kadar bir zam teklifi göndereceklerinin şu an belli olmadığını ancak bugün taslağın belli olacağını söylüyor. Öztürk bu yılki servis fiyatlarını araç lastiğinden akaryakıt fiyatlarına tüm kalemlerin etkileyeceğini söylüyor.

GEÇEN YIL İSTANBULDAKİ SERVİS ÜCRETLERİ NASILDI?

Geçen yıl aylık 0-1 kilometrelerdeki servis ücreti 190 liraya, 1-3 kilometrelerdeki ücret 210 liraya, 3-5 kilometreler 230 liraya, 5-7 kilometreler 235 liraya, 7-9 kilometreler 250 liraya, 9-11 kilometreler 295 liraya, 11-13 kilometreler 340 liraya, 13-15 kilometreler 360 liraya, 15-17 kilometreler 385 liraya, 17-19 kilometreler 410 liraya, 19-21 kilometreler 435 liraya, 21-23 kilometreler 455 liraya, 23-25 kilometreler 475 liraya yükseltilmişti. Bu yıl da en az %15 zam gelmesi bekleniyor.

YAPILAN %13 ZAM DEVEDE KULAKMIŞ

Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Halil İbrahim Seyfi ise yapılan zamdan memnun olmadıklarını çünkü araç fiyatlarından akaryakıt fiyatlarına kadar birçok kalem ürüne zam geldiğini belirtti. Seyfi, “Ankara servis ücretlerine %13 oranında bir zam yapıldı. Bu yapılan zam bizim masraflarımızın yanında devede kulak. Geçen yıl sıfır bir araç 245 bin lira iken şimdi 280 bin lira… Akaryakıt deseniz öyle. Vatandaşın hali de ortada. Ayrıca bu fiyatlar 5 yıl öncesinin fiyatları. Birçok servisçinin geliri yüzde 50 oranında eridi.” ifadelerini kullandı.

YAPILAN ZAM BEKLENTİMİZİN ALTINDA

İzmir Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı ise, “Bu yıl ki zam beklentimizin altında. Çünkü maliyetlerimiz çok arttı. Eskiden aracımızı servise götürürken bin TL ücret öderdik. Şimdi 2 bin TL`yi geçiyor. Akaryakıt fiyatı deseniz yüzde 41 oranında zamlandı. Ancak vatandaşın durumuyla da empati yapmak gerekir. Vatandaş açısından düşündüğümüzde ise bir şey diyemiyoruz.”  dedi.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir